PSV'er Noni Madueke reed met vals Brits rijbewijs: 1370 euro boete

11 april 2022 om 09:54 • Aangepast 12 april 2022 om 09:00
nl
PSV-speler Noni Madueke (20) krijgt een geldboete van 1370 euro en een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur, omdat hij eind vorig jaar zonder rijbewijs rondreed. Dat heeft de politierechter in Eindhoven maandagochtend bepaald. Agenten hielden hem op 29 december aan in de buurt van Eindhoven Airport. Daar bleek dat hij een vals Brits document bij zich had.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Madueke was samen met zijn vader en advocaat aanwezig bij de politierechter. Via een tolk volgde hij de rechtszaak. De zitting begon met het verzoek van zijn advocaat Noortje Lut om de zaak achter gesloten deuren te behandelen.

De rechter ging, na een kwartiertje denken, uiteindelijk mee in dit verzoek. "Vanwege de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van een erg jeugdige verdachte verzoek ik iedereen de zaal te verlaten", zei de rechter. Volgens haar zou een openbare behandeling een ‘goede rechtspleging’ ernstig schenden. Hier valt uit op te maken dat Madueke zou zwijgen als er journalisten in de zaal zitten.

Uniek, OM niet blij
Het sluiten van de deuren van een rechtszaak komt niet vaak voor. Alleen minderjarigen mogen hun zaak achter gesloten deuren behandelen, verder is de regel dat rechtszaken in het openbaar behandeld worden.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich uitdrukkelijk verzet tegen een behandeling achter gesloten deuren, zo laat een woordvoeder weten. "Openbaarheid van het onderzoek is een groot goed en het maakt de rechtspraak controleerbaar voor pers en publiek. Juist in een zaak als deze belangrijk, omdat gecontroleerd moet kunnen worden dat verdachten met bekendheid niet anders worden behandeld dan anderen. Wij menen dat er geen uitzondering moet worden gemaakt, omdat de persoon in deze zaak bekend en nog relatief jong is", zo is de uitleg.

Valse Britse papieren
Zonder de aanwezigheid van pers deed de PSV’er uiteindelijk zijn verhaal tegen de rechter. Op de Freddy van Riemsdijkweg in Eindhoven zagen marechaussees Madueke op 29 december achter het stuur van een auto zitten. Toen ze hem controleerden, bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De geboren Engelsman toonde vervolgens valse Britse papieren. Daarom werd de voetballer gearresteerd.

‘’Het is echt een gevaar op de weg als mensen rijden zonder rijbewijs’’, zegt de rechter in haar uitspraak. ‘’Het is daarbij ook heel kwalijk dat u een vals rijbewijs toont." Wel gaf de rechter aan rekening te houden met de jonge leeftijd van Madueke. "En ook de impact voor u als bekende voetballer is groot. Normaal wordt er geen naam genoemd, in uw geval wel. Ook dat weeg ik mee.’’

Voor het valse rijbewijs krijgt Madueke 1000 euro boete. Het rijden zonder rijbewijs levert hem een boete van 370 euro op. Het OM kan leven met de uitspraak van de rechtbank, maar er is nog geen besluit genomen of justitie al dan niet in beroep gaat.

LEES OOK: PSV-speler Noni Madueke opgepakt voor rijden zonder rijbewijs

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!