Razendsnelle kunstroof in Heuvelgalerie Eindhoven: 'Jezus, alles is weg'

23 maart 2022 om 13:17 • Aangepast 23 maart 2022 om 15:01
nl
In nog geen vijf minuten tijd hebben inbrekers dinsdagavond rond acht uur bij VDL Art in Eindhoven zes schilderijen gestolen. De werken zijn in totaal tussen de vijftig- en zestigduizend euro waard. Het gaat om een schilderij van de Eindhovense kunstenaar Kees Bol en vijf schilderijen van de eveneens Eindhovense kunstenaar Cornelis le Mair.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De emoties lopen hoog op bij galeriehouder Jan van de Loo en zijn medewerkster als ze over de roof praten. Tranen vloeien. Jan laat de achterdeur zien die door de inbrekers is geforceerd. Hoe ze zo snel binnen konden komen, is voor Jan een raadsel: "Geen idee, ik ben geen inbreker."

Rond half tien woensdagochtend komt Jan zijn galerie binnen. "Ik doe het licht aan, kijk en denk: Jezus alles is weg! Ik heb meteen mijn medewerkster Daniëlle gebeld in de hoop dat dingen misschien verplaatst zijn. Wij zijn hier bijna iedere avond aan het werk maar vanwege het mooie weer was ik er een keer niet. Mijn medewerkster is rond half zes weggegaan. Iets later kwamen de inbrekers. Dat is op bewakingsbeelden te zien."

"Zes schilderijen weg in vier minuten tijd!"

"Ze zijn maar vier minuten binnen geweest. Zes schilderijen weg in vier minuten tijd", zegt Jan verbaasd. "Dat staat allemaal op beeld en de politie is die beelden aan het onderzoeken." De auto van de dieven moet gefilmd zijn, dat kan niet anders, denkt Jan.

Volgens hem gingen de dieven goed voorbereid te werk. Ze waren razendsnel binnen. Jan zit vanaf zijn 21ste in de kunst. "Ik heb grote, open winkels gehad, onder meer in winkelcentrum Piazza Center. Bij mij is nog nooit iets gestolen, dit is de eerste keer."

"De schilderijen zijn niet van ons, die hadden we in bruikleen."

Jan en zijn medewerkster zijn compleet van slag door de roof: "Ik denk dat wij niet verzekerd zijn, dat is het probleem. En de schilderijen zijn niet van ons, die hadden we in bruikleen. Een klein geluk is het feit dat er geen certificaten van echtheid bij zitten. Zonder die certificaten zijn die dingen geen cent waard. Ze hebben iets gestolen waar ze niets aan hebben. Ze kunnen het ook niet op Marktplaats zetten."

"Ik hoop dat ze de schilderijen terug brengen."

Ontdaan kijkt Jan naar de witte muur waar de schilderijen hingen: "Het is verschrikkelijk, heel de week is verpest, daar word je ongelukkig van." Hoe het nu verder moet? Daar kan hij nu even geen antwoord op geven. De galeriehouder wordt bij het zien van de kale muur even overmand door emoties. En dan heeft hij toch nog een sprankje hoop: "Ik hoop dat ze de schilderijen terug brengen."

LEES OOK: Zes schilderijen met waarde van tienduizenden euro's gestolen in Eindhoven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!