Grote kaasdiefstal is geen uitzondering: 'Dit is georganiseerde misdaad'

3 mei 2023 om 12:50 • Aangepast 3 mei 2023 om 13:24
nl
Voor de tweede keer in een jaar tijd was kaasmakerij Torenpolderkaas in Fijnaart deze week het doelwit van een grootscheepse diefstal van kazen. "Het gaat hier niet om zomaar kaasdieven. Dit is georganiseerde misdaad." Oud-voorzitter Theo Dekker van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders legde eerder uit dat er voor dieven grof geld te verdienen is met de kazen.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

"We worden hier wel een beetje bang van", zei Dekker tegen Omroep Brabant. Volgens hem gaan kaasdieven vaak erg brutaal te werk. "Ze deinzen er niet voor terug om met grof geweld een kaasboerderij binnen te komen. In no time gooien ze hun bus vol en gaan ze ervandoor."

Speciale voorkeuren lijken de dieven niet te hebben. Ze nemen mee waar ze bij kunnen. Dekker: "Meestal zijn ze enkele dagen ervoor al op verkenning in de boerderijwinkel geweest, zodat ze precies weten wat ze moeten pakken."

"Kazen gaan meteen de grens over."

"Dat je inbrekers op je erf hebt, is natuurlijk nooit prettig. We weten maar al te goed hoeveel ambacht er in de kazen zit." En het is juist al dat werk in combinatie met de dure grondstoffen die de kaas kostbaar en gewild maakt. Het levert de dieven doorgaans dan ook een grote som geld op. Bij de eerste diefstal in Fijnaart was de buit zo'n 21.000 euro waard. Een 'wiel' kaas weegt zo'n 12 tot 14 kilo.

Volgens Dekker gaan gestolen kazen vaak meteen de grens over naar Oost-Europa. "Daar worden ze verder verhandeld. In het verleden zijn er verschillende meldingen geweest dat de producten naar Rusland gingen. Vanwege een economische boycot is daar al een tijd lang geen Nederlandse kaas te koop.”

"De kaas is voorzien van een unieke code."

Enkele jaren geleden werden kaasboerderijen aan de lopende band leeggeroofd. Ook kaasboerderij De Zuidgeest in Bergen op Zoom kreeg toen ongewenst bezoek. Dekker: "Er was toen een groep op strooptocht."

Dat de dieven de kazen niet in ons land proberen te verkopen, komt volgens Dekker doordat alle kazen hier een unieke registratiecode hebben. Daarmee is te zien waar de kaas vandaan komt."

De code zomaar 'wegpoetsen' is volgens hem haast onmogelijk. "Het nummer zit in de korst geperst en kan niet weggehaald worden zonder de kaas te beschadigen. Maar ja, als je een stuk afsnijdt dan zie je natuurlijk niet meer waar de kaas vandaan komt.”

"Dit smaakt gewoon slecht."

Twee jaar geleden kon de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders een partij gestolen kaas die op Marktplaats werd aangeboden, binnen een kwartier opsporen. “Dat was een beginnersfout van de dief.” Ook nu blijft de bond de online verkoopsites in de gaten houden. “We vragen mensen die een verdachte partij tegenkomen, dat bij ons te melden.”

De belangenvereniging waarschuwde een jaar geleden al om goed op te letten en de beveiliging van kaasboerderijen nog eens extra na te lopen. Dekker: “Alles goed op slot houden, camera's ophangen en voor een goede verzekering zorgen."

LEES OOK: Kaasmakerij uit Fijnaart opnieuw bestolen: ‘Hier zit een kaasbende achter’

Oud-voorzitter Theo Dekker van Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.
Oud-voorzitter Theo Dekker van Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!