Drugswoning mag na twee jaar eindelijk gesloten worden door gemeente

5 augustus 2022 om 16:19 • Aangepast 8 augustus 2022 om 09:24
nl
Een drugswoning aan de Don Boscostraat in Tilburg gaat definitief voor drie maanden op slot. Het huis wordt gesloten vanwege een schietincident en drugsvondst in augustus 2020. Hulpverleningsorganisatie Het Houvast probeerde de sluiting te voorkomen bij de Raad van State, maar burgemeester Theo Weterings mag de woning sluiten.
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door

Het Houvast wilde de sluiting voorkomen omdat ze bang zijn dat hun cliënt door een uitzetting geen goede begeleiding meer krijgt. Die is nodig omdat hij licht verstandelijk beperkt is en verslaafd is aan pijnstillers. Doordat hij op een zwarte lijst komt te staan na een woninguitzetting, is de kans aanwezig dat hij langere tijd dakloos blijft.

Veel overlast
De Raad van State concludeert dat er veel overlast was gerelateerd aan drugshandel. Zo zijn er bij de gemeente meerdere meldingen binnengekomen van korte bezoekjes door verschillende auto’s en mensen die snel de woning in- en uitgaan. Op 22 augustus 2020 was er zelfs een schietpartij aan de Don Boscostraat.

De politie deed vervolgens een inval in het huis van de man. Daar werden 53 xtc-pillen, 8,38 gram mdma, sealbags en een weegschaal gevonden op tafel. Voor burgemeester Weterings reden genoeg om het huis op slot te gooien. Alleen vanwege de coronapandemie werden woningsluitingen uitgesteld, ondanks de roep van de buurt om actie te ondernemen.

In herhaling
Het is niet de eerste keer dat de man zijn huis wordt uitgezet vanwege een drugsvondst. In februari 2019 vond de politie ook al mdma bij hem thuis, 64 gram hennep, 289 erectiepillen en twee ploertendoders. Daarnaast werden ook een airsoftwapen en andere spullen gevonden die gerelateerd zijn aan drugshandel.

De Raad van State ziet geen aanleiding om de woningsluiting ongedaan te maken. Ook omdat het niet zeker is dat de man daadwerkelijk op straat komt te staan. De burgemeester heeft toegezegd zich in te spannen voor een opvangplek bij hulporganisatie Traverse.

Terugkeer
Daarnaast wijst niets erop dat de man zijn huurcontract ontbonden wordt door de particuliere verhuurder. Iets wat woningcorporaties wel altijd moeten doen als er in een huis drugs of wapens worden gevonden en de gemeente tot woningsluiting overgaat.

In theorie kan de man na drie maanden weer terugkeren naar zijn huis aan de Don Boscostraat.

LEES OOK:

Meeste drugspanden gesloten in Tilburg, bijna 300 stuks in vijf jaar

Schietpartij Tilburg: 3 jaar cel geëist voor 23-jarige man die vijf keer schoot na ruzie

Twee mannen aangehouden na schietpartij in Tilburg: 'Er werd meer dan vijf keer geschoten'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!