Verbouwing theater in Den Bosch kan verder: buren trekken aan kortste eind - Omroep Brabant

Verbouwing theater in Den Bosch kan verder: buren trekken aan kortste eind

woensdag om 10:16 • Aangepast woensdag om 22:41
nl
De gemeente Den Bosch heeft terecht toestemming gegeven voor de sloop en nieuwbouw van het Theater aan de Parade. De Raad van State heeft dit woensdag bepaald. De werkzaamheden hoeven dan ook niet te worden stilgelegd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Een aantal omwonenden en nonnen van de congregatie Dochters van Maria en Joseph waren naar het hoogste rechtsorgaan in ons land gestapt, omdat ze onder meer vinden dat het nieuwe theater veel te groot wordt. Ook zijn ze bang dat een ventilatiesysteem stankoverlast en luchtvervuiling gaat veroorzaken voor omliggende appartementen. De Raad van State veegde al hun argumenten van tafel.

'Zeer teleurstellende uitspraak'
De buurtbewoners vinden vooral dat het nieuwe theater veel te groot wordt. Ook komt volgens hen vieze lucht die uit het nieuwe pand wordt geblazen, met veel lawaai bij sommige buren in de tuin terecht. "Als er duizend mensen staan te carnavallen in het theater, komt al die stank en herrie bij ons in de tuin", zo verwoordde een andere bezwaarmaker, Frans Carpay, het eerder dit jaar tijdens de zitting bij de Raad van State. Jos Wagenaars, een andere bezwaarmaker, voorspelde toen al dat ze weinig kans maakten. Zijn bange vermoeden is uitgekomen.

De bezwaarmakers spreken van een zeer teleurstellende uitspraak. “We zullen er mee moeten leven”, zo reageert Cor Passchier, namens hen. Hij vindt het wel onbegrijpelijk dat de Raad van State de uitstoot van vervuilde lucht naar zijn mening niet tegen het licht heeft gehouden. “Onze argumenten op dit punt zijn niet beaamd of afgewezen, maar in het geheel niet behandeld. We zien dit als een onbegrijpelijke nalatigheid, die onze zorgen niet doet wegnemen.”

De buurt ondervindt nu al overlast (foto: Maarten Nelissen).
De buurt ondervindt nu al overlast (foto: Maarten Nelissen).

Wethouder Van Olden erg blij
De Bossche wethouder Huib van Olden is uiteraard 'erg blij met deze positieve uitspraak'. Volgens hem zijn er nu geen juridische beletsels meer om de voortgang van de bouw tegen te kunnen houden. Hoogstens kunnen leveringsproblemen, waarmee (bijna) elk bouwproject te maken heeft, roet in het eten gooien. "Het heeft lang genoeg geduurd, maar Den Bosch krijgt wat het verdient", meent Van Olden.

De gemeente zet zich al een jaar of vijftien in voor een nieuw Theater aan de Parade, op de huidige plek. Vorig jaar februari werd duidelijk dat de sloop van het gebouw eindelijk kon beginnen. De miljoenenklus had al vertraging opgelopen door een aantal andere gerechtelijke procedures.

Tijdens de afbraak en verbouwing van het theatercomplex liep er nog een zaak die omwonenden hadden aangespannen tegen het gemeentebestuur. Hierin is nu deze woensdag het oordeel geveld.

De bouw is in volle gang (foto: Maarten Nelissen).
De bouw is in volle gang (foto: Maarten Nelissen).

Die zou eind februari of begin maart uitspraak doen; uiteindelijk is dat woensdagochtend gebeurd. Voor de gemeente en de aannemer verandert er niets. De sloop en verbouwing waren rechtsgeldig en hoeven dus niet te worden stilgelegd.

'Opening in najaar 2023'
De voor het Theater aan de Parade geprogrammeerde voorstellingen worden sinds oktober opgevoerd in de Brabanthallen. Per seizoen vinden hier ruim honderd programma-onderdelen plaats - tot medio 2023.

Theaterdirecteur Alex Kühne is 'superblij' met de uitspraak van de Raad van State. Hij stelt dat met name de gemeente steeds de juiste procedures heeft gevolgd. Kühne gaat er vooralsnog vanuit dat de sleutel van het nieuwe complex volgend jaar zomer kan worden overhandigd en dat in het najaar, met een openingsprogramma van een aantal maanden, het nieuwe seizoen kan worden ingeluid.

De schetsen van het nieuwe Theater aan de Parade (beeld: gemeente Den Bosch).
De schetsen van het nieuwe Theater aan de Parade (beeld: gemeente Den Bosch).

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone