Veel overlast bij azc in Budel, daarom moet het in 2024 dicht - Omroep Brabant

Veel overlast bij azc in Budel, daarom moet het in 2024 dicht

8 maart om 23:37 • Aangepast 9 maart om 20:46
nl
Het is misschien wel opvallend: een gemeenteraad die een asielzoekerscentrum wil sluiten, terwijl er veel vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen moeten worden. Maar volgens de gemeenteraad van Cranendonck zijn de perikelen rond het azc in Budel en de oorlog in Oekraïne twee verschillende zaken. De raad wil dat het azc dichtgaat in 2024. Maar laat de optie voor een nieuw azc wel op tafel liggen.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De gemeenteraad is dinsdagavond akkoord gegaan met een initiatiefvoorstel van de politieke partij ELAN. Die wil dat het azc in Budel op 1 juli 2024 gesloten wordt, het moment dat de vergunning afloopt.

Te grote groep overlastgevers
De gemeenteraad sprak zich eerder ook al uit voor een sluiting van het asielzoekerscentrum. Eigenlijk wilde de raad het centrum zo snel mogelijk sluiten, maar dat is zo makkelijk nog niet. De overlast die een groep asielzoekers veroorzaakt in Budel en omgeving is inmiddels de pan uitgerezen. Er zijn grote zorgen om de vele steekpartijen die in korte tijd plaatsvonden.

De gemeenteraad benadrukt dat ook Cranendonck er alles aan moet doen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Maar het azc zoals het nu is, groot en langdurig, kan in de ogen van de gemeenteraadsleden niet meer. Er is een te grote groep overlastgevers, wat ten koste gaat van de inwoners en andere vluchtelingen.

Strategisch vastgoed
De gemeenteraad wil de burgers van Cranendonck betrekken bij de plannen voor het gebied na de sluiting. Een nieuw azc is daarbij niet uitgesloten, als de inwoners van de gemeente dat willen. Maar het terrein is wel van het Ministerie van Defensie en dat wil het graag behouden als 'strategisch vastgoed'.

Begin februari bracht Erik van der Burg, staatssecretaris voor asiel en migratie, nog een bezoek aan Budel. Toen werd een aantal maatregelen genomen om de veiligheid in en rond het azc te verbeteren. Zo is het gebied nog steeds aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent bijvoorbeeld dat er preventief gefouilleerd kan worden.

Hekwerk
Na het bezoek van de staatssecretaris werd beloofd om meteen een hekwerk om het azc te plaatsen. Op het azc kwamen namelijk geregeld mensen overnachten die daar niets te zoeken hebben. Het hekwerk is nog steeds niet geplaatst vanwege onder meer leveringsproblemen, maar de bouw begint wel deze week. Ook worden de procedures van asielzoekers die overlast veroorzaken sneller afgehandeld, zodat ze eventueel uitgezet kunnen worden.

Volgens burgemeester Roland van Kessel is er midden deze maand weer een afspraak met onder andere de staatssecretaris om te bekijken hoe het gaat in en rondom het azc.

LEES OOK:

Asielzoekerscentrum in Budel gaat komende twee jaar niet dicht

Overlast azc Budel: snellere procedures om veiligelanders uit te zetten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone