Jong een bedrijf gestart: zo gaat het nu met Justin (20) en Mats (12)

25 april 2022 om 19:30 • Aangepast 3 mei 2022 om 16:29
nl
Een eigen ijsbedrijf oprichten omdat je toch een zakcentje wilt verdienen. Jonge onderneemsters Britt (12) en Jill (10) maakten het waar met een eigen ijskar. Omroep Brabant sprak meer van dit soort jonge baasjes. Van laserpistolen verhuren tot aan websites bouwen. Maar hoe gaat het met ze nu het bedrijf al langer bestaat?
Profielfoto van Julia Kanters
Geschreven door
Julia Kanters

“Het is een beetje uit de hand gelopen” zegt Justin van Dongen (20) lachend. Hij begon op zijn twaalfde al met websites bouwen, en heeft daar op zijn dertiende officieel werk van gemaakt met zijn bedrijf JKC Media. Inmiddels is het bedrijf gegroeid naar tien werknemers die bij hem in dienst zijn. “Die verantwoordelijkheid vind ik juist spannend.”

"Mijn vrienden kunnen op een donderdagavond stappen, maar dan haak ik af."

Justin is sinds dit jaar ook begonnen aan zijn deeltijdopleiding op het HBO voor slechts een middag en een avond per week. Hierdoor heeft hij genoeg tijd voor zijn eigen bedrijf. Een echt studentenleven zit er voor Justin daarom niet in. “M’n vrienden gaan dan op donderdagavond stappen, maar dan haak ik af helaas. Ik moet weer op tijd op voor kantoor” vertelt de student. Toch is hij blij dat hij de beslissing toen heeft genomen. “Maar als ik een echte voltijdstudent was geweest, had ik dat ook heel leuk gevonden.”

"De gunfactor heeft echt bijgedragen aan het succes."

Dat Justin zo vroeg is begonnen heeft voor het bedrijf voor- en nadelen. “Ik had bij grote bedrijven een mega gunfactor omdat ik nog zo jong was. Dat heeft echt wel bijgedragen aan het succes van het bedrijf”, legt de inmiddels twintigjarige uit. “Aan de andere kant word ik hierdoor soms nog steeds niet serieus genomen. Ik vond het eerst best lastig om grote bedrijven te benaderen.”

Ook Mats Donkers (12) uit Breda is op een jonge leeftijd begonnen en heeft nog steeds zijn eigen bedrijf. Op zijn tiende besloot hij lasergamepistolen te verhuren. Nu verhuurt hij zelfs meer pistolen dan twee jaar geleden. Dit vinden de vrienden van Mats ook wel wat. “Ze vinden het ontzettend cool. We spelen er zelf ook veel mee of ze houden een kinderfeestje met laser gamen”, zegt Mats trots.

"Ik wil later nog steeds architect worden."

Mats vindt het bedrijf makkelijk te combineren met school en vriendjes, maar soms moet hij wel dingen missen. “Mijn vrienden spelen dan lekker buiten en ik ben dan de laserguns aan het schoonmaken, dat vind ik dan heel jammer.” Maar met een beetje goed plannen weet Mats het voor elkaar te krijgen zijn bedrijfje en school te combineren. Hij blijft er dan ook mee doorgaan, maar heeft ook andere ambities. “Ik vind het lasergamen superleuk, maar ik wil later nog steeds architect worden.”

LEES OOK:

Werkende kinderen: niet in loondienst maar wel een eigen bedrijfje

Mats (10) runt zijn eigen bedrijf in laserguns: Game Set Mats

Justin is pas 16 en heeft zijn eigen internetbedrijf, maar hoeveel hij verdient wil hij niet zeggen

Jonge onderneemsters Britt (12) en Jill (10) vangen geld met eigen ijskar

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!