Crisis bij GGzE: rechter kijkt in spoedprocedure naar positie van bestuur

18 augustus 2022 om 17:13 • Aangepast 19 augustus 2022 om 12:14
nl
De rechter gaat zich in een spoedprocedure buigen over de bestuurscrisis bij GGzE in Eindhoven. De cliëntenraad van de geestelijke gezondheidsinstelling eist bij de Ondernemingskamer in Amsterdam dat het bestuur weer aan het werk mag. De twee bestuursleden zijn vorige week door de Raad van Toezicht op non-actief gesteld. De zitting staat komende donderdagochtend op de planning.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Met deze gerechtelijke stap lopen de spanningen binnen de GGzE verder op. Het op non-actief stellen van het bestuur vormt volgens de cliëntenraad een gevaar voor het goed door laten gaan van de zorg. Vorig jaar bood GGzE nog psychische hulp aan zo'n 12.000 mensen.

De ondernemingsraad (OR) sluit zich als belanghebbende aan bij de gang naar de rechter. Cliëntenraad en OR vinden dat bestuursleden Machteld Ploeg en Peter Littooijen onrechtmatig op non-actief zijn gesteld. Zij stellen daarnaast dat er geen draagvlak binnen de GGzE is om het bestuur te ontslaan en een nieuwe interim-bestuurder aan te stellen. "De bestuurlijke crisis is geheel te wijten aan de Raad van Toezicht", schrijft zij in een verklaring.

Zorgachtergrond
De Raad van Toezicht besloot het bestuur vorige week op non-actief te stellen na een verschil van inzicht over hoe de vacature van bestuursvoorzitter moet worden ingevuld. Nadat oud-voorzitter Joep Verbugt onlangs met pensioen ging, zoekt de GGzE een nieuwe.

Via wervingsbureaus heeft de GGzE geprobeerd iemand te vinden die ruime bestuurlijke ervaring heeft, maar ook een zorgachtergrond. Meerdere pogingen om een kandidaat te vinden die aan deze vereisten voldoet, zijn volgens de Raad van Toezicht mislukt.

'Onherstelbare vertrouwensbreuk'
Daarom probeert de Raad van Toezicht een voorzitter te strikken met ruime bestuurlijke ervaring. De huidige twee bestuursleden, gesteund door onder meer de cliëntenraad en ondernemingsraad, willen juist dat de voorzitter een ruime zorgachtergrond heeft.

Dit meningsverschil is de afgelopen tijd zo erg uit de hand gelopen dat volgens de Raad van Toezicht 'een onherstelbare vertrouwensbreuk' met het bestuur is ontstaan. Volgens de Raad van Toezicht brengt dit juist de zorg bij GGzE in gevaar en is er alle reden om het bestuur aan de kant te zetten.

Stevig ingrijpen
Nu gaat de Ondernemingskamer in Amsterdam zich buigen over deze kwestie. Die kan stevig ingrijpen binnen organisaties. Zo kan de Ondernemingskamer besluiten, als het op non-actief stellen van een bestuur, ongedaan maken. Ook kan de instantie bestuurders of commissarissen schorsen, ontslaan of juist tijdelijk aanstellen.

Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is ingelicht over de zorgen die leven.

LEES OOK:

Machtsstrijd in GGzE-top zorgt voor angst op de werkvloer

Onrust bij GGzE: personeel en cliënten dreigen met de rechter

Raad van Bestuur GGzE op non-actief gesteld na vertrouwensbreuk

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!