Zieke Peter eindelijk terug na nachtmerrie in Moskou: 'Nu beter worden' - Omroep Brabant
Video

Zieke Peter eindelijk terug na nachtmerrie in Moskou: 'Nu beter worden'

12 maart om 15:39 • Aangepast 21 maart om 15:46
nl
Wachten op privacy instellingen...
Een emotioneel weerzien was het zaterdag op Schiphol. De broers Peter en Hans van Straalen die in Moskou zaten, zijn zaterdag na heel wat moeite veilig en wel aangekomen in Nederland. De hele familie was er om ze met ballonnen en al op te wachten. Huilend viel iedereen elkaar in de armen. "Het was een pittige reis, maar ik ben blij dat ik terug ben", zegt Peter.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Floortje van Gameren
Geschreven door
Ista van Galen & Floortje van Gameren

Peter (46) uit Gerwen is ernstig ziek en onderging vijf weken geleden in Moskou een stamceltransplantatie. Net op dat moment viel Rusland binnen in Oekraïne. Deze week kreeg Peter een infectie, waardoor hij niet terug mocht vliegen.

Ondertussen verliep het visum van de broers en waren er nauwelijks nog vliegtickets vanwege de oorlog. Maar zaterdag landen de broers dan eindelijk op Schiphol. Met gejuich en veel tranen werden de broers onthaald.

"In Rusland heeft Peter zich keigroot gehouden en nu zie je hem in elkaar zakken."

"Ik ben blij dat het afgelopen is", zegt Paul, die zijn twee broers opwacht. "Het is emotioneel ja, we hebben de familie ook lang niet gezien", zegt Hans. "Bij Peter komt nu ook de ontlading, dat is mooi om te zien. In Rusland heeft hij zich keigroot gehouden en nu zie je hem in elkaar zakken." De enige uitweg voor de broers uit Rusland was via Turkije, dus ze hebben er een reis van zo'n twintig uur opzitten.

Nu is het voor Peter een kwestie van herstellen: "Het wordt spannend met mijn gezondheid, want ik heb zes dagen lang een chemokuur XXL gehad. Mijn hele immuunsysteem is platgelegd en vanuit daar zijn nieuwe stamcellen geïnjecteerd, die moeten nu hun werk gaan doen. De MS is stopgezet, dus ik kan gaan verbeteren dankzij therapie."

Peter en Paul omhelzen elkaar op Schiphol.
Peter en Paul omhelzen elkaar op Schiphol.

Een nachtmerrie die werkelijkheid was geworden. Zo noemde Hans uit Bergeijk hun situatie eerder deze week nog. Hij en zijn broer hadden een vlucht van Moskou naar Nederland weten te boeken, maar broer Peter had een infectie gekregen. De vlucht kon niet doorgaan, want dat zou levensgevaarlijk voor hem zijn.

"De sfeer is dreigend, het is niet veilig."

Peter heeft al twintig jaar MS en ging naar Moskou om een ingrijpende operatie te ondergaan. Daar is namelijk een baanbrekende stamceltransplantatie mogelijk, waardoor Peter zou kunnen genezen. Met behulp van een crowdfundingsactie kon Peter samen met zijn andere broer, Paul, begin februari op het vliegtuig stappen. Later kwam Hans naar Moskou om Paul af te lossen.

Terwijl Peter van de operatie lag te herstellen in het ziekenhuis, brak de oorlog in Oekraïne uit. "De sfeer is dreigend. Als het donker is, ga ik de straat niet meer op. Het is niet veilig", vertelde Hans eerder aan Omroep Brabant. De ambassade gaf al snel het dringende advies om terug naar Nederland te komen. Maar vanwege de infectie van Peter, zat dat er niet in. Ondertussen verliep het visum van de broers ook nog eens.

"Ik wil naar huis."

Uiteindelijk viel afgelopen donderdag alles op zijn plek. De antibiotica van Peter sloeg goed aan, dus hij mocht uit quarantaine. De broers hebben daarna met een zaak bij de rechtbank hun visum met tien dagen kunnen verlengen. Ze krijgen wel een boete en mogen Rusland vijf jaar lang niet meer in, omdat ze illegaal in het land waren toen hun visum afliep. Maar dat maakte ze niet veel uit: "Ik ben er heel erg klaar mee, ik wil naar huis", zei Hans.

Die dag kregen ze nog meer goed nieuws: ze hadden vliegtickets voor zaterdag weten te bemachtigen. Die kostten samen wel vierduizend euro, maar de broers zijn dolgelukkig dat ze zaterdag weer op Nederlandse grond staan.

LEES OOK:

Broers die na zware operatie vastzaten in Moskou kunnen eindelijk naar huis

Broers zitten nog steeds vast in Moskou en woensdag verloopt hun visum

Hans en zijn zieke broer zitten vast in Moskou: 'We maken ons grote zorgen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone