Bloemen voor omgekomen Jan na ongeluk Geldrop:'Dit gaan we nooit vergeten' - Omroep Brabant

Bloemen voor omgekomen Jan na ongeluk Geldrop:'Dit gaan we nooit vergeten'

9 augustus om 16:00 • Aangepast 5 september om 15:36
nl
Op het veld bij Kasteel Geldrop waar zondag de Highland Games met fatale afloop werden gehouden, spelen kinderen. In de bloementuin, waar de 65-jarige Jan dodelijk werd getroffen door een metalen bal, genieten bezoekers van de bloemenpracht en de schaduw van de bomen. Alleen een bankje met een paar bosjes bloemen en een kladblok waarop mensen een boodschap ter nagedachtenis van Jan kunnen schrijven, herinneren aan het bizarre ongeval.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Jos, die even naar de provisorische gedenkplek komt kijken, was er zondag bij: "Ik stond met mijn vrouw naar de Highland Games te kijken, toen het mis ging. De 20-jarige Fries die de metalen bal wierp, een boom van een vent van twee meter zeven, gleed uit. Toen de bal over de heg vloog en er daarna gegil klonk, werd het al snel doodstil, Mensen zijn zich rot geschrokken."

Het slachtoffer heeft nog uren op de plek gelegen, vanwege het onderzoek.

Jan Verbruggen is coördinator van de zintuigentuin en komt even een persoonlijke boodschap schrijven, ter nagedachtenis van het slachtoffer. "Ik was er zelf zondag gelukkig niet bij", zegt hij, "maar een collega van mij stond een paar meter hier vandaan. Het raakt mensen diep, vooral omdat het een bekende was in Geldrop."

"Het is zo, het is gewoon zo, het is niet meer terug te draaien."

De vraag die veel mensen bezighoudt is, hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren? " Die vraag zullen we nooit kunnen beantwoorden", zegt Jan Verbruggen. "Het is zo, het is gewoon zo, het is niet meer terug te draaien".

Foto: René van Hoof
Foto: René van Hoof

Had de bloementuin dan niet afgesloten moeten zijn voor publiek? "Weet je, achteraf hebben wij altijd de meeste wijsheid in pacht. En ik vind het erg moeilijk om daar dan uitspraken over te doen, omdat het vaak neerkomt op een oordeel geven en dat vind ik in deze situatie zo ongepast", aldus Jan.

"Toen hij niet op kwam dagen op het feest, gingen mensen hem bellen."

Jos die het slachtoffer kende en vlakbij hem woonde, zegt dat Jan zondagmiddag op een feest werd verwacht. "Toen hij niet kwam opdagen gingen mensen hem bellen. Maar de telefoon werd natuurlijk niet meer opgenomen".

De Highland Games bij Kasteel Geldrop was een soort pilot project, vertelt Jan, zo van we proberen het een keer uit. "Het was leuk om te doen. De sfeer was goed, de animo was er en de plek is er, gezien de oppervlakte, ook best geschikt voor. Maar als iemand heel ongelukkig zijn evenwicht verliest en het object gaat een hele eigen koers varen, dat is verschrikkelijk voor iedereen."

"Ik denk niet dat we het snel zullen vergeten en dat dit herdenkingsplekje een onderdeel van de tuin zal worden", zegt Jan. Door zelf iets op te schrijven wil hij uiting geven aan zijn gevoelens.

"Ik heb geen persoonlijke relatie met het slachtoffer maar weet wat zoiets met mensen kan doen. Ik vind het een hele verdrietige gebeurtenis. Verder voel ik mij er ook rustig onder, omdat ik weet wat het leven met zich mee kan brengen."

LEES OOK:

Dode bij Highland Games in Geldrop, slachtoffer geraakt door metalen bal

Getuigen dodelijk ongeluk: ‘Slachtoffer zag metalen bal niet aankomen’

Dodelijk ongeluk tijdens Highland Games: andere gemeenten waren strenger

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.