Na 111 dagen heeft Someren eindelijk een college, zonder Schoolmeesters

5 juli 2022 om 11:55 • Aangepast 6 juli 2022 om 13:12
nl
Someren heeft als een van de laatste gemeenten in Brabant een nieuw college. De vier partijen CDA Someren, WijZijnSomeren-VVD, PvdA Someren en Leefbaar Someren gaan samen het nieuwe gemeentebestuur vormen. Daarmee staat de grootste partij, Gemeenschapslijst (6 zetels) van de veelbesproken ontslagen wethouder Guido Schoolmeesters buitenspel.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Samen met LSH (twee zetels) maakt de grootste partij geen deel uit van het nieuwe college. De vier coalitiepartijen hebben samen de kleinst mogelijke meerderheid: negen van de zeventien zetels. De vier partijen leveren samen 'slechts' drie wethouders: Louis Swinkels (CDA Someren) Koert Kusters (WijzijnSomeren-VVD) en Willem van Doorn (PvdA Someren). Leefbaar Someren doet dus wel mee in de coalitie, maar levert geen wethouder.

Zoon voorgetrokken?
Aanvankelijk adviseerde de informateur om een coalitie te smeden van Gemeenschapslijst, het CDA en Wij zijn Someren-VVD. Voorwaarde zou dan wel zijn dat de in opspraak geraakte wethouder Schoolmeesters van Gemeenschapslijst niet terug zou keren als wethouder. De andere partijen wilden niet meer met hem samenwerken, ook al kreeg hij veruit de meeste stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen (1229).

De oud-wethouder werd door de gemeenteraad ontslagen, omdat hij zijn zoon voorgetrokken zou hebben bij de koop van een huis. Ook zou hij een bouwbedrijf bevoordeeld hebben. Schoolmeesters was daar woedend over en vocht in de rechtbank voor het herstel van zijn goede naam. Die zaak loopt nog steeds.

Wel in gemeenteraad
Zijn partij schoof een andere kandidaat als nieuwe wethouder naar voren, maar de onderhandelingen met andere partijen liepen alsnog stuk. Schoolmeesters zit inmiddels wel namens zijn partij in de gemeenteraad.

Hij noemt het nieuwe college ‘de coalitie van de armoede’. “Dit is niet wat Someren gewild heeft, als je kijkt naar de verkiezingsuitslag. Alle partijen hebben verloren, behalve LSH en wij.”

Arjan Evers van de grootste coalitiepartij CDA, is wel blij met de nieuwe samenwerking. "Het wordt wel weer eens tijd voor een nieuw college in Someren." Maar hij is ook eerlijk: "Mijn voorkeur ging eigenlijk uit naar een coalitie met de Gemeenschapslijst". De lijst van Schoolmeesters.

'Klinkklare onzin'
Volgens Schoolmeesters zijn de coalitieplannen al veel eerder gemaakt. “Deze bewuste keuze is al gemaakt op 9 februari, de dag dat ik naar huis gestuurd werd. Het is allemaal oud zeer.” Evers bestrijdt dat ten zeerste. ''Dit is klinkklare onzin. We hebben tijdens de besprekingen met Gemeenschapslijst de situatie Schoolmeesters buiten beschouwing gelaten. We hadden juist vertrouwen in de nieuwe mensen op die lijst. Maar die partij wilde juist niet met ons samen in een coalitie", legt de CDA-man uit.

Evers benadrukt dat het nieuwe college nog niet helemaal rond is. De vier partijen moeten het binnenkort nog eens worden over het coalitieprogramma voor de komende vier jaar. Hij verwacht dat de vier partijen snel de puntjes op de i kunnen zetten.

LEES OOK:

Ontslagen wethouder Guido Schoolmeesters keert niet terug in nieuw college

Ontslagen wethouder Guido Schoolmeesters krijgt meeste stemmen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.