Bekentenis na dodelijke steekpartij in jeugdgevangenis Den Hey-Acker

21 juli 2022 om 16:39 • Aangepast 22 juli 2022 om 10:28
nl
De 18-jarige Gerard S. uit Den Haag heeft bekend dat hij zijn 19-jarige medegevangene Louc heeft doodgestoken in jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. Er was al weken sprake van spanningen, zei zijn advocaat donderdag bij de rechtbank in Breda.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

De steekpartij was niet gepland, vertelde de raadsman Maarten van de Weerd. S. stak op 15 april in de keuken van de jeugdgevangenis de Enschedese Louc dood. Die wierp zich op als beschermer van een andere gedetineerde met wie S. ruzie zou hebben.

Toen S. de ander bedreigde met een keukenmes, sprong Louc ertussen. Dat werd hem fataal. De andere jongen, uit Nijmegen, raakte gewond. Om die reden wordt S. ook vervolgd voor een poging tot moord of doodslag. Ook wordt de Hagenaar aangeklaagd voor het proberen neer te steken van een medewerker van Den Hey-Acker. Die medewerker bleef daarbij ongedeerd.

"Het was fijn mijn verhaal te doen."

De Hagenaar kwam donderdag kort zelf aan het woord tijdens de zitting. Hij zei dat het moeilijk was om bij de politie een verklaring af te leggen.

"Het bracht nare herinneringen op van de weken ervoor, van wat zich toen allemaal afspeelde. Het was fijn mijn verhaal te doen. Het was enigszins, hoe gek het ook klinkt, bevrijdend om iets te verklaren."

Wat er in de weken voor de moord zoal speelde in de jeugdgevangenis en tussen de betrokkenen, wilde de advocaat niet vertellen.

Foto: Tom van der Put/SQ Vision.
Foto: Tom van der Put/SQ Vision.

S. zit nu opgesloten in de gevangenis in Vught en wordt volgende maand opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor onderzoek door gedragsdeskundigen. Hij zat in Den Hey-Acker al jeugd-tbs uit. De rechtbank hoopt de zaak begin volgend jaar inhoudelijk te behandelen.

Na de fatale steekpartij in Breda is onder meer besloten dat in justitiële jeugdinrichtingen voorlopig geen scherpe messen meer worden gebruikt. Het gaat dan om vlees- of groentemessen. Vakbonden maken zich grote zorgen over de veiligheid binnen de Bredase jeugdgevangenis, onder meer door het grote personeelstekort

Den Hey-Acker kwam in januari ook al in het nieuws toen een jongeman er ontsnapte. Die had een vuurwapen en gijzelde personeelsleden. Deze gedetineerde werd in België doodgeschoten door de politie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!