Demonstranten dragen boerenzakdoek tijdens protest tegen stikstofplannen

3 juli 2022 om 13:43 • Aangepast 11 juli 2022 om 15:35
nl
Honderden tot zo'n vijftienhonderd mensen deden zondagmiddag in Eindhoven mee aan een demonstratie van protestbeweging ‘Samen voor Nederland’. Ze protesteerden tegen onder meer het stikstofbeleid van het kabinet. Uit solidariteit met de protesterende boeren droegen veel demonstranten een rode boerenzakdoek.

De actie van ‘Samen voor Nederland’ begon zondagmiddag om twaalf uur met een bijeenkomst op het Stadhuisplein in Eindhoven. Daarna trokken de demonstranten door de stad. Het is niet alleen een protest tegen het stikstofbeleid, maar ook tegen coronaregelgeving en voor ‘democratie, zo dicht mogelijk bij de oorsprong van de betekenis hiervan’, zo liet de protestbeweging in een vooraankondiging weten.

De mars van vier kilometer lang, die door de beweging 'de mars van de menselijke verbinding' wordt genoemd, trok onder meer langs de Parklaan en over de Emmasingel. Onder de demonstranten was ook Willem Engel.

De demonstranten op het Stadhuisplein (foto: Jan Waalen).
De demonstranten op het Stadhuisplein (foto: Jan Waalen).

'Protest tegen coronabeleid moet doorgaan'
Volgens één van de deelnemers is het minder druk in Eindhoven dan bij vergelijkbare demonstraties elders in het land. Hij vermoedt dat dat komt omdat de coronamaatregelen zijn opgeheven en ‘de urgentie om te komen demonstreren bij veel mensen ontbreekt’.

De man vindt dat het protest tegen coronaregelgeving moet doorgaan, omdat hij denkt dat het kabinet maatregelen weer wil herinvoeren.

'Boeren worden weggezet als gevaarlijke gekken'
Eén van de actieleider stak de boeren op het podium op het Stadhuisplein een hart onder de riem. "Boeren worden weggezet als gevaarlijke gekken. Waar kennen we dat van?", vroeg ze zich hardop af. "Zet 'm op morgen en pak ze", gaf ze als boodschap mee aan de boeren die aangekondigd hebben maandag te demonstreren.

Geld voor boetes
De boerenzakdoeken konden worden gekocht bij de organisatie. De opbrengst van de verkoop wordt overgemaakt naar boerenorganisatie Agractie met de bedoeling dat daarvan de boetes betaald worden die actievoerende boeren krijgen.

LEES OOK: Spandoek met ‘mik niet op de boer, maar op deze hoer’ bij protest Eindhoven

Deelnemers van het protest hebben onder meer Nederlandse en Friese vlaggen bij zich (foto: Jan Waalen).
Deelnemers van het protest hebben onder meer Nederlandse en Friese vlaggen bij zich (foto: Jan Waalen).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!