Wapenstok voor boa's: deze gemeenten zien dat wel zitten - Omroep Brabant
Video

Wapenstok voor boa's: deze gemeenten zien dat wel zitten

6 juli 2022 om 07:00 • Aangepast 7 juli 2022 om 09:23
nl
Vanaf deze maand is het voor gemeenten makkelijker geworden om hun buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een wapenstok mee te geven. Een handjevol gemeenten in onze provincie wil dit ook gaan doen, maar de meeste voelen er niets voor: "Boa’s zijn ook gastheer en gastvrouw van onze gemeente."
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Het uitrusten van boa's met een wapenstok is sinds 1 juli een stuk makkelijker geworden. Voorheen kon het alleen op plekken waar sprake is van veel agressie. Nu kunnen de politie, officier van justitie en burgemeester als ze dat willen een vergunning aanvragen bij het ministerie.

Lang gekoesterde wens
Dat Breda een van de gemeenten is die dit gaat doen, is geen verrassing. Het gemeentebestuur wilde twee jaar geleden al meedoen aan een landelijke proef waarbij boa's tijdelijk werden uitgerust met een korte wapenstok, maar werd hiervoor niet uitgekozen. In het bestuursakkoord van het nieuwe college komt de wens weer terug.

Ook Den Bosch, Veldhoven en Oss zijn enthousiast, zij voorzagen hun boa's eerder al eens met een wapenstok, voordat het verboden werd of omdat ze meededen met een speciale pilot. Roosendaal en Drimmelen overwegen nog een aanvraag te doen.

In totaal hebben zeven Brabantse gemeenten al een verzoek ingediend:

  • Breda
  • Den Bosch
  • Oss
  • Veldhoven
  • Halderberge
  • Best
  • Rucphen

'Mond als belangrijkste wapen'
Niet alle gemeenten willen een wapenstok voor hun boa's. Als belangrijkste reden wordt vaak genoemd dat een wapenstok niet nodig is of niet bijdraagt aan het vriendelijke beeld dat ze uit moeten stralen.

"Onze boa’s gaan op een warme manier met inwoners om", stelt de gemeente Loon op Zand, die geen vergunning aan zal vragen. "De inzet van onze boa’s is om veelvoorkomende ergernissen zoals hinderlijk geparkeerde auto’s en hondenpoep aan te pakken, maar over het algemeen zijn de boa’s ook gastheer en gastvrouw van onze gemeente."

In Bergen op Zoom delen ze die mening: "Het dragen van een wapenstok kan een verkeerd signaal afgegeven. De mooiste quote komt van de boa’s zelf: 'Onze mond is ons belangrijkste wapen'."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.