Vier ooievaars uit één nest dood door besmetting met vogelgriep

9 augustus 2022 om 07:00 • Aangepast 10 augustus 2022 om 10:23
nl
In Breda zijn vorige maand vier dode ooievaars gevonden die besmet waren met het vogelgriepvirus. Het is voor het eerst dat dit in Brabant gebeurt, zo werd maandag bekend. Volgens voorzitter Bert van de Haar van de West Brabantse Vogelwerkgroep gaat het om een compleet gezin.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Van de Haar kreeg een week of drie geleden een telefoontje van iemand die vlakbij de rivier de Mark een dode ooievaar zag liggen in een vijver. “Het ging om een vrouwtje, dat een nest op de schoorsteen van het gebouw van Staatsbosbeheer in Breda had. Ze moet eruit gevallen zijn of op een andere manier dood op die plek terecht zijn gekomen”, vertelt hij.

"Vinder wilde ooievaar laten opzetten."

“De man die de vogel had gevonden, wilde het dier mee naar huis nemen of het beest laten opzetten, maar ik adviseerde hem eerst Staatsbosbeheer in te lichten. Daar wilden ze eerst onderzoeken wat er met de vogel aan de hand was. Vrij snel daarna bleek dat een van de twee jongen uit het nest was gevallen en vervolgens bleek ook een tweede jonkie dood te zijn.”

Hierbij bleef het niet, want ook het mannetje overleefde de besmetting niet. Van de Haar: “Mensen in de buurt dachten dat hij misschien uit verdriet was overleden, maar de kans dat de dieren elkaar aangestoken hebben, is gewoon groot. Die jonkies werden vanuit de krop gevoerd en ze zaten met zijn vieren op één nest.”

"Ik moet er niet aan denken dat het vogelgriepvirus harder gaat toeslaan."

Volgens de Bredase vogelliefhebber is besmetting door en van vogels die in het wild leven niet te voorkomen. Van de Haar heeft wel goede hoop dat het bij deze vier slachtoffers blijft. Hij heeft verder geen nieuwe meldingen gekregen.

“Ik moet er ook niet aan denken dat het vogelgriepvirus harder gaat toeslaan", zegt hij. "We hebben nu weliswaar misschien wel meer ooievaars dan ooit in ons land, maar ik wil niet meemaken dat het aantal sterk zal teruglopen. Die kans bestaat wel wanneer het virus onder een kolonie rondwaart, maar dat lijkt niet het geval te zijn.” Wel in Drenthe, waar vorige maand ongeveer dertig ooievaars de besmetting met het gevreesde virus niet overleefden.

"Onzekerheid is groter geworden."

Eerder werden in Brabant wel andere dieren door het vogelgriepvirus besmet. Ook moest een aantal pluimveehouderijen worden geruimd of uit voorzorg van de buitenwereld worden afgesneden. Het virus houdt zeldzaam lang de pluimveesector in zijn greep, in binnen- én buitenland.

De onzekerheid over de risico’s van verspreiding is zelfs toegenomen. “Die is nu groter dan drie weken geleden, omdat uit de infectie bij de ooievaars blijkt dat steeds andere soorten onvoorspelbaar aan de spreiding kunnen bijdragen. Hiermee kan het verspreidingsgebied van vogelgriep veranderen”, zo staat in een tussentijds verslag van deskundigen, dat door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is gepubliceerd.

LEES OOK:

Vogelgriep in Den Bosch: 'Laat je hond niet in het water zwemmen'

Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Son: 170.000 dieren worden geruimd

Vos met vogelgriep gevonden in Dorst, RIVM vraagt om alertheid

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!