Opnieuw minder doden in het verkeer in Brabant

13 april 2022 om 00:00 • Aangepast 21 april 2022 om 12:39
nl
In Brabant vielen vorig jaar 91 dodelijke verkeersslachtoffers. Dat is het laagste aantal doden sinds 2013. Het aantal verkeersdoden in onze provincie daalt sinds 2018.
Profielfoto van Malini Witlox / ANP
Geschreven door
Malini Witlox / ANP

Brabant is niet langer de provincie met de meeste verkeersdoden. In 2021 vielen de meeste verkeersslachtoffers in Gelderland en Zuid-Holland, elk met 94 verkeersdoden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal verkeersdoden in Brabant sinds 2000:

Wachten op privacy instellingen...

"Het aantal doden dat in het verkeer valt was en is te hoog, want ieder slachtoffer is er een te veel", reageert gedeputeerde Suzanne Otters van Mobiliteit woensdagochtend op de cijfers. De provincie heeft al jaren als ambitie nul verkeersslachtoffers. Om dit te bereiken, blijft de provincie nadrukkelijk inzetten op gedragsverandering.

Vorig jaar bleek namelijk uit onderzoek, in opdracht van de provincie, dat een flink deel van de dodelijke slachtoffers in het verkeer geen autogordel droeg, te hard reed, onder invloed was of werd afgeleid. “Als je rijdt, rij MONO. Houd je ogen op de weg. En dat geldt óók op de fiets. Jouw actie telt”, benadrukt de gedeputeerde.

Ook landelijk minder verkeersdoden
Landelijk overleden vorig jaar 582 mensen na een verkeersongeval, 28 minder dan een jaar eerder. Het is het laagste aantal verkeersdoden sinds 2015. Toen verongelukten er 621 mensen. Net als in Brabant daalt het aantal verkeersdoden landelijk ook sinds 2018.

Het is volgens het CBS lastig te zeggen waardoor de daling precies komt. Het lijkt een woordvoerder "logisch" dat het iets te maken heeft met de verminderde verkeersdrukte als gevolg van de coronamaatregelen. Mogelijk is er volgens hem ook samenhang met bijvoorbeeld campagnes tegen rijden met alcohol op.

Op onderstaande kaart vind je per provincie het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in 2021 en 2020:

Wachten op privacy instellingen...

De meeste verkeersdoden zijn te betreuren onder fietsers. Vorig jaar verongelukten 207 fietsers. Dit zijn er wel minder dan in 2020, toen het om 229 fietsers ging die overleden bij een ongeluk. Onder de fietsdoden waren 80 e-bikers. Ook het aantal verongelukte automobilisten nam af (175 vorig jaar tegenover 195 in 2020). Het aantal mensen dat verongelukte op de motor en de bromfiets nam juist toe.

Meer mannen dan vrouwen
Er overleden meer mannen dan vrouwen in het verkeer. In 2021 kwamen 427 mannen om in het verkeer, 26 minder dan in 2020. In 2021 waren er onder vrouwen 155 verkeersdoden, in 2020 waren dat er 157.

Een van de dodelijke ongelukken vorig jaar was op de Heeklaan in Helmond. De tieners Levi (15), Anthony (16) en Elvis (16) kwamen om het leven toen de auto waarin ze zaten botste met een ambulance.

LEES OOK:

Zo gaat agent Michael om met dodelijke ongelukken: ‘We blijven mensen’

Meer ongelukken door elektrische fietsen: 'Snelheid wordt zwaar onderschat'

1 op 3 verkeersdoden in Brabant droeg geen autogordel

Veel minder verkeersdoden in Brabant, wel meer ongelukken met e-bikers

Verongelukte tieners Anthony, Elvis en Levi herdacht in Eindhoven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!