Liveblog

Brabant kiest: lokale partijen doen het goed • nog geen uitslag Eindhoven

16 maart 2022 om 22:48 • Aangepast 17 maart 2022 om 10:21
nl
In dit liveblog houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen. Er kan al sinds maandag gestemd worden, maar deze woensdag is de grote dag.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • De uitslagen van alle gemeenten zijn binnen, op Eindhoven na.
  • Boekel was de eerste gemeente met de uitslag.
  • Bijna overal lagere opkomstpercentages, behalve in Halderberge.
  • Er is niet gestemd in de gemeenten Boxtel, Vught, Oisterwijk, Maashorst en Land van Cuijk.

Liveblog

02.30

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog. Donderdagmorgen starten we een nieuw liveblog over de verkiezingen.

02.27

Nog geen definitieve uitslag Eindhoven

De definitieve uitslag van Eindhoven laat op zich wachten. Eerder meldden we dat GroenLinks daar waarschijnlijk de grootste partij wordt. Het is nog even wachten tot de laatste stemmen geteld zijn.

01.59

Onafhankelijk Moerdijk veruit de grootste

Onafhankelijk Moerdijk is met afstand de grootste partij in Moerdijk. De partij heeft acht zetels. VVD (vier zetels) volgt op plek twee. Drie partijen hebben drie zetels: CDA, Moerdijk Lokaal en Burger Belangen Moerdijk/BBB Bondgenoot.

01.56

CDA de grootste in Bernheze

In Bernheze pakt het CDA een zetel extra en komt het op zeven in totaal. De partij is de grootste in deze gemeente. Lokaal volgt met vijf zetels en D66 en SP hebben allebei drie zetels.

01.53

Nieuwkomers doen het goed in Gemert-Bakel

De nieuwkomers in Gemert-Bakel doen het goed. Lokale Realisten en Sociaal Gemert-Bakel halen allebei drie zetels. D66 pakt er twee. De grootste partij is het CDA met acht zetels. Wel moet die partij drie zetels inleveren. Nummer twee is de Dorpspartij met vier zetels.

01.51

Zeven zetels voor DMP Heusden

DMP Heusden is met zeven zetels de grootste in Heusden. Gemeentebelangen (zes zetels) en Heusden één (vier zetels), volgen als tweede en derde partij. Nieuwkomer Heusden Verbindt pakt een zetel.

01.48

Ondernemend Platteland winnaar in Zundert

Ondernemend Platteland is met vijf zetels de grootste partij in Zundert. Het CDA volgt met vier zetels als tweede partij. De VVD levert een zetel in en komt op drie zetels. Daarmee is het wel de derde partij van Zundert.

01.45

GroenLinks wint in Helmond

GroenLinks is met zeven zetels de grootste partij in Helmond. De lokale partij Helder Helmond is met twee zetels winst de grote winnaar. Die partij staat nu op vijf zetels. De VVD wint ook aan terrein. Die partij gaat van vijf naar zes zetels. Daarmee is het de tweede partij van de stad.

01.33

APB wint in Etten-Leur

De lokale partij APB is met zes zetels de grootste partij in Etten-Leur. Het CDA gaat van zes naar vijf zetels. Ons Etten-Leur staat ook op vijf zetels, de VVD heeft er vier.

01.30

Verlies voor Lijst Harry Bakker in Drimmelen

In Drimmelen moet Lijst Harry Bakker twee zetels inleveren. De partij komt op vijf zetels, net zoveel als de VVD. Combinatie Algemeen Belang en Groen Drimmelen staan allebei op vier zetels.

01.26

VVD wint in Halderberge

De VVD wint twee zetels in Halderberge. De liberalen komen uit op acht zetels. Lokaal Halderberge staat op zes zetels en WOS is de nummer drie met vier zetels.

01.23

PVV verliest zetel in Rucphen

In Rucphen moet de PVV een zetel inleveren. De partij komt nu op drie zetels. De grootste partij is de Rucphense Volkspartij met zeven zetels. De VVD staat op vijf zetels. Nieuwkomer Forza Rucphen sleept een zetel binnen.

01.21

VLP Roosendaal naar 10 zetels

In Roosendaal doet VLP Roosendaal goede zaken. Die partij pakt vier extra zetels en komt uit op een totaal van tien. Het is daarmee de grootste partij geworden. Roosendaalse Lijst staat op zeven zetels, VVD en GroenLinks hebben allebei vier zetels.

01.19

Politieke Partij Doe! wint in Deurne

Politieke Partij Doe! is met zes zetels de grootste partij in Deurne. DeurneNU volgt op plek twee, met vijf zetels. Het CDA levert een zetel in en zakt naar drie zetels.

01.16

De Gewone Man het grootst in Oirschot

In Oirschot is De Gewone Man de grootste partij met vijf zetels, eentje meer dan vier jaar geleden. Het CDA behoudt vier zetels en is de nummer twee. Dorpsvisie is de nummer drie, met drie zetels.

01.07

Weinig veranderingen in Bergeijk

In Bergeijk weinig grote veranderingen. Het CDA blijft met zeven zetels de grootste partij, gevolgd door Lokale Partij Bergeijk (vijf zetels) en GroenLinks/Partij van de Arbeid (drie zetels).

01.04

Nederlaag voor PNL in Laarbeek, nog wel de grootste

PNL (Partij Nieuw Laarbeek) moet drie zetels inleveren, maar het blijft met zes zetels nog wel de grootste in Laarbeek. De Werkgroep staat samen met Algemeen Belang Laarbeek op vier zetels. Voor die laatste partij betekent dat een zetel winst.

01.02

DorpsVISIE blijft de grootste in Son en Breugel

DorpsVISIE levert in Son en Breugel twee zetels in, maar de partij blijft met vier zetels wel de grootste. Het CDA is met drie zetels de tweede partij en de VVD is met twee zetels de nummer drie.

00.55

Geen veranderingen in Sint-Michielsgestel

Ook in Sint-Michielsgestel is de uitslag binnen en daar is PPA de grootste geworden. Die partij behoudt de zeven zetels. Voor CDA en DorpsGoed verandert er ook niks, want die partijen behouden respectievelijk vier en drie zetels.

00.53

D66 de grootste in Den Bosch

In Den Bosch is D66 de grootste partij geworden. Die partij staat op zes zetels en dat betekent een zetel winst. De VVD staat op vijf zetels en GroenLinks op vier.

00.48

Vier partijen op drie zetels in Waalre

In Waalre hebben vier partijen, drie zetels. Aalst Waalre Belang, VVD, D66 en het CDA mogen zich dus gedeelde koploper noemen. Voor CDA betekent het een zetel erbij, terwijl Aalst Waalre Belang er eentje inlevert.

00.46

Nieuwkomer VOTE doet het goed in Valkenswaard

In Valkenswaard blijft H&G de grootste partij met zes zetels. Valkenswaard Lokaal/Vitaal Valkenswaard en VOTE hebben allebei vier zetels. Voor VOTE is dat goed nieuws, die partij doet voor het eerst mee.

00.44

Eersel Samen Anders op 8 zetels

Met stip op één in Eersel staat de lokale partij Eersel Samen Anders. Die partij haalde maar liefst 45,5 procent van de stemmen en komt zo op acht zetels. De PvdA/GroenLinks komt op drie zetels (plus 1). Het CDA levert een zetel in en komt op twee zetels, net als de VVD.

00.38

Samenwerking Reusel-de Mierden oppermachtig

In Reusel-de Mierden wint Samenwerking Reusel-de Mierden met 50,4 procent van de stemmen. Het CDA en de VVD zijn de nummers twee en drie.

00.36

HOI Werkt haalt ruim 50 procent van stemmen in Hilvarenbeek

HOI Werkt mag zich de grootste partij in Hilvarenbeek noemen. Opvallend is dat die partij 51,5 procent van de stemmen kreeg. De VVD is de nummer drie met 30,5 procent van de stemmen en het CDA maakt het plaatje compleet met 18,1 procent van de behaalde stemmen.

00.35

VVD wint in Best

De VVD is de grootste partij in Best, ondanks een verlies van 7,1 procent ten opzichte van vier jaar geleden. D66 en Jongerenpartij JO zijn de nummers twee en drie.

00.31

Keerpunt74 wint in Geertruidenberg

In Geertruidenberg is Keerpunt74 de grootste partij geworden. Lokaal+ en Morgen! zijn de nummers twee en drie. De nieuwe lokale partij Gemeentebelangen Geertruidenberg doet het ook prima, met 12,5 procent van de stemmen. Die partij is de nummer vier.

00.29

GemeenteBelangen met afstand de grootste in Loon op Zand

GemeenteBelangen mag zich de winnaar in Loon op Zand noemen, met 33,5 procent van de stemmen. Op grote afstand volgt nummer twee VVD met 17,1 procent van de stemmen. Pro3 is de nummer drie.

00.27

CDA de grootste in Meierijstad

In Meierijstad zijn voor het eerst gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Het CDA is de grootste partij geworden, gevolgd door HIER en Lokaal Meierijstad. In deze gemeente deed Forum voor Democratie mee, die partij sleepte 2,9 procent van de stemmen binnen.

00.24

Flinke winst voor CDA in Dongen, maar niet de grootste

Volkspartij Dongen is de grootste geworden in Dongen. Meer opvallend is de grote winst van het CDA. Die partij haalde 11,2 procent meer stemmen dan vier jaar geleden en komt nu op 26,4 procent van de behaalde stemmen. Nummer drie is D66.

00.22

Gemeentebelangen Oosterhout wint in Oosterhout

In Oosterhout is Gemeentebelangen Oosterhout de winnaar geworden met 22,8 procent van de stemmen. GroenLinks behaalde 14,2 procent van de stemmen, precies evenveel als vier jaar geleden. De VVD behaalde ook 14,2 procent.

00.20

ABZ grootste partij in Woensdrecht

ABZ is de grootste partij geworden in Woensdrecht. Het CDA is de runner-up, D66 is de derde partij.

00.18

Groen Gilze Rijen tweede partij

Kern’75 is de grootste partij geworden in Gilze en Rijen. De nummer twee is Groen Gilze en Rijen. Die partij doet voor het eerst mee met de verkiezingen en haalt maar liefst 23,6 procent van de stemmen binnen. Gemeentebelang is de nummer drie.

00.16

VVD blijft de grootste in Breda

Zoals verwacht wint de VVD in Breda. Die stad is traditiegetrouw een VVD-bolwerk. De partij verliest wel licht (1 procent) ten opzichte van vier jaar geleden. D66 en GroenLinks zijn de nummers twee en drie.

00.14

Lokale partijen winnen in Goirle

Lijst Riel Goirle (LRG) is met 22,3 procent van de stemmen de grootste geworden in Goirle. Op plek twee staat de partij Gezond Verstand Goirle Riel. Pro Actief Goirle is de nummer drie. Dat betekent dat in Goirle de lokale partijen de overhand hebben.

00.11

W70 de grootste in Nuenen

De grootste partij in de gemeente Nuenen is W70. Die partij behaalde 28,3 procent van de stemmen. GroenLinks/PvdA is de nummer twee en VVD staat op plek drie. De lokale partij Combinatie Nuenen wint flink ten opzichte van vier jaar geleden, 5,6 procent. De partij is de nummer vijf.

00.09

Uitslag Alphen-Chaam is binnen

Gemeenschaps Belangen Alphen (GBA) is de nummer één in Alphen-Chaam. GBSV en het CDA volgen op respectievelijk tweede en derde plek.

00.06

BAARLE! wint in Baarle-Nassau

In Baarle-Nassau wint BAARLE! met 30,5 procent van de stemmen. Die partij verliest wel 8,9 procent ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Het CDA daarentegen pakt 11,8 procent winst. De partij staat op plek twee. Vooruitstrevende Partij Baarle is de nummer drie.

23.58

LokaalBelang oppermachtig in Waalwijk

In Waalwijk is LokaalBelang oppermachtig. Deze partij behaalde 35,5 procent van de stemmen. Dat is een winst van 6,6 procent ten opzichte van vier jaar geleden. Op grote afstand volgt VVD op plek twee, met 12,8 procent van de stemmen. GroenLinksaf is de nummer drie.

23.55

SP verliest in Oss

De SP in Oss levert flink in. De partij behaalde 7,1 procent minder stemmen dan vier jaar geleden. De socialisten zijn ondanks het verlies nog wel de tweede partij. De grootste partij is V.D.G. Die partij behaalde 26,1 procent van de stemmen. Het CDA boekte een kleine winst en die partij mag zich de derde partij van Oss noemen.

23.44

CDA aan kop in Altena

Het CDA is de grootste partij in Altena geworden. De partij haalde 23,1 procent van de stemmen. AltenaLokaal is de nummer twee en de SGP bezet de derde plaats met 15,9 procent van de stemmen.

23.41

In Heeze-Leende wint Lokaal Heeze-Leende

Lokaal Heeze-Leende is de grootste partij geworden in Heeze-Leende. Algemeen belang Heeze-Leende wint flink (plus 8,9 procent) en staat dus op plek twee. Het CDA bezet plek drie.

23.36

Hans Smolders reageert op groot verlies

Lijsttrekker Hans Smolders denkt dat hij ook met een halvering van het aantal zetels van de LST nog deel zou kunnen maken van de coalitie in Tilburg. De LST staat op dit moment op groot verlies. Smolders wijdt het verlies aan de lage opkomst. In Tilburg ging maar 40,1 procent naar de stembus. "We hebben daar met z’n allen iets laten liggen", zegt hij. "Mijn kiezers zijn afgehaakt. Ze voelen zich buitengesloten. Maar ik leg me neer bij de uitslag. Zo werkt het in een democratie."

23.34

DGG de grootste in Geldrop-Mierlo

Ook de uitslag in Geldrop-Mierlo is binnen. DGG (Democratische Groepering Geldrop) is met 19,7 procent de grootste partij geworden. Het CDA levert wel wat in, maar komt met 18,4 procent van de stemmen op de tweede plek. Dorpspartij Mierlo (DPM) is de nummer drie, met 13,5 procent van de stemmen.

23.32

Bladel Transparant (BT) grote winnaar in Bladel

Bladel Transparant (BT) is met afstand de grootste partij in Bladel. De partij behaalde 38,6 procent van de stemmen. De winst ten opzichte van vier jaar geleden is ook fors, maar liefst 15,4 procent. Het CDA en de Vrije Hapertse Partij zijn nummer twee en drie.

23.30

Gewoon Lokaal! de nummer 1 in Steenbergen

In Steenbergen is Gewoon Lokaal! de winnaar, met 29,5 procent van de stemmen. De Volkspartij volgt op plek twee en de VVD is de nummer drie. De lokale partij Progressief Samen is de nummer vier, met 13,5 procent van de stemmen. Deze partij doet nu voor het eerst mee.

23.23

Uitslag van Bergen op Zoom is binnen

De eerste uitslag in het westen van de provincie is binnen. In Bergen op Zoom is GBWP de grootste partij, ondanks een verlies van 8,4 procent ten opzichte van vier jaar geleden. De VVD is nummer twee, Lijst Linssen nummer drie.

23.20

Burgemeester Halderberge trots op hoge opkomst

Halderberge is tot dusverre de enige Brabantse gemeente met een hogere opkomst dan vier jaar geleden. Daar is burgemeester Bernd Roks tevreden over.

23.19

Gemeenschapslijst wint in Someren

In Someren heeft Gemeenschapslijst gewonnen met 35,2 procent van de stemmen. De partij behaalt nu 6,4 procent meer stemmen dan vier jaar geleden. CDA is de runner-up en Wij Zijn Someren/VVD staat op plek drie.

23.14

GroenLinks wordt grote winnaar in Eindhoven

GroenLinks wordt waarschijnlijk de grote winnaar in Eindhoven. Tot vreugde van lijsttrekker Rik Thijs. Volt, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie doen het ook goed.

Rik Thijs (GroenLinks, Eindhoven)
Rik Thijs (GroenLinks, Eindhoven)
23.10

Hart voor Veldhoven wint in Veldhoven

Hart voor Veldhoven is de grote winnaar in Veldhoven. De partij heeft 27,7 procent van de stemmen behaald. Dat is 15,1 procent meer dan vier jaar geleden. De tweede partij is Gemeente Belangen Veldhoven (GBV), met 21,3 procent van de stemmen. De VVD levert 5,5 procent in ten opzichte van vier jaar geleden, maar de partij mag zich wel de nummer drie noemen.

22.58

Geen zetel voor Forum voor Democratie in Den Bosch

Wachten op privacy instellingen...
22.51

CDA de grootste in Asten

In Asten is het CDA de grootste partij, met 31,6 procent van de stemmen. Samen voor Asten (26,7 procent) staat op plek twee, Algemeen Belang (24,3 procent) op de derde plaats.

22.45

Boekel eerste gemeente met uitslag

Boekel is de eerste gemeente met de voorlopige uitslag. De grootste partij is D.O.P. Die partij haalde 32,3 procent van de stemmen binnen. Het CDA volgt op de tweede plek, wel levert die partij flink in (19,2 procent). Gemeenschapsbelang Venhorst-Boekel en de VVD volgen als derde en vierde partij.

22.37

SP stevent op verlies af in Oss

In Oss is 40 procent van de stemmen geteld. SP verliest fors. Ze zouden van elf naar zeven zetels gaan zoals het er nu voorstaat. "Op dit moment staan wij op verlies. Vier jaar geleden sprong het ook op en neer", aldus Jan Zoll van de SP. "De resultaten van de stembureaus uit de stad Oss moeten nog binnenkomen. Daar halen wij traditioneel veel stemmen. De avond is nog lang."

22.36

Esmah Lahlah lijkt grote winnaar te worden in Tilburg

In Tilburg is twee derde van de stemmen geteld. Opvallend is het grote verlies van Lijst Smolders (van 22 procent naar 13 procent). Ook opvallend is de opmars van GroenLinks, onder aanvoering van Esmah Lahlah. Die partij gaat nu van 13 procent naar 20 procent.

22.34

Helmondse burgemeester baalt van opkomst

Helmond heeft opnieuw een laag opkomstpercentage (39,3 procent) en daar baalt burgemeester Elly Blanksma van. "We hebben ons uiterste best gedaan om de mensen naar de stembus te krijgen. Dit is echt balen. We staan voor een grote opgave om de kiezer aan ons te binden", zegt ze in een reactie aan onze verslaggever Jan Waalen.

22.30

Johan Vlemmix is optimistisch

Johan Vlemmix van de Feestpartij in Eindhoven: "Ik zit nu op 0,5 procent. Dat is alvast één stoelpoot. Nog 1,5 procent erbij en ik heb een hele zetel. We blijven optimistisch."

Johan Vlemmix is optimistisch als altijd (foto: Rogier van Son).
Johan Vlemmix is optimistisch als altijd (foto: Rogier van Son).
22.29

Eindhoven heeft ook lagere opkomst

En ook in Eindhoven is het opkomstpercentage lager dan vier jaar geleden. Nu is door 41,8 procent van de kiesgerechtigden gestemd, vier jaar geleden was dat 46,38 procent.

22.27

Burgemeester Rucphen over lage opkomst

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van Rucphen vindt het ontzettend jammer dat er door bijna 10 procent minder mensen is gestemd dit keer. "We hebben nooit uitgeblonken in hoge opkomstpercentages, maar het blijft een uitdaging voor de verkiezingen over vier jaar." Ze denkt niet dat eventuele thema's in de gemeente niet leven bij de bevolking. "Misschien denken ze wel, het gaat hier perfect, ik hoef niet te stemmen. Het is multi-interpretabel", aldus de burgemeester.

22.18

Exitpoll in Breda: flink verlies CDA

Het CDA levert flink in in Breda, zo blijkt uit de exitpoll. De partij zou van zes naar drie zetels gaan. De VVD levert volgens de exitpoll één zetel in en komt dan op tien zetels uit. De liberalen zijn traditiegetrouw de grootste partij in Breda.

21.59

Helmond heeft opnieuw lage opkomst

Vier jaar geleden had Helmond het laagste opkomstpercentage van Nederland. Toen was het 42,09 procent. Deze verkiezingen ligt het percentage nog lager: 39,3 procent.

21.46

Opkomstpercentage in Rucphen

In Rucphen is een opkomstpercentage van 42,88 procent. Vier jaar geleden was dat 51,18 procent.

21.44

Opkomst in Zundert

In Zundert is een opkomstpercentage van 48,78 procent. Dat is ook minder dan vier jaar geleden, toen het 51,24 procent was.

21.42

'Teleurstellende opkomst in Den Bosch'

Wachten op privacy instellingen...
21.40

Zo ging de verkiezingsavond in Breda van start

21.36

Verkiezingsavond in Tilburg

In Tilburg is de verkiezingsavond gestart. De uitslag van maandag en dinsdag in Tilburg is bekend. Daaruit blijkt dat Lijst Smolders flink inlevert, zo'n 13 procent.

Verkiezingsavond in Tilburg.
Verkiezingsavond in Tilburg.
21.21

Stemmen tellen in Helmond

Ook in Helmond zijn ze druk bezig met het tellen van de stemmen. Om negen uur gingen ze direct van start in het stembureau Suytkade.

21.20

Ook in Breda worden de stemmen geteld

Wachten op privacy instellingen...
21.14

Halderberge heeft opkomstpercentage van 54,5 procent

Het opkomstpercentage in Halderberge komt uit op 54,5 procent. Dat is een betere score dan vier jaar geleden, toen was het 49,3 procent.

21.10

Tilburg heeft opkomstpercentage van 40 procent

Het uiteindelijke opkomstpercentage van Tilburg komt net boven de 40 procent uit. Dat zei burgemeester Theo Weterings. In 2018 was het 45 procent.

21.00

De stembussen zijn gesloten

De stembussen zijn gesloten. Nu is het wachten op de eerste uitslagen.

20.53

Opkomst in Meierijstad

De opkomst in Meierijstad is op dit moment 47,34 procent. Het gaat om 31702 stemmen.

20.41

Opkomst in Oss

In Oss had rond acht uur 42 procent van de kiesgerechtigde inwoners hun stem uitgebracht.

20.38

VVD-lijsttrekker in Bernheze mist uitslagenavond

Lijsttrekker Marijke van Gestel van VVD Bernheze mist de uitslagenavond vanwege een positieve coronatest. "Het is geen goede timing", zegt ze tegen Dtv Nieuws.

20.33

De uitslagen volg je straks bij Omroep Brabant

De uitslagen van de verkiezingen zijn straks live te volgen bij Omroep Brabant. Kijk daarvoor in dit artikel. Op televisie zijn er extra uitzendingen om 21.30, 22.30 en 23.30 uur. Onze verslaggevers staan op verschillende plekken in de provincie om verslag te doen van de verkiezingen.

20.20

Opkomst in Moerdijk

In Moerdijk heeft 46,3 procent van de kiesgerechtigde inwoners gestemd. Dit is de laatste update van de gemeente voordat de stembussen sluiten.

20.00

Laatste uur om te stemmen ingegaan

Het laatste uur om je stem uit te kunnen brengen, is ingegaan. Alle stemlokalen sluiten namelijk om negen uur

19.51

8199 kiesgerechtigden gestemd in Goirle

De opkomst in Goirle lag om zes uur op 42 procent, dat houdt in dat 8199 inwoners hebben gestemd. Dat is iets minder dan bij de vorige verkiezingen, toen was de opkomst rond zes uur 43 procent.

19.42

Opkomst in Halderberge ook bijna op de helft

In de gemeente Halderberge tikt de opkomst ook bijna de vijftig procent aan. Rond zeven uur heeft 48,9 procent van de kiesgerechtigde inwoners gestemd, dat zijn 7341 stemmen.

19.32

Burgemeester Geldrop-Mierlo bedankt stembureauleden

Wachten op privacy instellingen...
19.28

Opkomst Den Bosch en Woensdrecht

Het opkomstpercentage in Den Bosch is rond zeven uur 41,4 procent, dat betekent dat 52299 mensen hebben gestemd. In Woensdrecht gaat het om 41,2 procent.

19.27

Opkomst Meierijstad nu al hoger dan paar jaar eerder

Rond zeven uur is 41,1 procent van de kiesgerechtigde inwoners van Meierijstad naar de stembus gegaan. Dat is hoger dan de opkomst in 2016, zo laat de gemeente weten.

19.25

Opkomst Hilvarenbeek net iets meer dan de helft

In de gemeente Hilvarenbeek is het opkomstpercentage rond zeven uur 50,2 procent.

Wachten op privacy instellingen...
19.08

Opkomst in Bergen op Zoom

Wachten op privacy instellingen...
18.56

Geertruidenberg heeft druktemeter stembureaus

De gemeente Geertruidenberg heeft een druktemeter in het leven geroepen. Daarmee kun je zien hoe druk is bij verschillende stembureaus. Om iets voor zeven uur is het bijna overal rustig. Op twee plekken is een korte wachttijd.

18.50

Burgemeester Tilburg bezoekt stembureaus

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg heeft woensdag samen met gemeentesecretaris Aly van Berckel verschillende stembureaus bezocht.

Wachten op privacy instellingen...
18.38

Opkomst Heeze-Leende boven veertig procent

Gemeente Heeze-Leende lijkt rond half zeven koploper met een opkomstpercentage van 41,6 procent. Dat zijn in totaal 5659 inwoners die hebben gestemd.

18.21

Opkomst Bernheze en Den Bosch

In Den Bosch is de opkomst rond zes uur 37 procent, in Bernheze 28,1 procent.

17.41

Kiezers in Kruisland worden in de watten gelegd door Co

In dorpshuis Siemburg in Kruisland worden kiezers extra in de watten gelegd. Gastheer Co Delrue (25) heeft een verstandelijke beperking en draait woensdag volwaardig mee op het stembureau. Hij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt en dat de stemmers tevreden het stemlokaal verlaten.

LEES OOK: Co (25) is verstandelijke beperkt en legt vandaag de kiezers in de watten

17.36

Ook in Valkenswaard en Breda opkomst boven dertig procent

De opkomst in gemeente Breda is om vijf uur 33,3 procent. Dat zijn 49.383 stemmen. In Valkenswaard is de opkomst 32,75 procent.

Wachten op privacy instellingen...
17.24

Stemhulp MijnStem 2,7 miljoen keer ingevuld

Onlinestemhulp MijnStem, die voor 253 gemeenten online staat, is rond vijf uur 2,7 miljoen keer ingevuld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een woordvoerster van de stemhulp verwacht dat de grootste piek van mensen die de stemhulp invullen nu voorbij is. De stemlokalen sluiten woensdagavond om negen uur.

De stemhulp meldde eerder al dat de helft van het aantal gebruikers de stemhulp waarschijnlijk gebruikt op de laatste dag voor de verkiezingen of de verkiezingsdag zelf. Ook de dag na de verkiezingen ziet MijnStem vaak nog bezoekers op de website. "Waarschijnlijk willen mensen na de verkiezingsuitslag nog checken wat de partijen ook alweer vinden", denkt de woordvoerster.

16.25

Opkomst verschillende gemeenten boven de dertig procent

In verschillende gemeenten ligt de opkomst voor de verkiezingen om vier uur al boven de dertig procent. De gemeente Den Bosch laat weten dat 33,5 procent van de inwoners inmiddels heeft gestemd, dat zijn 42.451 mensen. In Goirle heeft 32 procent van de inwoners gestemd en in Best 33,1 procent. Asten heeft een opkomst van maar liefst 37,4 procent.

Moerdijk zit met een opkomst van 29,4 procent in de buurt. In Helmond is de grens van dertig procent nog niet gehaald, daar heeft 26,9 procent van de inwoners gestemd. Dat geldt ook voor Tilburg, met een opkomst van 26,1 procent.

16.13

Helmond trekt alles uit de kast om stemmers te lokken

Helmond pakt dit jaar extra groot uit om kiezers te verleiden. Dit was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen namelijk de gemeente met de laagste opkomst. Woensdag rijdt onder meer een grote bus rond van stembureau naar stembureau, om het stemmen een beetje op te leuken. Ook verzorgde Hoomrun Dance Studios een optreden bij het bureau aan de gasthuisstraat.

16.01

Burgemeester van Nuenen stemt met zijn twee dochters

Wachten op privacy instellingen...
15.48

Burgemeester Gilze en Rijen laat gemachtigde stemmen

Derk Alssema, de burgemeester van Gilze en Rijen, heeft woensdag niet zelf kunnen stemmen. Hij heeft iemand anders gemachtigd om zijn stem uit te brengen.

Wachten op privacy instellingen...
15.25

Opkomst veelal boven twintig procent

In de meeste gemeenten is de opkomst woensdagmiddag rond drie uur boven de twintig procent. Zo heeft 25,9 procent van de inwoners van Breda gestemd en 23.86 van de inwoners van de gemeente Zundert. In de gemeente Dongen heeft 25,5 procent van de inwoners gestemd. In Meierijstad gaat het om 27,2 procent, dat zijn 18.250 stemmen.

Wachten op privacy instellingen...
15.01

Opkomst in gemeente Bergen op Zoom

Rond half drie heeft 25 procent van de inwoners van Bergen op Zoom gestemd. Dat zijn in totaal 13.836 mensen.

15.00

Burgemeester van Helmond heeft inmiddels ook gestemd

Wachten op privacy instellingen...
14.22

Opkomst in Heeze-Leende en Woensdrecht

In totaal hebben 3852 inwoners van de gemeente Heeze-Leende rond twaalf uur gestemd. Het opkomstpercentage ligt daarmee op 28,3 procent.

In Woensdrecht is de opkomst rond twee uur 28,5 procent.

14.14

'Gezegend dat we mogen stemmen'

"We zijn gezegend dat we mogen stemmen, zeker nu er een oorlog is in Oekraïne", dat zegt Ron uit Bavel. Hij heeft zojuist gestemd in Dorpshuis 't Klooster. Het is zin die meer mensen woensdag uitspreken bij de stembureaus.

Foto: René van Hoof.
Foto: René van Hoof.
14.10

Burgemeester Bernheze bezoekt alle stembureaus in de gemeente

Marieke Moorman, burgemeester van Bernheze heeft woensdag alle stembureaus van de gemeente bezocht, samen met de gemeentesecretaris. Het gaat in totaal om vijftien stembureaus.

Wachten op privacy instellingen...
13.37

Stemmen in Budel-Dorplein kan vanuit een shovel

Inwoners van de gemeente Cranendonck kunnen in Budel-Dorplein terecht in een drive-in stembureau. "In de stemstraat kunt u met alles op wielen stemmen zoals een auto, fiets en step", laat de gemeente weten. Een enthousiaste inwoner maakte daar dankbaar gebruik van: hij kwam met zijn shovel stemmen.

Om drie uur komt een dj draaien en een halfuur later brengt burgemeester Roland van Kessel zijn stem er uit. In wat voor voertuig hij komt, blijft nog een verrassing...

Foto: gemeente Cranendonck
Foto: gemeente Cranendonck
13.39

Opkomst Den Bosch en Goirle

In Den Bosch is de opkomst rond één uur 's middags 24 procent. Dat komt neer op 30.004 mensen. Van alle inwoners uit Goirle en Riel had rond diezelfde tijd 25 procent gestemd, dat komt neer op 4880 mensen.

13.24

Opkomst in Tilburg 19,2 procent

De opkomst in de gemeente Tilburg is woensdagmiddag hoger dan bij de vorige verkiezingen. In 2018 had rond één uur 's middags 15,7 procent gestemd, dit jaar is dat al 19,2 procent.

Wachten op privacy instellingen...
13.20

Opkomst in Breda tot nu toe 21,3 procent

Wachten op privacy instellingen...
13.08

Lilian Marijnissen (SP) stemt in Oss

Wachten op privacy instellingen...
12.27

Opkomstpercentage Someren

De gemeente Someren maakte rond halfeen woensdagmiddag bekend dat daar tot dan toe 2104 mensen hun stem hadden uitgebracht. Dit opgeteld bij de opkomstcijfers van maandag en dinsdag betekent een totaal van 4210 stemmen, een opkomstpercentage van 26,14 procent.

Wachten op privacy instellingen...
12.18

Burgemeester Oirschot neemt lekkers mee

Burgemeester Judith Keijzers heeft woensdagochtend de stembureauleden in de gemeente Oirschot verwend met iets lekkers.

Wachten op privacy instellingen...
11.49

Stemmen als een popster

Wie in poppodium 013 in Tilburg stemt, mag backstage in de poptempel kijken en zelf op het podium staan. Lisette uit Tilburg vind het superleuk om dit een keer mee te maken. De kiezers die krijgen als herinnering een foto van hun ‘optreden’ op het podium.

Stemmen als een popster in Tilburg (foto: René van Hoof).
Stemmen als een popster in Tilburg (foto: René van Hoof).
11.24

Opkomst Valkenswaard

Rond kwart voor twaalf woensdagochtend meldde burgemeester Anton Ederveen dat de opkomst in de gemeente Valkenswaard 16,48 procent bedroeg.

Wachten op privacy instellingen...
11.17

Volt-leider Laurens Dassen stemt in Den Haag

Volt-leider Laurens Dassen uit Knegsel heeft woensdagochtend zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat deed Dassen in het stembureau in Zaal 3 van Het Nationale Theater in Den Haag. Volt doet in tien gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, waaronder Den Bosch en Eindhoven.

11.16

Opkomstcijfer Den Bosch

In de gemeente Den Bosch had rond elf uur woensdagochtend 18 procent van de inwoners gestemd.

11.04

Online stemhulp MijnStem 2,4 miljoen keer ingevuld

Online stemhulp MijnStem, die voor 253 gemeenten online staat, is zeker 2,4 miljoen keer ingevuld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een woordvoerster van de stemhulp verwacht dat dit aantal woensdag nog flink zal oplopen, omdat mensen deze ook op de verkiezingsdag zelf nog zullen raadplegen. Een woordvoerder meldde eerder al dat vijftig procent van het totaal gebruikers wordt verwacht op de laatste dag voor de verkiezingen en op de verkiezingsdag zelf.

10.43

Opkomstcijfer Oss

Om tien uur woensdagochtend was in Oss 16,9 procent van de inwoners gaan stemmen. Vier jaar geleden kwam in Oss 51,2 procent van de inwoners naar de stembus. Toen konden inwoners op één dag stemmen, op 21 maart. De voorlopige uitslag op partijniveau verwacht de gemeente tussen elf uur woensdagavond en middernacht te geven. De definitieve uitslag maakt burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans maandag bekend.

Wachten op privacy instellingen...
10.15

'Als Nederlander sta je vooraan als iets gratis is, he?'

Er is veel animo om deze woensdag te stemmen in safaripark Beekse Bergen. "Mijn vrouw las in de krant dat je hier kan stemmen en dat je dan gratis toegang kan krijgen tot het safaripark", vertelt een man die in de rij staat voor het stembureau. "Dit is een leuke actie. Dan maken we er meteen een leuke dag van. Als Nederlander sta je vooraan als iets gratis is, he? En het is toch mooi weer!"

LEES OOK: Stemmen in Beekse Bergen populair: 'We maken er meteen een leuke dag van!'

09.57

Stemmen in safaribussen Beekse Bergen

Stemgerechtigden kunnen deze woensdag op veel bijzondere plekken hun plek uitbrengen. In Hilvarenbeek opent bijvoorbeeld Safaripark Beekse Bergen de deuren voor stemmers. Naast de ingang staan twee safaribussen waar mensen hun stem kunnen uitbrengen. De eerste duizend stemmers krijgen een gratis toegangskaartje voor het park.

In de Beekse Bergen vormt een safaribus het stembureau (foto: René van Hoof).
In de Beekse Bergen vormt een safaribus het stembureau (foto: René van Hoof).
09.41

Jesse Klaver samen met echtgenote naar de stembus

GroenLinks-leider Jesse Klaver uit Roosendaal was woensdag rond halftien samen met zijn vrouw in het Theater de Regentes in Den Haag om daar zijn stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Wachten op privacy instellingen...
09.25

Stemadvies van Bredase burgemeester

Burgemeester Paul Depla heeft een tip voor Bredase stemmers die hun stem willen uitbrengen in een mooie omgeving.

Wachten op privacy instellingen...
08.32

Weinig kijkers voor verkiezingsdebat

De uitzending van Nederland Kiest: Het Debat op NPO 1 van dinsdagavond wist geen plekje te bemachtigen in de lijst van 25 best bekeken programma's van die dag. Er keken slechts 446.000 mensen naar het programma waarin kopstukken van landelijke partijen spraken over lokale onderwerpen. De uitzending Nederland Kiest: De Stemming met twaalf lokale lijsttrekkers wist 458.000 kijkers te trekken. Het best bekeken programma was de Champions League-wedstrijd Ajax-Benfica. Ruim 1,9 miljoen mensen keken hiernaar.

08.18

Brabantse stemlocaties

Op onderstaand kaartje kun je zien waar in Brabant er woensdag gestemd mag worden.

Wachten op privacy instellingen...
08.16

'Het loopt lekker door' in stembureau Den Bosch

In Den Bosch kan sinds woensdagochtend vroeg onder meer gestemd worden bij het station. "Het loopt hier lekker door", vertelt Annemarie, die het stembureau bemenst. "Ik heb hier maandag en dinsdag ook gezeten, maar dit is de drukste dag tot nu toe." Intussen doet een jongeman zijn stemformulier in de daarvoor bestemde kliko. "Dit houdt me wel veel minder bezig dan de landelijke politiek", vertelt hij. "Maar het is altijd belangrijk om te gaan stemmen."

08.01

Burgemeester bedankt vrijwilligers

Burgemeester Jos van Bree van Geldrop-Mierlo bezocht de stembureaus die maandag en dinsdag al open waren en bedankte de vrijwilligers die het stembureau bemensen.

Wachten op privacy instellingen...
07.58

Burgemeester Woensdrecht stemt

Burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht bracht woensdagochtend vroeg zijn stem uit.

Wachten op privacy instellingen...
07.22

Helft Brabanders lijkt niet te gaan stemmen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen deze woensdag wordt in Brabant een opkomst van vijftig procent verwacht. Dat blijkt uit onderzoek dat Omroep Brabant heeft laten doen door onderzoeksbureau Newcom. De belangrijkste reden voor Brabanders om níet te gaan stemmen, is dat mensen zeggen dat ze te weinig weten van de gemeentepolitiek.

LEES OOK: Helft Brabanders lijkt niet te gaan stemmen: 'Ik weet er te weinig van'

07.00

Veel Brabantse kiezers zweven nog

Meer dan een derde van de Brabanders die zeggen dat ze deze woensdag gaan stemmen voor de gemeenteraad had korte tijd geleden nog geen partij gekozen. Dat blijkt uit onderzoek dat Omroep Brabant heeft laten doen door onderzoeksbureau Newcom. Bij de kiezers die al wél een keuze hebben gemaakt, blijkt dat de loyaliteit het grootst is bij stemmers op een lokale partij.

LEES OOK: Veel Brabantse kiezers zweven nog: lokale stemmers meest loyaal

04.45

Bij veertig NS-stations kan worden gestemd

In en bij veertig NS-stations zijn woensdag stemlokalen ingericht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vroege vogels konden in Breda en Nijmegen al terecht vanaf kwart over vijf 's nachts. "We willen iedereen de gelegenheid geven om te stemmen. Een stem uitbrengen voor het werk of juist liever na het werk, het kan allebei gewoon op het station", zei Jeannette Singewald, stationsmanager van Breda. De meeste stembureaus in of bij de stations zetten de deuren open om halfacht uur en zijn dan bemenst tot negen uur 's avonds.

04.00

Bijna 13,6 miljoen mensen mogen naar stembus

Bijna 13,6 miljoen mensen mogen dit jaar een stem uitbrengen voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. Er doen 334 van de 345 gemeenten mee en in totaal zijn er 8235 raadszetels te verdelen. In elf gemeenten wordt niet gestemd. In acht daarvan zijn vanwege herindelingen in de afgelopen jaren al raadsverkiezingen geweest. Dat zijn Boxtel, Vught en Oisterwijk (2020) en Maashorst, Land van Cuijk, Eemsdelta, Purmerend en Dijk en Waard (2021). In de gemeenten Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis volgt de stembusgang op een later moment. Die gemeenten gaan 1 januari 2023 samen.

03.30

Alle stembureaus open op derde dag gemeenteraadsverkiezingen

De derde dag van de gemeenteraadsverkiezingen gaat van start. Afgelopen maandag en dinsdag kon op ongeveer 1700 plekken al gestemd worden, maar naar verwachting brengen de meeste kiezers op woensdag pas hun stem uit, als er zo'n 8800 stemlokalen open zijn. De meeste stemlokalen zijn geopend tussen halfacht 's ochtends en negen uur 's avonds. In de lokalen zijn mondkapjes niet verplicht en er hoeft ook geen anderhalve meter afstand te worden gehouden.

21.00

Al 9,5 procent van de Bredanaars is gaan stemmen

In Breda hebben de afgelopen twee dagen al 9,5 procent van de inwoners gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. dat maakte de gemeente rond negen uur dinsdagavond bekend.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.