Corona slaat hard toe na carnaval: in Den Bosch test 1 op 18 positief

7 maart 2022 om 15:51 • Aangepast 8 maart 2022 om 12:19
nl
Na carnaval kampt Brabant met de coronakater. Met Oeteldonk aan kop van de besmettingspolonaise is dat aantal als een raket de lucht in geschoten: maar liefst 1 op de 18 Bosschenaren kreeg afgelopen week een positieve testuitslag. Dat blijkt uit RIVM-data.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Veel Oeteldonkers hebben het in WhatsAppgroepen al van elkaar gehoord: het feest van rood-wit-geel werd uitbundig gevierd. Maar sindsdien wemelt het meldingen van positieve coronatests.

Dat zien we ook terug in de coronacijfers van de afgelopen zeven dagen. 5,5 procent van de Bossche bevolking is positief getest op het coronavirus. Dat is ongeveer een verviervoudiging ten opzichte van voor carnaval. Daarmee is Oeteldonk in onze provincie koploper als het gaat om vastgestelde besmettingen. Alleen al de afgelopen 24 uur kregen 1593 Bosschenaren een positieve uitslag. In heel Nederland scoort alleen Eijsden-Margraten in Limburg hoger.

Hoogste besmettingsgraad
In de landelijke top-20 van plaatsen met de hoogste besmettingsgraad, staan 10 Brabantse gemeenten:

  • Den Bosch met 5,5 procent
  • Land van Cuijk met 5,2 procent
  • Sint-Michielsgestel met 5 procent
  • Roosendaal met 4,6 procent
  • Oosterhout met 4,5 procent
  • Moerdijk met 4,5 procent
  • Vught met 4,3 procent
  • Steenbergen met 4,3 procent
  • Eersel met 4,2 procent
  • Heusden met 4,2 procent

Dat is tekenend voor de Brabantbrede stijging: zo'n 100.000 mensen testten afgelopen week positief op corona, tegenover 31.000 een week eerder.

Veel bedrijven hebben last van die besmettingsexplosie. Diverse horecazaken sluiten tijdelijk de deuren, omdat veel werknemers thuis in isolatie zitten.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn enkele operatiekamers dicht vanwege personeelsuitval. Bovendien vragen ziekenhuizen sommige medewerkers met corona tóch te komen werken. Anders zou de acute en complexe zorg in gevaar komen.

Verwachte toename
Experts voorspelden na carnaval al een fikse toename van het aantal coronabesmettingen. Het volksfeest viel namelijk precies op het moment dat veel maatregelen vervielen.

Alma Tostmann, epidemioloog in het Radboudumc in Nijmegen, verwacht dat de coronapiek niet heel lang aanhoudt. "Carnaval heeft zo'n hoge dichtheid van contacten, dat evenaar je niet in het normale leven", zei ze een paar dagen geleden tegen de NOS.

Ziekenhuisopnames
Waarschijnlijk leidt de besmettingstoename binnenkort tot meer ziekenhuisopnames. Dat is nu nog niet goed terug te zien in de cijfers. In de Brabantse ziekenhuizen liggen 216 coronapatiënten, van wie 23 op de intensive care.

LEES OOK:

Ziek personeel na carnaval brengt steeds meer bedrijven in problemen

2 jaar lang corona weten te omzeilen, maar na carnaval massaal voor de bijl

Ziekenhuizen vragen personeel ondanks coronabesmetting tóch te komen werken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!