Gokverslaving groot probleem: ook Hilvarenbeek wil gokreclame verbieden - Omroep Brabant
Video

Gokverslaving groot probleem: ook Hilvarenbeek wil gokreclame verbieden

28 juni om 20:00 • Aangepast 6 juli om 14:08
nl
Het aandeel gokverslaafden in de schuldhulpverlening is groot. Dat laten meerdere gemeenten aan Omroep Brabant weten. Valkenswaard schat dat tot wel 30 procent van de mensen in de schuldhulpverlening ook een gokprobleem heeft. In Hilvarenbeek willen ze daarom per 2023 buitenreclame voor gokbedrijven verbieden. Die reclame is sinds vorig jaar legaal, maar Tilburg besloot eerder ook al de posters te verbannen uit de openbare ruimte.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Niet overal wordt bijgehouden hoeveel mensen in de schuldhulpverlening (ook) problemen met gokken hebben. Maar dat gokschulden een groot probleem zijn, daarvan zijn veel gemeenten inmiddels wel overtuigd. Dat online gokken sinds oktober vorig jaar legaal is geworden en er ook reclame voor mag worden gemaakt, wringt bij gemeenten.

30 procent schuldenaars gokt
De gemeente Etten-Leur laat weten dat zo'n 5 procent van de mensen die schuldhulpverlening krijgen ook een gokschuld heeft. In Meierijstad hebben ze geen exacte cijfers paraat, maar zien ze wel dat online gokken 'steeds vaker voorkomt' bij mensen die zich melden bij schuldhulpverlening. Andere gemeenten schetsen eenzelfde beeld.

In Valkenswaard is het aandeel gokkers met schulden nog groter. "Het team schuldhulpverlening denkt dat het gaat om 20 tot 30 procent van de klanten. Dit is dus een inschatting", aldus een woordvoerder.

Verbod
Ondanks deze cijfers overwegen de meeste gemeenten niet om buitenreclame te verbieden. Op sommige plekken zou het wel meevallen met de gokreclame in de openbare ruimte, anderen geven aan de landelijke regels, die gokreclame toestaat, te volgen.

Wachten op privacy instellingen...

Zo niet in Hilvarenbeek, daar zijn ze allerminst gelukkig met de schreeuwerige posters in bijvoorbeeld bushokjes. "Hoewel gokken legaal is, achten wij buitenreclame hiervoor in onze gemeente niet wenselijk", zo laat een woordvoerder weten. "Wij overwegen daarom voor 2023 een verbod omdat wij ook verwachten, dat (extra) veel mensen door gokproblemen in de schulden terecht zullen komen."

Zowel Moerdijk en Eindhoven houden een kleine slag om de arm: daar is een verbod 'nog' niet aan de orde.

LEES OOK:

Gokreclames zorgen bij ex-verslaafde Hessel (22) voor moeilijke momenten

Buitenreclames voor gokbedrijven vanaf 2023 verboden in Tilburg

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.