'Brein achter gruwelijke overval op Mien Graveland was maanden van radar'

26 februari 2022 om 13:07 • Aangepast 28 februari 2022 om 09:15
nl
Jacky W., de man die het brein was achter de gewelddadige overval op Mien Graveland in Helmond in 2014, was tijdens zijn verlof maandenlang spoorloos. Dat maakte het ED zaterdag bekend. De man had tijdens zijn verlof zijn enkelband doorgeknipt.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

W. had zijn twee kompanen verteld dat de 86-jarige vrouw veel geld in huis bewaarde. Hij reed hen ook naar haar huis. Daar deden de twee mannen zich voor als medewerkers van een energieleverancier. Zo kwamen ze het huis binnen.

Op een vreselijke manier toegetakeld
Graveland begon te gillen toen ze de situatie niet vertrouwde. Daarop werd ze door de overvallers op een vreselijke manier toegetakeld. “Er was sprake van gebroken ribben, fracturen in het gezicht en ingesneden tiewraps tot aan het bot", maakte de de advocaat-generaal eerder bekend. "Daarna is ze, vastgebonden aan een tafelpoot, aan haar lot overgelaten."

De 86-jarige vrouw werd uren later door haar zoon gevonden en overleed kort daarna in het ziekenhuis. W. ging er met de twee overvallers vandoor, maar hun buit viel tegen. In het geldkistje dat ze hadden meegenomen, zat geen groot geldbedrag.

Van de radar
W. werd veroordeeld tot acht jaar cel. De andere twee overvallers kregen vijftien en tien jaar cel opgelegd. W ging in cassatie tegen zijn straf, maar de Hoge Raad liet eerder deze week weten dat deze acht jaar gevangenisstraf terecht is opgelegd.

In de nasleep van die beslissing van de Hoge Raad bleek dat W. in december 2020 in aanmerking kwam voor tijdelijke vrijlating en dat hij buiten de gevangenis zijn enkelband doorknipte. Hij verdween vervolgens ruim acht maanden van de radar. Pas in augustus 2021 werd hij opnieuw opgepakt.

'Dit is een extra klap voor de nabestaanden'
Advocate Simone van Schaik, die de familie Graveland bijstaat, spreekt in de krant van 'een extra klap voor de nabestaanden, bovenop het leed dat de familie al treft door de dood van mevrouw Graveland'.

W. kan aangeklaagd worden voor het doorknippen van zijn enkelband. W. riskeert volgens het ED dat hij nu niet meer in aanmerking komt voor voorwaardelijke vrijlating zodra tweederde van zijn straf erop zit.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid reageerde vrijdag niet op vragen over de verdwijning van W..

LEES OOK:

Hoge raad: acht jaar cel voor chauffeur overvallers Mien Graveland

Daders van gewelddadige overval Mien Graveland moeten 20, 18 en 9 jaar de cel in van OM

'Bloed van onze moeder kleeft aan jullie handen', kinderen Mien Graveland spreken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.