Video

Tilburgse Kermis was als een tiendaagse marathon: 'Nu komt het zwarte gat'

31 juli 2022 om 18:37 • Aangepast 2 augustus 2022 om 13:35
nl
In Tilburg is zondag de allerlaatste kermisdag van 2022 aangebroken. Kermiswethouder Maarten van Asten kijkt met een erg fijn gevoel terug op zijn eerste editie. "Geen incidenten, geen relletjes en geen brandweer gezien."
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

"Ik sta nog steeds met een grote grijns van de adrenaline", glundert Van Asten. Hij heeft net vanuit de paleiszaal in het stadhuis een terugblik gedaan op de afgelopen negen dagen, waarin hij voor het eerst aan het roer stond van het Tilburgse Kermis-schip. "Als ik het samen moet vatten: zomers, druk en gemoedelijk."

"De kermis laat een prachtig kleurenpalet van Tilburg zien."

"Mijn hoogtepunt? In letterlijke zin is dat natuurlijk de vrije val", lacht Van Asten. "Maar verder was dat toch echt wel roze maandag." De jaarlijkse pride-viering is veruit ook de drukste dag van het tiendaagse evenement. Dat maakt die dag voor de gemeente het spannendst, legt de wethouder uit.

"Vanaf het moment dat de Roze Maandag Express op het station aankomt, moeten we goed op ieders veiligheid letten. Maar het is super verlopen en het laat prachtig het kleurenpalet van Tilburg zien. De ene dag lopen er hier dragqueens door de straten, de andere dag zitten we op zondagochtend in de kerk voor de kermis-kerkmis. Alles kan en komt samen, dat is geweldig om te zien."

Precieze bezoekersaantallen houdt de gemeente Tilburg sinds een aantal jaar niet meer bij, maar aan volk was er in ieder geval geen gebrek. De fietsenstallingen, straten en bierhal stonden afgeladen vol met liefhebbers van spookhuizen, suikerspinnen, bier en slushpuppies.

Daarbij heeft de gemeente dit jaar ingezet op het aantrekken van een andere doelgroep dan de Tilburger met een sterke maag en een voorliefde voor kamelenraces. "We hebben dit jaar gewerkt aan de 'festivalisering' van de kermis, door een openluchtbioscoop en een poppenspel tegen de kermis aan te plakken. Zo hopen we toch nog wat meer mensen aan te spreken dan alleen de specifieke kermisliefhebber."

"Het zwarte gat kan beginnen, maar na tien dagen is het ook wel weer mooi geweest."

Maar ook aan de tiendaagse marathon komt weer een einde. Geheel volgens traditie wordt daarom op zondagavond de kermis begraven, op de Piushaven. "Dan kan het zwarte gat beginnen, maar na tien dagen is het ook wel weer mooi geweest", concludeert Van Asten. Hij kan in elk geval terugkijken op een editie waarin de Booster even geen vaccinatieterm meer is, maar als vanouds weer een attractie.

LEES OOK:

Conducteur gaat viral als kermisomroeper: 'Het ging binnen een uur los'

Knalroze en soms wat extravagant: zo viert Tilburg Roze Maandag

Jongste kermiswethouder wil ook gewoon genieten: 'Het mag weer!'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!