626 gouden dukaten: Efteling-wc van Joeri loopt volledig uit de hand

15 mei 2022 om 09:37 • Aangepast 25 mei 2022 om 09:00
nl
Wat begon met een geinig idee, is inmiddels een jarenlang project geworden: het toilet van Joeri verwordt langzaam tot een mini-Efteling. De nieuwste aanwinst: 626 gouden dukaten die het plafond opsieren. Ze komen uit Ezeltje-Strekje in het Sprookjesbos, Joeri Damen uit Etten-Leur heeft er bijna twee jaar op gespaard.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Dat je het toilet van een Efteling-fan betreedt, was ook vóór de voltooiing van het muntenplafond al geen verrassing: met een gouden toiletbril en gouden wc-rol houder, een magische spiegel en Eftelinglogo's waar je maar kijkt, valt er geen andere conclusie te trekken.

De wc-borstel heeft het heft van een zwaard om hem uit de houder te trekken, de muren zijn bedekt met foto's en kaarten, er staat een gouden sleutel onder een stolp en er hangen kandelaren aan de muur. "Ja, er is van alles te beleven", beaamt Joeri nuchter.

En nu dus het gouden plafond. Het kostte een klein kapitaal, want alle muntjes komen ook echt uit het Sprookjesbos, voor 50 cent per stuk. Rechtstreeks uit het achterwerk van de ezel. Toepasselijk wel. "Ze passen prima op het toilet inderdaad."

"Ik heb nu een paar imitatie-schoentjes, maar ik wil zo graag de echte."

Joeri heeft niet alle muntjes zelf gekocht. Vrienden, familie en bekenden spaarden voor hem mee. Zelfs de Efteling stuurde er een paar op. "Ik had er van tevoren ook al wat in mijn eigen Efteling-collectie", vertelt Joeri. "En sommige mensen in mijn omgeving hadden nog wat liggen. En ik heb een paar buurmeisjes die regelmatig naar de Efteling gaan die telkens per se wat munten voor me mee wilden nemen."

Je zou denken dat er niets gaat boven het plafond. Maar het einde van 'project-Eftelingtoilet' is nog niet daar. Joeri heeft alweer nieuwe ideeën voor het kleinste kamertje in huis. "Ik heb nu een paar imitatie-rode schoentjes op het plafond", gaat hij van start. "Maar ik wil graag de echte. Ik wil niet bedelen hoor, bij de Efteling, maar eigenlijk wel", lacht hij. "Ze zijn welkom!"

En ook een ander knutselproject staat nog op het lijstje: doorspoelen met een gouden dukaat. "Ik ben nu bezig met een drukknop, die ervoor zorgt dat als je doorspoelt, je ook echt munten hoort vallen."

LEES OOK:

Efteling verrast Joeri met Ezeltje Strekje-munten voor zijn sprookjes-wc

Het toilet van Joeri is een sprookje uit de Efteling

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!