Fatale steekpartij jeugdgevangenis: vier inspecties doen onderzoek - Omroep Brabant

Fatale steekpartij jeugdgevangenis: vier inspecties doen onderzoek

20 april om 12:39 • Aangepast 28 april om 16:14
nl
Vier inspectiediensten doen gezamenlijk onderzoek naar de fatale steekpartij die vrijdag plaatsvond in jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. Hierbij kwam een 19-jarige gedetineerde om het leven en raakte een 20-jarige gedetineerde gewond. In verband met de steekpartij is een 18-jarige man opgepakt, een medegedetineerde van de twee slachtoffers.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Inspectie van het Onderwijs kondigden woensdag het gezamenlijke onderzoek aan.

Ontsnapping
De inspecties onderzoeken hoe de jeugdgevangenis heeft gehandeld in de aanloop naar, tijdens en na de steekpartij. Ook bekijken ze welke leer- en verbeterpunten er zijn. Het brede onderzoek wordt gecombineerd met het lopende onderzoek naar een gebeurtenis in januari, toen een jongere die vastzat ontsnapte en uiteindelijk door de politie werd doodgeschoten in België. Deze jonge gedetineerde had een vuurwapen bij zich en gijzelde hiermee personeelsleden van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

"In deze jeugdinrichting hebben op korte termijn twee zeer ernstige gebeurtenissen plaatsgevonden. Daarom zullen de inspecties nagaan hoe Den Hey-Acker is omgegaan met verbeterpunten die de inspecties eerder via hun intensieve toezicht hebben aanbevolen", staat in de aankondiging.

Aanleiding
De politie doet in beide zaken strafrechtelijk onderzoek. Het is nog onbekend wat de aanleiding was van de steekpartij, die vrijdag rond kwart over drie 's middags plaatsvond. Ook is niet bekend wat de toestand van het gewonde slachtoffer is. De 18-jarige verdachte is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit in voorarrest.

LEES OOK:

Slachtoffer dodelijke steekpartij in jeugdgevangenis is man uit Enschede

Grote zorgen bij personeel Den Hey-Acker: 'Het systeem moet op de schop'

Personeelstekort in jeugdgevangenis: ‘Jongeren en criminaliteit verharden’

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.