Turncoach Zijp vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag

9 maart 2022 om 19:08 • Aangepast 10 maart 2022 om 19:11
nl
Turncoach Nico Zijp van de Bossche turnclub Flik-Flak is door de beroepscommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. Dat bevestigde Wendy Vos, directeur van Flik-Flak.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Zijp was een van de turncoaches naar wie de aanklager van het ISR onderzoek deed na klachten over geestelijke en fysieke mishandeling van turnsters.

Hij was onder meer de begeleider van Tisha Volleman, een van de turnsters die de afgelopen jaren regelmatig op EK's en WK's uitkwam. Anderhalve week geleden won ze nog goud en brons bij wereldbekerwedstrijden in het Duitse Cottbus.

Jaar voorwaardelijk geschorst
Zijp werd in juli 2021 voor een jaar voorwaardelijk geschorst, maar hij ging in beroep. "Het klopt dat Nico nu volledig is vrijgesproken", meldt Vos. "Tijdens de periode dat we moesten wachten op een antwoord van het ISR mocht Nico alleen in de club actief zijn als coach. Volgens de statuten van de KNGU, mag hij nu ook weer actief zijn als begeleidend coach op wedstrijden, die onder verantwoordelijkheid van de bond vallen."

De trainer was nog nooit in verband gebracht met mogelijke fysieke misstanden in de turnsport. “Daar heb ik me altijd ver van gehouden”, zei hij eerder tegen Omroep Brabant.

'Ik ga niet in de slachtofferrol zitten'
Zijp baalde vooral voor zijn sporters. “Het gaat niet om mijn eigen eer, ik ga niet in de slachtofferrol zitten. Ik ben er voor mijn sporters. En helaas zijn ook zij de dupe.”

LEES OOK:

Turncoach Nico Zijp teleurgesteld in turnbond: ‘Ik wil verder met mijn sporters’

Turncoach Nico Zijp kan weer aan de slag met zijn sporters, onderzoek tegen hem loopt verder

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!