Kaasdieven in Fijnaart zijn geen uitzondering: 'Is georganiseerde misdaad' - Omroep Brabant

Kaasdieven in Fijnaart zijn geen uitzondering: 'Is georganiseerde misdaad'

1 april om 07:00 • Aangepast 1 april om 10:16
nl
Alle alarmbellen gaan af bij de belangenvereniging Bond van Boederij-Zuivelbereiders, na de diefstal van ruim 1600 kilo kaas uit een zuivelboerderij in Fijnaart eerder deze week. “We moeten nu goed op onze kazen gaan passen”, zegt voorzitter Theo Dekker. “Het gaat hier niet om zomaar kaasdieven. Dit is goed georganiseerde misdaad." Volgens hem is er voor de dieven grof geld te verdienen met de kazen.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

"We worden hier wel een beetje bang van", vertelt Dekker tegen Omroep Brabant. Volgens de bestuursvoorzitter gaan kaasdieven vaak erg brutaal te werk. "Ze deinzen niet terug om met grof geweld een kaasboerderij binnen te komen. In no time gooien ze hun bus vol en gaan ze ervandoor."

Jong belegen, belegen of oud. Voorkeur voor een specifieke kaas lijken de dieven niet te hebben. Ze nemen mee waar ze bij kunnen. Dekker: "Meestal zijn ze enkele dagen ervoor al op verkenning in de boerderijwinkel geweest, zodat ze precies weten wat ze moeten pakken."

"Kazen gaan meteen de grens over."

Dekker leeft mee met de slachtoffers van de diefstal in Fijnaart. "Dat je inbrekers op je erf hebt, is natuurlijk nooit prettig. We weten maar al te goed hoeveel ambacht er in de kazen zit." En het is juist al dat werk in combinatie met de dure grondstoffen die de kaas kostbaar en gewild maakt. Het levert de dieven doorgaans dan ook een grote som geld op. In het geval van de diefstal in Fijnaart zeker 21.000 euro.

Volgens de voorzitter gaan gestolen kazen vaak meteen de grens over richting Oost-Europa. "Daar worden ze verder verhandeld. In het verleden zijn er verschillende meldingen geweest dat de producten naar Rusland gingen. Vanwege een economische boycot is daar al een tijd lang geen Nederlandse kaas te koop.” Of de West-Brabantse kazen daar nu ook zullen opduiken, kan de bondsvoorzitter niet zeggen.

"De kaas is voorzien van een unieke code."

De inbraak bij Torenpolderkaas in Fijnaart is zeker niet de eerste diefstal in Nederland. Enkele jaren geleden werden kaasboerderijen aan de lopende band leeggeroofd. Ook kaasboerderij De Zuidgeest in Bergen op Zoom kreeg toen onaangenaam bezoek. "Er was toen een bepaalde groep op strooptocht. Er volgden een paar rustige jaren. De de diefstal van deze week komt dan ook als een onaangename verrassing", zegt Dekker.

Dat de dieven de gele bollen niet in ons land proberen te slijten, komt volgens Dekker doordat alle kazen in Nederland verplicht zijn voorzien van een unieke registratiecode. Daarmee kan de herkomst van de kaas worden achterhaald." De code zomaar 'wegpoetsen' is volgens de bestuursvoorzitter haast onmogelijk. "Het nummer zit in de korst geperst en kan niet weggehaald worden zonder de kaas te beschadigen. Hierdoor kunnen de dieven de hele kazen in Nederland niet verkopen. Maar ja, als je een stuk afsnijdt dan zie je natuurlijk niet meer waar de kaas vandaan komt.”

"Dit smaakt gewoon slecht."

Vorig jaar wist de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders een partij gestolen kaas die op Marktplaats werd aangeboden binnen een kwartier te traceren. “Dat was gelukkig een beginnersfout van de dief.” Ook nu blijft de bond de online verkoopsites in de gaten houden. “We roepen mensen die een verdachte partij tegenkomen dit bij ons te melden.”

De belangenvereniging waarschuwt de leden om goed op te letten en de beveiliging van hun kaasboerderij nog eens extra na te lopen. Dekker: “Alles goed op slot houden, camera's ophangen en voor een goede verzekering zorgen. Een diefstal als dit smaakt gewoon erg slecht."

LEES OOK: Dieven stelen 161 kazen van kaasboerin Gerda: 'Wie doet nou zoiets?'

Voorzitter Theo Dekker van Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.
Voorzitter Theo Dekker van Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.