Antitankwapens en raketten vanaf vliegbasis Eindhoven op weg naar Oekraïne

27 februari 2022 om 16:14 • Aangepast 1 maart 2022 om 11:31
nl
Een transportvliegtuig met wapens is zondagmiddag vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken naar een land in Oost-Europa. Vanaf daar worden ze verder vervoerd naar Oekraïne. Aan boord zijn onder meer vijftig raketwerpers en vierhonderd bijbehorende antitankraketten.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Ook zijn er tweehonderd Stinger-luchtdoelrakketten meegestuurd. Defensie laat weten dat ook de eerder beloofde honderd scherpschuttersgeweren en 30.000 stuks munitie zijn verzonden. Verder zijn er twee duikvaartuigen onderweg, die door duikers als uitvalsbasis kunnen worden gebruikt.

Details onbekend
Het vliegtuig met de wapens en munitie zal landen in een Oost-Europees land. Vanaf daar worden de wapens en de munitie verder naar de Oekraïne gebracht. Vanwege de veiligheid zegt defensie niet waar de landing is en hoe de spullen verder vervoerd worden.

De Panzerfaust 3-raketten die Nederland stuurt, kunnen vanaf de schouder afgevuurd worden op tanks. De Stinger-raketten kunnen luchtdoelen zoals vliegtuigen of helikopters raken tot een afstand van 5 kilometer.

LEES OOK:

Diepe emoties bij Oekraïners tijdens protest: 'Iedereen hier is bang'

Elena is bezorgd om haar zoon in Kiev: 'Als het moet vecht hij mee'

Oekraïners protesteren tegen oorlog: 'Fuck Poetin, wij zijn bang!'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.