Video

Nationaal Hitteplan vanaf maandag van kracht, ook waarschuwing voor smog

17 juli 2022 om 12:24 • Aangepast 18 juli 2022 om 12:13
nl
Het Nationaal Hitteplan treedt maandag in werking. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag bekendgemaakt. Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt vanaf morgen behalve het hitteplan ook een smogwaarschuwing.
Profielfoto van ANP / Sandra Kagie
Geschreven door
ANP / Sandra Kagie

Het hitteplan en de smogwaarschuwing gelden voor het hele land. Het RIVM heeft dit besloten na overleg met het KNMI. Dit naar aanleiding van voorspelde aanhoudende hitte. Volgens het KNMI kan het warme weer tot en met woensdag aanhouden.

"Warm weer kan er voor zorgen dat mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, ongemakken (zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen) en ernstigere gezondheidsproblemen (zoals uitdroging en hitteberoerte) kunnen ervaren", zo waarschuwt het RIVM.

Ouderen vormen volgens het Rijksinstituut de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben. Daarnaast lopen mensen met een chronische aandoening, sociaal geïsoleerden, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen volgens het RIVM extra risico.

Risicogroepen zomersmog
Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer (zomersmog) hebben invloed op iedereen, maar ook zomersmog kent specifieke kwetsbare groepen. Ook hier gaat het om ouderen, maar ook om kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.

Tips om ongemakken en gezondheidsproblemen te voorkomen
Het is goed om na te denken of er mensen in jouw omgeving kwetsbaar zijn en extra op hen te letten, zo adviseert het RIVM. De belangrijkste tips voor iedereen die helpen om ongemakken en gezondheidsproblemen door de hitte en smog te voorkomen, zijn:

  • Voldoende (water) drinken.
  • De woning koel houden door zonwering, ventilator of airconditioning.
  • Lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond beperken.
  • Daarnaast is het verstandig om verbranding door de zon te voorkomen. Hiervoor is goede bescherming belangrijk.

Het Nationaal Hitteplan houdt in dat organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig worden geattendeerd op het feit dat er aanhoudend warm weer is voorspeld waarbij maatregelen moeten worden genomen ter bescherming van de kwetsbare groepen.

In deze video legt het RIVM uit wat het hitteplan inhoudt:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!