Video

Terugkijken: F-35-straaljagers landen op vliegbasis Volkel

30 juni 2022 om 08:21 • Aangepast 1 juli 2022 om 09:55
nl
De eerste vier F-35's zijn donderdagmiddag aangekomen op vliegbasis Volkel. De F-35, ook bekend als de Joint Strike Fighter, is een upgrade van de fameuze F-16. In dit artikel kun je de livestream van de landing van de gevechtsvliegtuigen terugkijken.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Donderdag rond halfvier deden de technologisch geavanceerde straaljagers een fly-by boven vliegbasis Volkel en meteen daarna zijn ze geland. Op het platform was een korte ceremonie om de vliegtuigen welkom te heten. Omroep Brabant zond het allemaal live uit. Je kunt de livestream hieronder terugkijken.

Wachten op privacy instellingen...

De F-35 Lightning II's, zoals de toestellen officieel heten, komen over van Vliegbasis Leeuwarden, waar al tweeënhalf jaar gewerkt wordt met de opvolgers van de F-16's. De straaljagers komen voort uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie.

De komende tijd komen er nog meer F-35's naar Volkel. Aan het eind van dit jaar moeten er een tiental staan op de vliegbasis. Nederland heeft op dit moment 25 F-35's. In totaal zijn er 52 van deze hypermoderne gevechtstoestellen besteld. Een aantal onderdelen van het nieuwe jachtvliegtuig wordt in Brabant gemaakt.

Meer en zwaarder geluid voor omgeving
Inwoners van de dorpen rondom de vliegbasis hebben al een aantal keer kunnen 'wennen' aan het kersverse vliegtuig. Zo organiseerde Defensie een aantal keer speciale 'belevingsvluchten' voor omwonenden. Ook was het toestel te bewonderen op de Luchtmachtdagen.

Na deze testdagen zal bij zowel voor- als tegenstanders niemand ontkennen dat er qua 'beleving' wel wat gaat veranderen. De nieuwe jachtvliegtuigen produceren namelijk meer en een zwaarder geluid dan zijn 'bejaarde' voorganger.

Nog geen pensioen
Maar deze oude kist, waar defensie al ruim veertig jaar mee vliegt, mag nog niet met pensioen. De komende twee jaar blijft de Luchtmacht op Volkel ermee vliegen, totdat de F-35-vloot op volle sterkte is.

LEES OOK

F-35's geland op vliegbasis Volkel, commandant Niels vloog ze erheen

Minder klachten overlast vliegbasis Volkel: 'Door oorlog in Oekraïne'

F-16-piloot Nick bewaakt Oost-Europese grens sinds de oorlog in Oekraïne

De F-35's deden een fly-by.
De F-35's deden een fly-by.
Een van de F-35's tijdens de landing in Volkel.
Een van de F-35's tijdens de landing in Volkel.
Een van de F-35's die naar Volkel gaan. (foto: Jos Verkuijlen)
Een van de F-35's die naar Volkel gaan. (foto: Jos Verkuijlen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!