Ontslagen wethouder wil de burgemeester van Someren voor de rechter horen

7 maart 2022 om 10:07 • Aangepast 7 maart 2022 om 11:01
nl
De ontslagen wethouder Guido Schoolmeesters van de gemeente Someren wil de burgemeester, twee wethouders en de oud-gemeentesecretaris horen voor de rechter. Eerder werden al drie ambtenaren van de gemeente gehoord. Schoolmeesters werd door de gemeenteraad naar huis gestuurd omdat hij zijn zoon voorgetrokken zou hebben bij de koop van een huis. Ook zou hij een bouwbedrijf bevoordeeld hebben.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De kwestie Schoolmeesters is een emotioneel beladen onderwerp in Someren. Tijdens een raadsvergadering enkele weken geleden barstte burgemeester Dilia Blok in huilen uit. De oud-wethouder zelf hield het ook niet droog tijdens de getuigenverklaringen van drie ambtenaren in de rechtbank.

Schoolmeesters is woedend over zijn ontslag en richt zijn juridische pijlen op het onderzoeksrapport dat tot zijn ontslag heeft geleid. Volgens de ambtenaren zijn zij geïnterviewd voor het onderzoeksrapport, maar vonden ze daar maar weinig van terug in de uiteindelijke versie. Ook zijn ze van mening dat Schoolmeesters zijn zoon en een bouwbedrijf helemaal niet heeft voorgetrokken.

"Verkeerd informeren gemeenteraad is politieke doodzonde."

De ambtenaren zeiden bovendien dat zij vragen van de gemeenteraad hadden beantwoord over de kwestie, maar dat die vragen achteraf zijn veranderd door de burgemeester. Toen zij daarover opheldering vroegen, kwamen ze in een 'intimiderend' en 'zeer onplezierig' gesprek terecht met de burgemeester en de inmiddels vertrokken gemeentesecretaris. Schoolmeesters vindt dat de gemeenteraad verkeerd is geïnformeerd. "Een politieke doodzonde."

De gemeenteraad vergaderde hier een aantal weken geleden over. Volgens de burgemeester had ze de antwoorden veranderd omdat zij meer informatie had dan de ambtenaren zelf. Maar de beantwoording had in haar ogen achteraf beter en vollediger gekund. De gemeenteraad nam genoegen met dat antwoord en ondernam geen verdere stappen.

"Hebben ze echt iets te verbergen?"

Dit tot grote teleurstelling van Guido Schoolmeesters. Ook is hij verbaasd over de weigering van de burgemeester en de wethouders om het verslag van hun interview met het onderzoeksbureau openbaar te maken. Voor het onderzoek zijn 11 mensen geïnterviewd. "Ik heb nu kennis van 7 van de 11 gespreksverslagen", zegt de wethouder. "Die 7 gespreksverslagen kunnen onmogelijk hebben geleid tot de uiterst vergaande getrokken conclusies en mijn zeer onterechte ontslag."

Hij vindt dat het college van de gemeente Someren transparanter moet zijn. "Hebben ze echt iets te verbergen?"

LEES OOK:

Burgemeester in tranen bij raadsvergadering ontslagen wethouder

Tranen bij ontslagen wethouder na getuigenissen ambtenaren in rechtbank

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.