Video

Peter Gillis biedt zijn lege vakantiepark aan voor vluchtelingen Oekraïne

11 maart 2022 om 18:54 • Aangepast 14 maart 2022 om 10:45
nl
Peter Gillis biedt zijn vakantiepark Prinsenmeer in Asten aan om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. "Toen ik die schrijnende beelden zag op tv, dat deed iets met me", zegt de ondernemer uit Rijen. "Zoiets moet je niet willen, dus laten we de mensen helpen." Wat hem betreft kunnen de vluchtelingen morgen al op zijn park terecht, maar de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost gaat voorlopig niet in op het aanbod.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Het gaat om chalets waar zes mensen in kunnen verblijven. De huisjes zijn compleet ingericht met bedden, een keukentje, douche en toilet.

De Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, die beslist waar de vluchtelingen worden onder gebracht, liet vrijdagavond weten dat er op dit moment al voldoende opvangplekken zijn gevonden. "Inmiddels zijn de eerste duizend opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in onze regio gevonden. Deze worden snel gefaseerd beschikbaar gesteld zodat er goed ingespeeld kan worden op een menswaardige manier van opvangen."

'Alternatief voor de toekomst'
"Momenteel maken we dus geen gebruik van het aanbod, maar we weten niet wat er op ons af gaat komen, dus mogelijk is het vakantiepark in de toekomst een alternatief", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio.

In ieder huisje zijn zes bedden.
In ieder huisje zijn zes bedden.

Momenteel staat het vakantiepark leeg. Jarenlang woonden er vierhonderd arbeidsmigranten, maar die huisvesting was illegaal omdat Gillis er geen vergunning voor had.

Dwangsom van 50.000 euro per dag
In 2019 liet de gemeente Asten weten dat de voornamelijk Poolse bewoners moesten vertrekken uit vakantiepark Prinsenmeer. Gebeurde dat niet, dan zou een dwangsom van 50.000 euro per dag, met een maximum van een half miljoen worden opgelegd om zo te voorkomen dat Gillis geld verdiende aan de verhuur van de chalets.

Het kwam tot een rechtszaak bij de Raad van State, die de gemeente ook gelijk gaf. Uiteindelijk vertrokken de laatste arbeidsmigranten in april vorig jaar.

Als eigenaar van de Oostappen Groep heeft Gillis acht vakantieparken in Nederland, waaronder in Asten, Valkenswaard en Soerendonk. Ook in België heeft hij drie vakantieparken.

LEES OOK:

Vakantiepark Oostappen moet dwangsom van half miljoen betalen

Arbeidsmigranten bijna allemaal vertrokken van vakantiepark Peter Gillis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.