Boeren richten zich op plaatselijke politiek en trakteren burgers - Omroep Brabant

Boeren richten zich op plaatselijke politiek en trakteren burgers

7 juli om 20:44 • Aangepast 8 juli om 20:22
nl
Op de Markt in Bladel, in het gemeentehuis in Cuijk en bij een boerenbedrijf in Moerdijk. Op diverse plekken in Brabant duiken donderdagavond tractoren op. De boeren willen opnieuw aandacht vragen voor de gevolgen van de stikstofplannen van het kabinet.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ze richten hun spreekwoordelijke pijlen onder meer op de politiek in het Land van Cuijk. De gemeenteraad van deze gemeente vergaderde deze donderdagavond. Een groep van ongeveer twintig veelal jonge agrariërs mocht in het gemeentehuis haar zegje doen. Hun trekkers (zeker een stuk of twintig) hadden ze onder meer geparkeerd op het Louis Jansenplein. Omstanders werden getrakteerd op producten van het land en van de bedrijven van de actievoerders. Alles verliep zonder problemen.

Gemoedelijk en druk was het ook in Bladel waar boeren en burgers elkaar tegenkwamen op de Markt.

Het was gezellig druk op de Markt in Bladel (Rob Gruijters).
Het was gezellig druk op de Markt in Bladel (Rob Gruijters).

Eerder deze week grepen boerendelegaties raadsvergaderingen in onder meer Bergeijk, Eersel en Valkenswaard aan om hun zorgen kenbaar te maken en om steun te vragen. Vaak op ludieke wijze, maar met een zeer serieuze ondertoon. Zo kreeg burgemeester Arinda Callewaert van de gemeente Bergeijk een spreekwoordelijke sloophamer overhandigd. In vrijwel alle gevallen ging het om spontane acties, die niet centraal gecoördineerd werden.

Op verschillende andere plaatsen in Brabant gingen woensdag protesten van boeren gepaard met brandende autobanden en hooibalen. Dit was onder meer het geval bij Biezenmortel, Moergestel en Udenhout. Ook donderdagavond moest de brandweer in actie komen voor brandende tractorbanden. Dat was langs de snelweg A58, in de buurt van de windmolens bij Oirschot, en langs de Bestseweg in Liempde.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.