Verbijstering over actie: fietsen die niet op slot staan krijgen een label - Omroep Brabant

Verbijstering over actie: fietsen die niet op slot staan krijgen een label

11 augustus om 17:27 • Aangepast 15 augustus om 09:25
nl
'Samen tegen fietsendieven' is het nieuwe motto van de gemeente Cranendonck. Fietsen in Maarheeze die niet op slot staan, krijgen een groot geel label aan het stuur. Zo wil de gemeente de eigenaar waarschuwen. De kritiek van velen: zo maak je het fietsendieven wel heel gemakkelijk. Een ander reageert: "Ze worden toch wel gejat, geel briefje of niet."
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Op Facebook maakte de gemeente woensdag trots haar nieuwe plan bekend: bij station Maarheeze en in het centrum staan voortaan borden om te waarschuwen voor fietsendieven en fietsen die niet op slot staan krijgen een label met de tekst 'Zet je fiets op slot. Maak het fietsendieven lastig.'

Doorgeknipt slot
De hilariteit en verbijstering druipt van de reacties. "Maak het dieven nog gemakkelijker!" is de algemene strekking, want op deze manier zien mensen met kwade bedoelingen natuurlijk in één oogopslag welke fiets ze zo mee kunnen nemen.

Een bezoekje aan de fietsenstalling bij station Maarheeze leert dat het probleem in ieder geval groot is: meerdere gelabelde fietsen hebben geen of een doorgeknipt slot en zou je dus zo mee kunnen nemen. Ook enkele fietsen met alleen een ringslot hebben trouwens een label gekregen.

'Toch wel gejat'
Het is dan ook te simpel om de gemeente een domme actie te verwijten, vindt een voorbijganger die in de buurt werkt en net naar huis gaat. "Die fietsen worden hier toch wel gejat, geel briefje of niet", vertelt ze.

De oorzaak is volgens haar het nabijgelegen asielzoekerscentrum in Budel, dat vaker het nieuws haalde door verschillende soorten overlast. "Al staat er een handhaver met zijn neus bovenop, ze nemen die fiets gewoon mee."

De labels bij het station worden door handhavers opgehangen. In het centrum doen leden van het buurtpreventieteam dit. Daar waren donderdagmiddag nog geen labels en ook geen fietsendieven te zien.

Een fiets met een doorgeknipt slot.
Een fiets met een doorgeknipt slot.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.