58 asielzoekers van azc in Budel zijn de afgelopen drie maanden veroordeeld

24 februari 2022 om 20:44 • Aangepast 25 februari 2022 om 19:58
nl
De politierechter in Den Bosch heeft de afgelopen drie maanden 58 asielzoekers die in het azc in Budel verblijven, veroordeeld. Dat laat staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie weten op vragen van Tweede Kamerlid Joost Eerdmans. De politicus van JA21 maakt zich zorgen over de situatie in het asielzoekerscentrum.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Volgens staatssecretaris Van der Burg heeft:

  • de rechtbank 16 keer een geldboete opgelegd (al dan niet deels voorwaardelijk)
  • de rechtbank 42 maal een gevangenisstraf opgelegd (al dan niet deels voorwaardelijk)
  • het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) 130 maatregelen opgelegd aan vreemdelingen uit dit azc. Zo kregen 90 vreemdelingen geen zakgeld, werd 10 mensen tijdelijk de toegang ontzegd en werd een aantal overgeplaatst.

Over het azc is de voorbije maanden veel te doen na een serie geweldsincidenten, waaronder steekpartijen. Sinds begin vorige maand geldt om die reden een noodverordening en mag er preventief worden gefouilleerd. De overlast wordt volgens het ministerie veroorzaakt door asielzoekers met verschillende nationaliteiten, waaronder de Algerijnse. Al bestaat ook het vermoeden dat overlast in grote mate wordt veroorzaakt door asielzoekers die zich voordoen als Algerijnen.

Onacceptabel
Ieder incident is er 'één te veel', schrijft Van der Burg. "Ik vind de mate en ernst van de incidenten in Budel onacceptabel. Ik neem de zorgen van de gemeente Cranendonck en het COA heel serieus en deel die zorgen ook. Een noodverordening is een zwaar middel, maar de veiligheid van de omwonenden, medebewoners en medewerkers moet altijd voorop staan."

Meer beveiliging
Volgens de staatssecretaris zijn er inmiddels maatregelen genomen om de rust bij het azc terug te laten keren. De beveiliging op het terrein wordt opgeschroefd en zaken van asielzoekers die geen kans maken om te blijven, worden met meer prioriteit behandeld. Van den Burg kijkt ook of aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals versobering van de opvang.

Van der Burg schrijft tot slot dat hij de komende tijd met onder meer de gemeente en het COA in gesprek blijft over de veiligheidssituatie.

LEES OOK:

Maarheeze is klaar met azc: 'Dit dorp gaat naar de kloten'

Strenge maatregelen bij het azc in Budel met een maand verlengd

'Dit kan zo niet langer', burgemeester over steekpartijen in azc Budel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.