LIVEBLOG

Coronanieuws: 8206 nieuwe besmettingen in Brabant

16 februari 2022 om 10:21 • Aangepast 24 februari 2022 om 16:16
nl
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Onderzoeksraad: 'Nederland niet goed voorbereid op lange, landelijke crisis'
  • 8206 nieuwe besmettingen geregistreerd in Brabant.
  • Twee op de drie Nederlanders vreest nieuwe lockdown.
  • Quarantaineplicht voor reizigers uit zeerhoogrisicogebied vervalt.

Liveblog

22.58

Dit liveblog is gesloten.

20.43

Coalitie tegen kabinet: leg onafhankelijkheid van OMT vast

Het kabinet moet volgens coalitiepartijen de onafhankelijkheid van groepen zoals het OMT vastleggen, zodat de autonomie van dergelijke organisaties in de toekomst niet aangetast wordt. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie deden daartoe een voorstel tijdens een debat over corona. Volgens de partijen is het voor het vertrouwen van de burger in politiek en wetenschap belangrijk dat organisaties zoals het OMT hun adviezen onafhankelijk en autonoom kunnen geven.

18.37

In maart mogelijk extra booster voor mensen met Janssen

Mensen die het Janssen-vaccin én een booster kregen, kunnen vanaf maart mogelijk een extra prik krijgen. Dat zegt zorgminister Ernst Kuipers in een debat met de Tweede Kamer.

"Ik onderzoek momenteel of we een extra prik kunnen aanbieden voor deze groep mensen", zegt Kuipers op vragen van Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. In bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk krijg je met alleen Janssen en een enkele booster niet overal toegang. Het kabinet heeft de gezondheidsraad om advies gevraagd over de extra booster.

17.46

Kuipers veroordeelt aanvallen uit de Kamer op zijn ambtenaren

Zorgminister Ernst Kuipers veroordeelt aanvallen van Tweede Kamerleden op zijn ambtenaren over de manier waarop in de eerste coronagolf de crisis is aangepakt. Hij veroordeelt dat zijn medewerkers tot tuig zijn bestempeld en ambtenaren persoonlijk verantwoordelijk zijn gesteld voor het overlijden van bewoners van verpleeghuizen. Dat zei hij tegen Kamerleden. Parlementariërs moeten zich tot hem richten als eindverantwoordelijke, zegt de bewindsman. Hij vond een uiterst kritische Kamer tegenover zich.

17.38

Ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen liggen woensdagochtend 217 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er negen minder dan een dag eerder. Afgelopen etmaal zijn 17 nieuwe coronapatiënten opgenomen en zijn er 25 ontslagen uit het ziekenhuis. Een coronapatiënt is overgeplaatst en vier zijn er overleden.

15.49

Testlocaties dicht vanwege storm

Twee testlocaties van de GGD West-Brabant zijn donderdag en vrijdag gesloten. Reden is storm Dudley die komende dagen Nederland teistert. Het KNMI heeft code geel afgegeven.

Wachten op privacy instellingen...
15.29

Nieuwe coronabesmettingen

In Brabant zijn tussen dinsdag- en woensdagochtend 8206 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is iets meer dan een dag eerder, toen waren er 7372 nieuwe besmettingen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

In heel Nederland zijn afgelopen etmaal 63.779 positieve tests geregistreerd. Daarmee daalt het aantal positieve tests verder. Ook het gemiddelde daalt. Wel stijgt het aantal gemelde sterfgevallen. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat achttien mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden.

Wachten op privacy instellingen...

14.35 - Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag iets afgenomen. Dit na drie dagen van toenames. In totaal liggen er nu 1650 Covidpatiënten. Dat zijn er zes minder dan gisteren, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares daalde het aantal patiënten met corona onder de leden met 8 tot 173, het laagste aantal sinds 21 oktober. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1477 coronapatiënten, 2 meer dan dinsdag. Afgelopen etmaal werden er 179 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 12 nieuwe opnames. Bij elkaar zijn dat er 68 minder dan een dag eerder.

Een deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen.

14.11

Oostenrijk heft vrijwel alle coronaregels op, ook voor toeristen

Oostenrijk maakt vanaf 5 maart een einde aan vrijwel alle coronamaatregelen. Naast flinke versoepelingen in het land, wordt het voor buitenlanders makkelijker om naar Oostenrijk te reizen. De aanvullende inreisbeperkingen vervallen, wat betekent dat toeristen alleen nog in het bezit moeten zijn van een vaccinatie-, herstel- of testbewijs.

Het gebruik van coronapassen in winkels, horecazaken en op veel andere plekken komt te vervallen, schrijft de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Eerder werd al bekend dat het 2G-beleid op veel locaties vanaf 19 februari wordt verruimd naar 3G. Vanaf 5 maart is een coronapas alleen nog verplicht op risicovolle locaties zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen.

14.00

Het wordt weer drukker op kantoor en zo ga je daar het best mee om

Misschien vond je dat lege kantoor of die comfortabele thuiswerkplek in je joggingpak wel lekker. Of zat je juist in eenzaamheid weg te kwijnen. Hoe dan ook: door het loslaten van de coronamaatregelen gaat dat absoluut veranderen. Of je dat nou leuk vindt of niet. Samenwerkingscoach Edwin Dekkers vertelde woensdagmorgen in het radioprogramma Wakker! dat het vooral belangrijk is om dat van elkaar te accepteren. Lees hier zijn verhaal.

13.50

Testaanbieders bepalen zelf welke locaties openblijven voor 1G

Het is aan de commerciële testaanbieders zelf om te bepalen waar en wanneer zij testlocaties openhouden of nieuw openen voor het aangekondigde '1G'-testbeleid, zo laat Stichting Open Nederland (SON) weten. Het kabinet meldde dinsdag dat vanaf 25 februari mensen alleen nog een groen vinkje hoeven te overleggen voor toegang tot evenementen binnen van meer dan vijfhonderd mensen zonder vaste zitplaats, zoals bijvoorbeeld een evenement in een grote nachtclub.

Momenteel wordt door SON bekeken welke grote evenementen binnenkort plaatsvinden en hoeveel tests daar naar verwachting nodig zullen zijn. Of de commerciële partijen bijvoorbeeld tests gaan aanbieden in de buurt van een evenementenlocatie valt nog niet te zeggen, aldus de woordvoerster.

13.35

Oppositie fel op coronabeleid na rapport van de OVV

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren kritisch op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de eerste fase van de coronacrisis. De SP en PvdA vinden de conclusies tegelijkertijd niet verrassend. GroenLinks is bang dat er niet van de gemaakte fouten wordt geleerd.

De OVV sprak van een "stille ramp" in de verpleeghuizen in de eerste fase van de coronacrisis, maar volgens SP-leider Lilian Marijnissen was deze helemaal niet stil. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt de conclusies "niet onverwacht, maar hard". Zij vindt het "hoog tijd om te starten met de parlementaire enquête en echt lessen te trekken, want met het excuus overvallen te zijn door het virus komt het kabinet niet meer weg".

Lisa Westerveld van GroenLinks snapt dat er fouten worden gemaakt in een grote crisis. "Maar erken die dan. En neem vervolgens maatregelen om te voorkomen dat de fouten zich herhalen". De reactie van het vorige kabinet stelt haar niet gerust. "Zolang je niet erkent dat je fouten hebt gemaakt, neem je ook geen maatregelen om te zorgen dat het de volgende keer niet meer gebeurt."

13.00

Kamervoorzitter Vera Bergkamp afwezig vanwege coronabesmetting

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft positief getest op corona. Ze laat op Twitter weten dat ze "gelukkig milde klachten" heeft. Een debat dat voor donderdag stond gepland over de omgangsvormen in de Tweede Kamer wordt verzet vanwege Bergkamps positieve test.

Wachten op privacy instellingen...
12.59

Kabinet kan 'uit de voeten' met corona-aanbevelingen OVV

Het kabinet kan "goed uit de voeten" met de bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van de coronacrisis. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz lieten desgevraagd weten dat ze het rapport eerst willen lezen en bespreken binnen het kabinet voor ze er inhoudelijk op ingaan. Hoewel het kabinet de definitieve versie van het rapport pas net heeft ontvangen, is de inhoud in grote lijnen al langer bij de bewindspersonen bekend.

12.45

ANBO: verpleeghuizen nooit meer helemaal sluiten

Als de coronapandemie weer oplaait of als er een nieuwe uitbraak van een ander virus komt, mag het "nooit en te nimmer" gebeuren dat de verpleeghuizen weer volledig worden afgesloten van de buitenwereld. Dat zegt ouderenbond ANBO. Die wil dat de overheid een ruime voorraad beschermingsmiddelen voor verpleeghuizen aanlegt, zodat er altijd ruim voldoende is voor medewerkers en bezoekers.

11.45

Ondanks versoepelingen geen publiek bij The Passion

De live-uitzending van paasspektakel The Passion is dit jaar opnieuw zonder publiek. Omroep KRO-NCRV laat woensdag weten dat het ondanks de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen niet haalbaar is om alsnog toeschouwers toe te laten bij het evenement.

11.40

Branchevereniging snapt niet handhaven op mondkapjes touringcar

Als touringcarbedrijven ondanks de mondkapjesplicht niet controleren of hun gasten daadwerkelijk hun mondkapje dragen, dan is dat volkomen begrijpelijk. Dat zegt branchevereniging Busvervoer Nederland die de maatregel een "raar besluit" noemt en stelt dat er geen overleg met de branche is geweest. Voorzitter Bertho Eckhardt roept de overheid op om de regels aan te passen.

11.20

Zorgkoepel eens met OVV, 'te weinig oog voor verpleeghuizen'

Branchevereniging voor ouderenzorg ActiZ deelt en herkent de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat er in eerste instantie te weinig oog was voor zorg in verpleeghuizen en bij mensen thuis. "Als ActiZ hebben we al vroeg in de crisis het ministerie gewezen op de schrijnende situaties in verpleeghuizen en het tekort aan beschermingsmiddelen en testen, maar daar is niet direct gehoor aan gegeven", stelt ActiZ-voorzitter Mireille de Wee in een eerste reactie op het vandaag gepresenteerde rapport.

10.20

Onderzoeksraad: 'Nederland niet goed voorbereid op lange, landelijke crisis'

Nederland was niet goed voorbereid op een langdurige, landelijke gezondheidscrisis. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een vandaag verschenen rapport over de eerste zes maanden van de coronacrisis. Verbeteringen van de crisisaanpak zijn noodzakelijk, aldus de OVV. "Er is veel ruimte voor verbetering", zei OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Nederland bleek volgens hem kwetsbaar. Er werd te weinig rekening gehouden met de onzekerheid die er zeker in de eerste maanden was rond het coronavirus. In het eerste deelrapport van de Onderzoeksraad is de periode maart 2020 tot september 2020, dus het begin van de pandemie voor Nederland, onder de loep genomen.

LEES OOK: ‘Stille ramp’ in verpleeghuizen, kabinet had te weinig oog voor ouderen

10.17

'Zonder booster twee keer zoveel ziekenhuisopnames'

Zonder de boostervaccinaties tegen het coronavirus zou het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen weken waarschijnlijk bijna twee keer zo hoog hebben gelegen. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel vanochtend tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.

Tussen 26 januari en 8 februari werden bijna 1750 mensen wegens een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis. Aan de hand van de vaccinatiestatus van deze mensen heeft het RIVM becijferd dat met de boostercampagne waarschijnlijk ruim 1600 extra opnames zijn voorkomen. "Dus opnieuw een illustratie dat die boostervaccinatie helpt", aldus Van Dissel.

10.00

4,6 miljoen kijkers voor coronapersconferentie|

Zo'n 4,6 miljoen mensen hebben gisterenavond gekeken naar de persconferentie van coronaminister Ernst Kuipers. Daarin kondigde hij flink wat versoepelingen aan, zoals het uitbreiden van de openingstijden voor horeca en theaters.

Het aantal kijkers naar deze persconferentie lag fors lager dan de vorige, waaraan premier Mark Rutte nog deelnam. Daar stemden toen, op 25 januari, ruim 5,5 miljoen mensen op af.

LEES OOK: Dit zijn de nieuwe versoepelingen van de coronaregels

08.10

Moederbedrijf Albert Heijn voerde omzet verder op

Supermarktconcern Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, heeft ook in het tweede coronajaar qua omzet geprofiteerd van de coronacrisis. Ahold Delhaize zette een jaaromzet van 75,6 miljard euro in de boeken. Dat was 3,3 procent meer dan in 2021. In het eerste coronajaar 2020 nam de omzet in de supermarkten van de onderneming ook al fors toe.

07.33

Twee op drie Nederlanders vreest nieuwe lockdown

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid maakte gisteren bekend dat we eindelijk de nodige versoepelingen tegemoet gaan zien. Maar is het 'coronaboek' nu dan echt dicht? Nee, vreest 68 procent van de 3760 deelnemers aan het Hart van Nederland-panel. Zij zien een nieuwe lockdown komen. Een deel van hen vreest dat het terugschroeven van de coronamaatregelen resulteert in weer overvolle ic's of denkt dat een agressievere variant op de loer ligt. Anderen vinden dat het kabinet te snel heeft versoepeld.

06.19

Minder landen met 'oranje' reisadvies

Vanaf negen uur worden de reisadviezen van meerdere niet-Europese landen versoepeld omdat de coronacijfers van een land vanaf nu niet langer leidend zijn voor het reisadvies. In plaats daarvan worden alle veiligheids- en gezondheidsrisico's straks weer meegewogen, inclusief de coronasituatie. In de praktijk zal dat betekenen dat veel landen op geel zullen springen.

06.17

Zelftesten worden niet gratis

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid is niet van plan om zelftesten voor iedereen gratis te maken, zoals het Outbreak Management Team had geadviseerd. Het kabinet vindt dat er al op heel veel plekken gratis zelftesten beschikbaar zijn, meldt de NOS. Zo zijn er in het onderwijs bijna 82 miljoen testen verspreid en kunnen gemeenten zelftesten aanvragen voor mensen met een laag inkomen. In totaal stelt het kabinet daar tot 1 mei 10 miljoen zelftesten voor beschikbaar.

05.03

Nog maar twee nieuwe coronagevallen bij Olympische Spelen

Bij de Olympische Spelen in Beijing zijn vandaag twee nieuwe gevallen gemeld van het coronavirus. Het gaat niet om sporters of begeleiders, meldt het organisatiecomité. De twee positieve gevallen komen voort uit de testronde van gisteren, toen opnieuw alle mensen in de zogenoemde olympische 'superbubbel' zich moeten laten testen. Het gaat om een groep van ongeveer 70.000 mensen.

03.30

Eerste rapport over aanpak coronacrisis van Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert vandaag het eerste rapport over de aanpak van de coronacrisis. ierin is met name gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan. Ook heeft de OVV de voorbereidingen op de pandemie, de crisisstructuur en de crisiscommunicatie van de overheid onder de loep genomen. Het onderzoek is mede op verzoek van het kabinet uitgevoerd.

03.30

Kamer debatteert over versoepeling coronamaatregelen

De Tweede Kamer bespreekt vandaag de versoepeling van de coronamaatregelen. Minister Ernst Kuipers kondigde dinsdag aan dat bijna alle beperkingen verdwijnen deze maand. Komende vrijdag kunnen de horeca en de cultuursector al langer open en alleen op locaties met meer dan 500 mensen blijft het mondkapje en een zitplaats verplicht. Dat wordt een week later ook afgeschaft. Dan verdwijnt de coronapas en de afstandsregel.

01.35

Kabinet vraagt advies over risico's coronabesmetting bij dieren

Ministers Ernst Kuipers van Volksgezondheid en Henk Staghouwer (Landbouw) hebben het RIVM gevraagd een deskundigenberaad te organiseren om hen 'te adviseren over eventuele risico's voor de mens' van coronabesmettingen bij dieren. Ze maken zich zorgen dat het virus onafhankelijk van mensen onder dieren kan rondwaren. Ook zullen de experts informatie geven over de mogelijkheid dat het virus zich muteert in het lichaam van dieren.

01.11

Quarantaineplicht voor reizigers uit zeerhoogrisicogebied vervalt

Mensen die uit een zogenoemd zeerhoogrisicogebied naar Nederland reizen hoeven vanaf 25 februari niet meer in quarantaine. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om landen met hoge aantallen besmettingen, waar er slecht zicht is op de verspreiding van het virus of waar een zorgelijke virusvariant rondgaat.

01.07

Kabinet: geef ruimte aan werknemer die thuis wil blijven werken

Ondanks de versoepeling van het thuiswerkadvies, vraagt het kabinet werkgevers 'expliciet ruimte te scheppen' voor 'de wens van veel thuiswerkers om (deels) thuis te kunnen blijven werken'. Werkgevers dienen daarnaast rekening te houden met 'kwetsbare werkenden en hun naasten' en moeten de basismaatregelen blijven naleven: het kantoor moet goed geventileerd worden en werknemers moeten thuis blijven bij klachten.

00.51

Verpleeghuisbewoner mag acht weken na infectie boosterprik

Bewoners van verpleeghuizen mogen acht weken na een doorgemaakte corona-infectie al een boosterprik krijgen, in plaats van na drie maanden die eerst werden aangehouden. Het kabinet volgt het advies hierover op van het OMT. "De Gezondheidsraad begrijpt dat voor deze doelgroep een korter interval wordt gehanteerd, vooral omdat verspreiding van het virus in een verpleeghuis snel kan gaan en hier de meest kwetsbare mensen wonen", schrijft minister Ernst Kuipers.

00.40

Kabinet wil coronapas voor werkvloer mogelijk als optie houden

Het wetsvoorstel dat het omstreden 2G-beleid (alleen toegang voor recent gevaccineerde of genezen mensen) mogelijk maakt, wordt ingetrokken, maar dat geldt niet voor het wetsvoorstel voor de inzet van de coronapas met 3G op de werkvloer. Dat schrijft minister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil bekijken of het verstandig is de optie van zo'n coronapas op de werkvloer 'in de gereedschapskist te houden'. De pas zou alleen aan werknemers kunnen worden gevraagd in die sectoren waarvan de bezoekers ook een toegangsbewijs moeten laten zien.

00.01

COVID belangrijkste oorzaak laatste oversterftegolf

COVID-19 was de belangrijkste onderliggende oorzaak van de toename in het aantal doden afgelopen oktober en november. Volgens het CBS zijn er echter ook andere oorzaken die hebben bijgedragen aan de meest recente 'oversterftegolf' waarin er meer mensen dan gemiddeld zijn overleden. Wat de andere oorzaken zijn, weet het statistiekbureau nog niet. "Het aandeel van het coronavirus was nog steeds groot, maar het lijkt erop dat er meer aan de hand is dan de pandemie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!