Frauderende bestuurders weg bij seniorenvervoerder MVI uit Made

13 mei 2022 om 20:20 • Aangepast 23 mei 2022 om 17:19
nl
Twee bestuurders van goedendoelenstichting Mobiliteit voor Iedereen (MVI) in Made zijn opgestapt, nadat het Openbaar Ministerie een procedure had aangespannen om ze af te zetten. Het gaat om oprichter en bestuurder Edwin Kock (51) en zijn ex-partner Mettie Bakker (38). Het Openbaar Ministerie was een onderzoek naar de stichting begonnen nadat Follow The Money had onthuld dat Kock zeker 1,5 miljoen euro had weggesluisd. Bakker wist daarvan.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

De Stichting MVI levert bussen aan zorginstellingen voor het vervoer van cliënten. Dankzij sponsors en partnerbedrijven konden ze een fikse korting geven.

Uit onderzoek bleek dat oprichter en directeur Edwin Kock van begin 2018 tot en met april 2020 bijna 1,5 miljoen euro overmaakte naar zijn adviesbedrijf Forian. In september 2020 deed medebestuurder Helmer de Vries aangifte van fraude en verduistering. Hij had de fraude ontdekt.

'Krap bij kas'
Bestuurslid Mette Bakker misbruikte de stichtingsrekening ook, maar alleen wanneer ze ‘krap bij kas zat’. Hoewel ze dat geld inmiddels heeft terugbetaald, heeft zij haar taak als bestuurder ‘ernstig verwaarloosd’. Ook was zij volgens het OM op de hoogte van de fraude van Kock en hield zij hem de hand boven het hoofd.

Nieuwe bestuursleden

Voordat het Openbaar Ministerie de twee uit het bestuur heeft kunnen zetten, hebben ze zelf die stap al gezet en ook twee nieuwe bestuursleden gezocht. Wie dat zijn is niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie gaat akkoord met de nieuwe bestuursleden.

Meer over de gang van zaken bij MVI in Made bij Follow the Money.

LEES OOK:
Seniorenvervoerder MVI is volgens de Belastingdienst geen goed doel meer

Oprichter MVI fraudeert voor 1,5 miljoen: invallen in Made en Dongen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.