Meer wolven dan ooit in Brabant maar ze lopen allemaal door

6 april 2022 om 17:31 • Aangepast 7 april 2022 om 10:11
nl
Het aantal wolven in Brabant is nog nooit zo hoog geweest. De afgelopen drie maanden hebben er zes wolven door onze provincie gelopen, blijkt uit onderzoek van Bij12. Maar, de enige wolf die zich in onze provincie had gevestigd, is vertrokken. Volgens Glenn Lelieveld, coördinator van het Wolvenmeldpunt zal het niet lang duren totdat wij weer een eigen wolf hebben.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Het onderzoeksbureau Bij12 houdt voor alle provincies bij welke wolven er zijn en of ze schapen of andere dieren doden. Er zijn de afgelopen maanden zes verschillende wolven waargenomen in Brabant. “Er wordt genetisch materiaal verzameld bij dode dieren. Dat wordt geanalyseerd en vergeleken met genetische materiaal dat beschikbaar is in andere delen van het land of het buitenland", vertelt Lelieveld.

Het gaat hier dus niet om wolven die op dit moment in onze provincie verblijven, maar door onze provincie heen zijn gelopen. “We zien elke winter dat wolven weggaan bij hun roedel en op zoek gaan naar een nieuw leefgebied. Ze leggen daarvoor honderden en soms wel duizenden kilometers af. Dan lopen ze ook regelmatig door Brabant.”

Doodgereden wolf
Een van de zes wolven die door de provincie trokken, vond hier de dood. Deze is omgekomen bij een aanrijding 17 januari op de A67 bij Aalst.

Foto: BIJ12
Foto: BIJ12

Niet lang geleden hadden wij in Brabant nog wel onze ‘eigen’ wolf, maar die is vertrokken. “Die lijkt nu doorgelopen te zijn naar Duitsland. Ondanks dat hij twee jaar in dat gebied gezeten heeft. Wat de oorzaak daarvan is weten we niet goed.”

Nieuwe wolf
Volgens Glenn Lelieveld zal het niet lang duren totdat er in Brabant weer een langer verblijft. “We zien dat de populatie wolven in Duitsland en Frankrijk toeneemt. Nederland wordt een wolvenland. De verwachting is dat alle hoge zandgronden wolvengebied zijn of kunnen zijn. Er gaan er nog veel meer komen.”

Het zou wel kunnen zijn dat we op dit moment al een een hebben die hier is neergestreken. “We zien aan beide kanten van de grens veel wolvenactiviteit. We kunnen pas na zes maanden zeggen of hij daar echt blijft hangen. We gaan het zien.”

Foto: Bij12.
Foto: Bij12.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!