Opnieuw een besmettingsrecord, maar op de intensive cares blijft het rustig

1 februari 2022 om 15:22 • Aangepast 2 februari 2022 om 10:08
nl
Alweer is in onze provincie een nieuw coronabesmettingsrecord gevestigd. In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM 63.405 Brabantse meldingen, tegenover 40.592 een week eerder. De instroom van nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt, net als de totale coronabezetting. Op de intensive care blijft het aantal patiënten zelfs na weken van besmettingsrecords dalen.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Dit blijkt uit cijfers van het RIVM en het Brabantse ziekenhuisoverlegorgaan ROAZ.

De Brabantse ziekenhuizen namen afgelopen week 159 nieuwe coronapatiënten op. Dat zijn er 39 meer dan de week ervoor en een ruime verdubbeling ten opzicht van twee weken geleden. In totaal liggen er 173 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat zijn er 30 meer dan een week eerder.

Daling op intensive care
De intensive care, die tijdens de hele coronacrisis als bottleneck werd gezien, blijft in de tussentijd verder leeglopen. Er liggen nu 27 coronapatiënten op de Brabantse ic's. Een week geleden waren dat er nog 35. Hierdoor hebben ziekenhuizen meer ruimte om operaties door te laten gaan. Ook in heel Nederland neemt het aantal ziekenhuisopnames toe. Afgelopen week zijn 66 Nederlanders overleden vanwege corona.

Experts verwachten de komende periode een verdere toename van het aantal ziekenhuisopnames. Die piek ligt volgens viroloog Marion Koopmans aan het einde van deze maand. Dat heeft te maken met de almaar stijgende besmettingscijfers. Tussen het moment van besmetting en (ernstige) corona zit enige tijd.

Optimisme
Er is echter ruimte voor optimisme, vindt oud-hoofd infectieziektebestrijding Jos van de Sande. Volgens hem vallen de ziekenhuiscijfers 'erg mee', zeker in verhouding tot de besmettingsrecords. De situatie ziet er volgens hem al met al best rooskleurig uit.

"We mogen blij zijn dat de hoge aantallen besmettingen relatief weinig opnames in de ziekenhuizen veroorzaken. Het zou best kunnen dat we er goed mee wegkomen. Dat het in de ziekenhuizen niet uit de klauwen loopt, stemt me erg positief", aldus Van de Sande.

Aantal coronapatiënten op Brabantse intensive careafdelingen (bron: ROAZ).
Aantal coronapatiënten op Brabantse intensive careafdelingen (bron: ROAZ).

Intussen zet de stijging van het aantal geregistreerde coronagevallen stevig door. Zo kregen 63.405 Brabanders afgelopen zeven dagen een positieve testuitslag, tegenover 40.592 in de week ervoor. Maar omdat de GGD’s aan de maximale testcapaciteit zitten en de verwerking van de hoge aantallen positieve tests vertraging oploopt, ligt het werkelijke aantal coronabesmettingen nog hoger. In heel Nederland zijn zo'n 81.000 coronagevallen nog niet verwerkt.

1 op de 35 heeft corona
Nationaal zijn er na de 366.120 besmettingen van vorige week, de afgelopen zeven dagen 530.015 bijgekomen. Volgens het RIVM maakt 1 op de 35 Nederlanders momenteel een corona-infectie door.

Vanwege versoepelingen die vorige week zijn aangekondigd, ligt het voor de hand dat die verhouding verder oploopt. Meer dan de helft van alle mensen die naar de GGD-teststraten gingen, bleek corona te hebben.

3 keer gevaccineerd
Dat er relatief gezien minder mensen in de ziekenhuizen belanden, komt doordat de omikronvariant minder ziekmakend is dan vorige virusmutaties. Daarnaast zijn veel mensen inmiddels drie keer gevaccineerd. Bij mensen boven de 60 jaar oud steeg het aantal besmettingen het rapst: namelijk met 60 procent.

LEES OOK:

Over twee weken pas duidelijkheid over carnaval: 'Houd moed'

'Carnaval kan doorgaan maar wel in aangepaste vorm', zegt minister Yesilgöz

Nieuw besmettingsrecord, ook aantal ziekenhuisopnames stijgt weer

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.