Deze boer blijft thuis: 'De tijd van vlaggen zwaaien is geweest'

22 juni 2022 om 13:25 • Aangepast 23 juni 2022 om 11:25
nl
Tienduizenden boeren demonstreren woensdag tegen de stikstofplannen van het kabinet in het Gelderse Stroe. Maar de Vessemse boer Kees Schoenmakers blijft thuis. "Het is duidelijk dat er meer moet gebeuren dan dit."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Hij zag het naar eigen zeggen aankomen, de plannen van het kabinet om boeren weg te halen uit natuurgebieden. Toch schrok boer Schoenmakers van de stikstofmaatregelen. Boeren zullen het veld moeten ruimen om de stikstofuitstoot te minderen, met name rondom natuurgebieden.

Schoenmakers snapt daar weinig van. Volgens hem is de situatie zo klaar als een klontje. Boeren kunnen altijd innoveren, maar Den Haag luistert niet daar die plannen, meent hij. "Ze kijken door een rietje en negeren de rest". Volgens hem is 'de tijd van vlaggen zwaaien' daarom geweest.

"Je zou zeggen dat trekkers indruk maken, maar kijk waar we staan."

"Het is goed dat er iets gebeurt, maar softe acties gaan het verschil niet meer maken. We krijgen het kabinet daarmee niet aan het verstand gebracht dat het niet kan wat ze aan het doen zijn."

Dat er boeren zijn die wél demonstreren deze week, begrijpt hij volledig. "Dat is supermooi dat ze zich laten horen, maar ik zie dat er andere acties nodig zijn om het verschil te maken. Je zou zeggen dat zoveel trekkers in Den Haag veel indruk maken, maar kijk waar we staan."

Wat is volgens hem dan wel de oplossing?

"Het kan loeihard, maar daar ben ik in principe niet voor. Ik ben van mening dat we massaal geen voedsel meer moeten leveren. Want onze minister wil toch geen voedsel meer vanuit ons land. Dan kunnen we er als Nederland wennen aan hoe dat voelt. Ik denk dat het niet goed voelt. Maar dat zien we dan wel."

"Andere boeren moeten wel een beetje aansluiten bij mijn gedachte."

Zo'n actie treft naast de politiek natuurlijk ook het publiek. En de boeren weten dat ze het sentiment van het volk nodig hebben om hun strijd te winnen. "Natuurlijk, maar je kunt niets meer doen dat het publiek niet raakt. We zijn al tijden aan het praten met de politiek, maar ze luisteren niet. Je komt er zo niet. Er wordt te veel niet meegenomen in het beleid."

Of hij in het vervolg wel gaat aansluiten bij acties? "Ik ga er wel van uit. Ik sluit wel weer aan. Niets doen is ook geen optie. Maar de andere boeren moeten wel een beetje aansluiten bij mijn gedachte. Anders kan ik me ook niet bij hen aansluiten, vind ik zelf."

LEES OOK:

Boeren protesteren: hier draait het om vandaag

Boerenprotesten: politie adviseert om thuis te werken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.