Mirjam en Willem trouwen zonder nieuwe spullen: 'Feestzaal in oude schuur' - Omroep Brabant

Mirjam en Willem trouwen zonder nieuwe spullen: 'Feestzaal in oude schuur'

13 augustus om 10:00 • Aangepast 15 augustus om 10:02
nl
Binnen vier maanden een huwelijk plannen dat ook nog eens compleet duurzaam en milieuvriendelijk is. Het lukte Mirjam (34) en Willem (34) uit Eindhoven. In de artikelenreeks 'Ja, ik wil!' blikt het stel terug op hun bruiloft. Zo kochten zij niks nieuws voor de ceremonie, droeg Mirjam een tweedehandse trouwjurk en verrasten zij de gasten met vegan eten. "Het was een unieke kans om te laten zien hoe het ook kan."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Toen Mirjam op Koningsnacht 2019 ten huwelijk werd gevraagd door haar vriend Willem zei ze volmondig ja, maar had ze twee voorwaarden voor de bruiloft. "Mijn vriend wilde in de zomer trouwen. Ik wilde daarom tempo maken en in augustus nog trouwen. De belangrijkste eis was dat de hele bruiloft zo duurzaam mogelijk moest zijn. Ik vond dat een uniek moment om de gasten te laten zien hoe het ook kan."

Dat lukte het stel met de nodige inspanning. "De tafelkleden, nepbloemen, vaasjes, doeken aan het plafond, lampjes, borden, bewegwijzering, schildersezel en de fotohoekdecoratie waren allemaal tweedehands. Het meeste uit de kringloop, van internet en rommelmarkten maar we kregen ook spullen van bekenden. De oude stoelen in de fotohoek waren van mijn oma en we hebben hooibalen van mijn oom geleend."

Dat Mirjam en Willem de bruiloft zo snel geregeld hadden, heeft volgens haar alles te maken met de locatie. "We zijn in de oude schuur in de achtertuin van mijn moeder getrouwd waardoor we geen locatie meer zochten. Zelfs een oude schuur kan je tot mooie zaal omtoveren."

De oude schuur die omgetoverd werd tot trouwzaal (foto: M van de Looij Foto & Design).
De oude schuur die omgetoverd werd tot trouwzaal (foto: M van de Looij Foto & Design).

Voor de trouwjurk slaagde Mirjam ook op een duurzame manier. "Ik had via Marktplaats twee trouwjurken gezien. Ik had mijn tweede keuze al gekocht toen de verkoper van mijn eerste keuze reageerde. Die jurk heb ik vervolgens gehuurd waardoor ik twee trouwjurken had voor de bruiloft. Daarna is de huurjurk weer terug gegaan naar de eigenares."

De andere trouwjurk verkopen zodat iemand anders er plezier van had, lukte Mirjam niet toen de coronacrisis aanbrak. "Nu heb ik er een traditie van gemaakt om ieder jaar een foto in de jurk te maken zodat die nog een functie heeft."

Een van de trouwjurken die Mirjam droeg tijdens de bruiloft (foto: M van de Looij Foto & Design).
Een van de trouwjurken die Mirjam droeg tijdens de bruiloft (foto: M van de Looij Foto & Design).

Daarnaast bedacht het echtpaar een creatieve oplossing om geen nieuwe trouwringen te kopen. "Met oud goud van onze oma's hebben we twee trouwringen laten maken. Super persoonlijk." En het eten werd ook zo duurzaam mogelijk gemaakt.

De trouwringen van het echtpaar (foto: M van de Looij Foto & Design).
De trouwringen van het echtpaar (foto: M van de Looij Foto & Design).

"De catering was op één pan paella na allemaal vegan, van de andere pannen paella tot de burgers. Vrienden kwamen naar me toe om te vragen of het rode vlees van de burger wel goed doorgebakken was. Ze schrokken toen ik vertelde dat het vegan was", lacht ze.

Voor Mirjam is deze duurzame levensstijl inmiddels een gewoonte. "Ik heb al twee jaar niets nieuws meer gekocht. Als je een goede kringloopwinkel kent, hebben ze altijd wel iets ertussen zitten en iets specifieks zoek ik via Marktplaats of leen ik van een vriendin."

Het doel om haar vrienden met de bruiloft te inspireren is daarmee geslaagd en dat merkt ze nog steeds. "Vrienden vragen me nog steeds om tips hoe zij aan duurzame spullen kunnen komen. De bruiloft is dus geslaagd."

Deel jouw bijzondere trouwverhaal!
Heb jij net als Mirjam en Willem een bijzonder verhaal over je verloving of huwelijk? Deel jouw opmerkelijke, rare of verrassende huwelijksverhaal via [email protected] en wie weet komen jullie in de artikelenreeks 'Ja, ik wil!'

LEES OOK:

Een duivel op je bruiloft: Annoeska en Robin trouwden in Halloweenstijl

Fabiola en Toon trouwden als kerstman en kerstvrouw: 'Extra feestdag erbij'

Paul ontmoette Ellen in Wordfeud en deed een aanzoek in Fijnfisjenie Café

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone