Video

Poppodium 013 krijgt 10.000 boete voor protestactie 'De Nacht staat op'

12 februari 2022 om 22:15 • Aangepast 14 februari 2022 om 10:11
nl
Poppodium 013 kreeg zaterdagavond een boete van 10.000 euro vanwege het laten doorgaan van het evenement 'De Nacht staat op'. Daarmee protesteerde de nachthoreca tegen het coronabeleid. De gemeente Tilburg had afgelopen week al aangekondigd dat er zou worden opgetreden tegen de actie en is zaterdagavond langsgegaan om te controleren. Het feest in 013 is daarna 'gewoon' doorgegaan.

"Bij het openen van de deuren was het wel iets rustiger dan verwacht", vertelt 013-woordvoerder Joost van Abeelen. "Dan merk je toch dat de kroegen nog open zijn. Rond tien uur liep het hier wel echt voller."

Daarentegen verwachtte 013 de fanatieke feestvierders toch wel wat eerder in de danstempel. "Door de vroege sluitingstijd van afgelopen zomer zag je dat mensen echt wel eerder konden pieken. Stiekem hoopten we dat dat nu nog zo zou zijn, maar ik denk dat het rond elf uur pas echt op gang komt", voegde Van Abeelen er eerder op de avond aan toe.

Beide zalen van het Tilburgse poppodium zouden in principe tot zaterdagnacht vier uur geopend zijn. "Er is zo veel positieve energie, net als je op schoolreisje gaat", gaat de woordvoerder verder. "Ik kan ook niet wachten tot het publiek straks losgaat. Dat geeft zo'n euforisch gevoel."

De 1300 kaarten waren in Tilburg binnen één minuut weg. "Er is plek voor meer mensen, maar we beperken het bewust. Dat houdt het beheersbaar en dan kunnen mensen toch nog wat afstand houden."

"De mensen zijn nog een beetje roestig en moeten er weer in komen."

Het poppodium was vanwege de coronamaatregelen maanden dicht. "Van stilstand moeten we nu opeens weer rennen. De mensen zijn nog een beetje roestig en moeten er weer in komen, maar ze zijn professioneel en goed getraind genoeg om zo'n avond snel van de grond te krijgen."

De gemeente had van tevoren aangekondigd dat er een boete van 10.000 euro zou worden uitgedeeld en dat is ook gebeurd. Tijdens het feestje kwamen de handhavers controleren en hebben ze het dreigement uitgevoerd. Deze dwangsom neemt 013 voor lief.

Subbar in Eindhoven doet ook mee aan de protestactie, maar sluit zijn deuren al rond middernacht. "Ik ben nu al keikapot", lacht nachtburgemeester Siem Nozza. Hij is net klaar met zijn speech voor het feestend publiek en zit even bij te komen met een biertje. "We hebben heel veel gesprekken moeten hebben, om uiteindelijk tot dit compromis te komen met burgemeester John Jorritsma. Die is, in vergelijking met collega's in andere steden in Nederland, toch best coulant."

Het feestje begon in Subbar al om zeven uur 's avonds. "En volgens mij vindt iedereen dat best wel prima. Nachtbrakers zijn de afgelopen twee jaar ook gewoon vroeg naar bed gegaan. Mensen moeten toch weer even wennen", vertelt Nozza.

"Wij kunnen niet wachten, we gaan weer dansen."

De N8club in Helmond opende de deuren zaterdagavond om elf uur. "Wat een support. Onze protestactie is helemaal uitverkocht. Wij kunnen niet wachten, we gaan weer dansen", schrijft de club op Facebook.

Aan de vooravond had eigenaar Thomas van Kooten wel wat gezonde spanning. "Je gaat toch iets doen wat niet mag, maar het is de dood of de gladiolen." Daarmee doelt de eigenaar op het volgens hem onmogelijke beleid met betrekking tot de nachthoreca. "We moeten vandaag open vanwege de inkomsten, maar ook als statement naar Den Haag. Straks bestaat corona nergens meer, behalve in de nachthoreca. Dat is gewoon niet eerlijk."

"Als ze iedereen naar buiten willen sturen, dan wens ik ze veel succes."

De fikse boete zal waarschijnlijk ook in Helmond worden uitgedeeld, maar voor de handhaving is Van Kooten minder bang. "Als ze iedereen naar buiten willen sturen, dan wens ik hen veel succes."

De Effenaar en Dynamo (Haven) in Eindhoven doen ook mee aan de actie. LAB-1 in Eindhoven en Carrousel in Uden zagen af van deelname uit angst voor maatregelen van de gemeente.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.