Drachtige koe doodgebeten door een wolf? Extra onderzoek nodig - Omroep Brabant

Drachtige koe doodgebeten door een wolf? Extra onderzoek nodig

4 juli om 17:32 • Aangepast 5 juli om 16:40
nl
Is een drachtige koe in een weiland in Heeze in mei doodgebeten door een wolf of toch door een hond? Een uitgebreid DNA-onderzoek heeft geen antwoord gegeven op deze vraag, laat onderzoeksbureau BIJ12 weten. Als een wolf de dader is, zou dat voor het eerst in ons land zijn. Mogelijk geeft een nieuw vervolgonderzoek alsnog duidelijkheid. Als een wolf de dader was, krijgt de boer een schadevergoeding.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Bij het onderzoek was er niet genoeg DNA-materiaal om aan te tonen welk dier verantwoordelijk is. De eigenaar van de koe vreesde al dat de koe te lang dood in de wei had gelegen voordat er DNA-materiaal werd afgenomen. In het rapport staat inderdaad dat er te weinig bruikbaar materiaal is omdat de koe te laat is onderzocht.

Laatste onderzoek
Er is een laatste mogelijkheid om te achterhalen welk dier verantwoordelijk is voor de dood van de koe. Woordvoerder Christian Jansen van BIJ12: "Dan wordt het onderzoeksrapport met foto's en bevindingen door meerdere deskundigen besproken onder wie de dierenarts die destijds de koe heeft opgehaald. Dan kan alsnog geconcludeerd worden dat het waarschijnlijk een wolf was, maar het kan ook onduidelijk blijven."

De provincie wil graag weten of een wolf verantwoordelijk was. Dit zou namelijk gevolgen kunnen hebben voor de jacht op de beschermde wolven. In Frankrijk is namelijk een dier doodgeschoten omdat hij een koe had aangevallen.

LEES OOK:

Drachtige koe doodgebeten, veearts vreest dat dit het werk is van een wolf

Beet wolf voor het eerst koe dood? Provincie start spoedonderzoek

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone