Personeelstekort in jeugdgevangenis: ‘Jongeren en criminaliteit verharden’

16 april 2022 om 19:42 • Aangepast 18 april 2022 om 14:32
nl
Een aanhoudend personeelstekort leidt al langer tot problemen in de gevangenissen. Maar ook de jongeren in de criminaliteit verharden. Dat zegt een woordvoerster van justitievakbond Juvox. Ze vindt het 'heel triest' wat er is gebeurd in jeugdgevangenis Den Hey-Acker. Daar werd vrijdag een 19-jarige gevangene doodgestoken. De vakbond spreekt van een zorgelijke situatie, niet alleen in de jeugdgevangenis in Breda.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

“Het is al normaal dat je iemand voor 100 euro cash vermoordt. En die jongeren krijgen wij vervolgens ook binnen in de jeugdinrichtingen, waarbij er een stukje respect en gezag mist", zegt de woordvoerster. "Er is een grens in hoeverre je deze gedetineerden nog kunt behandelen.”

Ook vakbond FNV heeft grote zorgen over het gevangeniswezen. Vakbondsbestuurder Yntse Koenen: “Ook in Den Hey-Acker hebben medewerkers moeite om de jongeren in de hand te houden. Alles is gericht op re-integratie, maar de medewerkers worden door gevangenen in hun gezicht uitgelachen omdat ze niet mogen straffen.”

"Waar haal je dat nieuwe personeel vandaan?"

Het kabinet zou van plan zijn om miljoenen extra uit te trekken, onder andere voor het werven van nieuw personeel in het gevangeniswezen. Maar volgens Koenen is daarmee het probleem niet opgelost: “Werken in het gevangeniswezen heeft een slechte naam. Dus waar haal je in de huidige arbeidsmarkt dat nieuwe personeel vandaan?”

Een medewerker van de Rijks Justitiële Jeugdinrichting (DJJI) die anoniem wil blijven, heeft er ook een hard hoofd in: “Veel collega’s stoppen nu hier en stappen over naar een andere baan. Betere diensten, meer loon en minder gevaarlijk. Het wordt heel lastig om nieuwe mensen binnen te halen.”

"Vroeger had je flinke kerels als bewakers, die ook echt konden opvoeden."

Bij de zoektocht naar 35 nieuwe medewerkers stapt Den Hey-Acker af van de harde eis dat ze minstens HBO-geschoold moet zijn, zo blijkt uit het jaarverslag van 2021. “Er wordt een derde lijn uitgezet, dat houdt in dat er niet alleen HBO-ers worden gezocht als pedagogische medewerkers, maar ook meer MBO-ers. De kwaliteit van verblijf voor jongeren wordt verhoogd; er zal een completer programma voor jongeren worden gedraaid, zodat zij minder op hun kamer hoeven te verblijven. Bijvoorbeeld bij uitval van personeel.”

Justitievakbond Juvox is hier blij mee. “Je ziet nu net afgestudeerde HBO-studenten die hier komen werken, zonder veel levenservaring. Die schrikken zich een ongeluk van wat voor gevangenen ze aantreffen in de jeugdinrichtingen. Vroeger had je echt flinke kerels als bewakers die ook echt konden opvoeden, maar dat is niet meer", zegt de woordvoerster. "Dus ik zie graag een grote ervaren vrachtwagenchauffeur solliciteren die precies weet hoe hij moet omgaan met de jongens in de jeugdgevangenis.”

LEES OOK:

Grote zorgen bij personeel Den Hey-Acker: 'Het systeem moet op de schop'

Slachtoffer dodelijke steekpartij in jeugdgevangenis is man uit Enschede

Dodelijk geweld in jeugdgevangenis Breda: deze incidenten waren er eerder

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!