Nachtclubs gooien de deuren open, maar Brabant kijkt de kat uit de boom

3 februari 2022 om 13:12 • Aangepast 4 februari 2022 om 11:52
nl
Bioscoop en evenementenlocatie LAB-1 in Eindhoven en de N8club in Helmond doen zaterdag 12 februari mee aan ‘De Nacht staat op’. Voor zover bekend gaat het om de enige twee uitgaansgelegenheden in Brabant die aan deze landelijke protestactie deelnemen. Nachtclubs en discotheken die al twee jaar dicht moeten blijven vanwege corona, willen volgende week zaterdag de deuren opengooien. Ze hebben geen zin om langer op het kabinet te wachten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Thomas van Kooten van N8club laat weten dat zijn zaak tot vier uur zondagochtend open zal zijn. "Laat ze maar met een boete komen, die kan ik toch niet betalen", aldus de eigenaar. Van Kooten liet zijn nog jonge dans- en nachtclub aan de Steenweg vorig jaar november al eens uit protest na acht uur 's avonds open, toen dat verboden was.

LAB-1 aan de Keizersgracht in Eindhoven draait films en houdt evenementen, optredens en exposities. Eigenaar Chris de Zeeuw: “Ik werd gisteren gebeld over die actie en heb meteen ja gezegd. Ik heb direct een feest met tien dj’s georganiseerd. Bezoekers kunnen zich al aanmelden. Het begint om vijf voor twaalf ’s avonds en duurt tot de volgende ochtend vier uur.”

"Het is eindelijk zover."

Hij gaat verder: "Ik ben hier in 2019 begonnen om films en evenementen aan te bieden en heb niet voor niets twee ton geïnvesteerd in een klimaatbeheersingssysteem. Geen zorgen dus. Of er meer zaken in Eindhoven meedoen? Dat weet ik niet, ik ga eens contact opnemen met collega’s.”

De Eindhovense nachtburgemeester Siem Nozza ondersteunt het initiatief: “Het idee is ontstaan in Amsterdam. Iedereen wil open, maar ik weet niet of iedereen dezelfde bedoeling heeft. In Amsterdam willen ze bijvoorbeeld na de start niet meer dicht. Hier kijken we het nog even aan.” Ook is het volgens Nozza de vraag hoe de veiligheid zal worden gewaarborgd.

Club W en P79 in Den Bosch zouden ook best aan ‘De Nacht staat op’ willen meedoen. Uitgaanscafé P79 heeft zelfs al contact opgenomen met de gemeente. Ze hoopt op een eenmalige, ludieke activiteit. Club W laat weten dat het vooral in gesprek wil blijven met de gemeente en dat deze dans- en nachtclub mogelijk ook van de partij is wanneer de actie heel groot gaat uitpakken.

"Het heeft al te lang geduurd voordat de nachtscene open kan."

Time Out in Gemert wil evenmin vooruitlopen op eventuele deelname. Het zou wel eens heel druk kunnen worden als de discotheek volgende week zaterdag opengaat. En de zaak wil niet het risico lopen dat handhaving voor de deur komt te staan. “We zijn allang blij dat er landelijk wat op gang is gekomen. Het heeft al te lang geduurd voordat het nachtleven open kan”, vertelt Veronique Vesters, eigenaar van Time Out.

“Besmettingen doen zich overal voor, in scholen, op sportgebied. Waarom zou je nachtgelegenheden niet de ruimte geven? Uiteraard wel op basis van goede afspraken. Voordat je dit besluit, moeten er dan ook goede gesprekken plaatsvinden met de verantwoordelijke ministers. Ik ben blij dat hierover al eerste afspraken zijn gemaakt. We hebben perspectief nodig om voor langere tijd open te gaan”, zegt Vesters.

"Het bloeden door het nachtleven moet stoppen."

Eigenaar Kees Bijl van Cue Breda: "Als ik zie dat er bij zoveel besmettingen slechts tweehonderd mensen op de ic liggen, dan vind ik dat we lang genoeg ons steentje hebben bijgedragen. Het bloeden in onze sector moet stoppen. We staan ook volledig achter het initiatief. Ik ben in overleg met collega's, zodat op tijd alle partijen en dus ook gemeente en politie op de hoogte zijn van eventuele acties."

Sinds vorige week mag (onder meer) de horeca wel al open tot tien uur 's avonds, met zitplaatsen voor gasten. Personeel en bezoekers van nachtclubs kunnen daar alleen nog naar hunkeren.

LEES OOK:

N8club Helmond blijft zaterdagavond open: 'Overheid vermoordt de horeca'

Bioscopen staan niet te springen om open te gaan met toegangstesten

'Verplichte toegangstest voor nachtclubs houdt de spontane bezoeker tegen'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.