Maarheeze is klaar met azc: 'Dit dorp gaat naar de kloten'

15 februari 2022 om 07:00 • Aangepast 15 februari 2022 om 10:56
nl
Inwoners en winkeliers in Maarheeze geloven niet dat de veiligheid rondom het asielzoekerscentrum in de gemeente Cranendonck gaat verbeteren nu de extra veiligheidsmaatregelen met een maand worden verlengd. De steekpartij afgelopen zondag in het azc in Budel laat zien dat er niets gaat veranderen, zegt Ed Kalders van de winkeliersvereniging in Maarheeze: "Dit dorp gaat zo naar de kloten."
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Er wordt een politiek spelletje gespeeld. Wij worden niet gehoord", zegt Kalders, die een brillenwinkel heeft in het centrum van Maarheeze. Hij zag het dorp de afgelopen jaren drastisch veranderen.

Volgens Kalders is er een gevoel van onveiligheid door grote groepen asielzoekers die naar Maarheeze komen. "Ze stelen in winkels en nemen fietsen mee. Ook maken ze kabaal en drinken ze alcohol op straat." Volgens Kalders is het wachten op het moment dat mensen het recht in eigen handen gaan nemen.

"Ik durf hier bijna niet meer te winkelen."

Het azc houdt de gemoederen behoorlijk bezig in het dorp. Op maandagavond is het rustig in het winkelcentrum, maar er blijkt een groot gevoel van onveiligheid te zijn. "Ik durf hier bijna niet meer te winkelen. Het voelt heel onveilig als ze in groepjes op straat staan of met een blikje Cola bij de kassa staan", zegt een vrouw die net boodschappen heeft gedaan. "Op bepaalde tijden kom ik liever helemaal niet meer winkelen. In het begin had ik nog sympathie voor de asielzoekers, maar dat is helemaal voorbij."

Deze waarschuwing hangt bij de Jumbo in Maarheeze.
Deze waarschuwing hangt bij de Jumbo in Maarheeze.

Kalders zegt dat steeds meer mensen uit angst en irritatie over de grote groepen asielzoekers de winkels in Maarheeze mijden en ergens anders inkopen doen. Een man die net inkopen heeft gedaan zegt dat de politiek veel te slap is. "Asielzoekers die zich schuldig maken aan crimineel gedrag moeten gewoon het land worden uitgezet."

Hij begrijpt niet wat de overwegend jonge mannen in Nederland komen doen. "Ze kunnen beter hun eigen land opbouwen. Maar aan de andere kant was het ook zo dat vlak na de Tweede Wereldoorlog veel Nederlanders emigreerden naar Australië en Canada voor een betere toekomst."

"We zien regelmatig dat de politie moet ingrijpen."

Dat er een gevoel van onveiligheid is in Maarheeze zien ze ook bij de plaatselijke bloemenzaak. "Zelf hebben wij er geen last van, want de asielzoekers komen geen bloemetje kopen. Maar we zien regelmatig dat de politie met sirenes komt aanrijden en moet ingrijpen."

Een man die net de Jumbo verlaat, gelooft niet dat de verlengde veiligheidsmaatregelen rond het azc iets aan de situatie veranderen. "Die jonge mannen komen vaak uit veilige landen en hebben niets te verliezen. Dan gaan ze maar naar Maarheeze om wat te pikken in de winkels."

De komende twee jaar zit de gemeente Cranendonck contractueel nog vast aan het azc. Kalders hoopt dat het azc toch eerder sluit als de incidenten blijven aanhouden.

LEES OOK:

Strenge maatregelen bij het azc in Budel met een maand verlengd

'Dit kan zo niet langer', burgemeester over steekpartijen in azc Budel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.