GGzE over schorsen psychiatrie-opleiding: 'Zorg cliënten niet in gevaar'

24 augustus 2022 om 17:00 • Aangepast 25 augustus 2022 om 14:28
nl
De zorg voor cliënten met psychische problemen is volgens GGzE in Eindhoven niet in het geding. Dat zegt de geestelijke gezondheidsinstelling in een reactie, nadat bekend werd dat de opleiding tot psychiater bij GGzE is geschorst.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

De Registratie Commissie Geneeskundig Specialisten besloot de opleiding op 1 juli te schorsen na onderzoek van klachten. Die zijn ingediend door huidige en oud-artsen die de opleiding tot psychiater volgen. Hieruit blijkt volgens de registratiecommissie dat er een onveilig leerklimaat is. De opleiding tot psychiater is onder intensief toezicht gesteld. Ook mogen tijdelijk geen nieuwe psychiatrie-studenten tot de opleiding worden toegelaten. Waar de klachten precies zijn, is nog niet duidelijk.

"De GGzE is bekend met signalen van een onveilig opleidingsklimaat bij onze opleiding tot psychiater", schrijft de instelling in een reactie. "We vinden een veilig werk- en opleidingsklimaat essentieel. We nemen die signalen zeer serieus en zijn dan ook direct aan de slag gegaan."

Hoofdopleider teruggetreden
Om de situatie te verbeteren is GGzE 'voortvarend en constructief' in gesprek met iedereen die bij de opleiding betrokken is. Zo is een externe vertrouwenspersoon gevraagd onderzoek te doen. In afwachting daarvan is de hoofdopleider tijdelijk teruggetreden. Het gaat om Machteld Marcelis, die ook hoogleraar is bij Maastricht University. Iemand anders neemt haar taken als hoofdopleider waar.

GGzE heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de registratiecommissie om de opleiding tot psychiater te schorsen. De instelling vertrouwt erop dat ze het opleidingsklimaat kan verbeteren en dat daardoor de schorsing wordt opgeheven. De registratiecommissie doet nu meer onderzoek en besluit binnenkort welke maatregelen nodig zijn. Een definitief besluit volgt waarschijnlijk volgende maand, schrijft GGzE.

Schorsing is enorm probleem
Als de schorsing niet wordt teruggedraaid, heeft de GGzE volgens deskundigen een enorm probleem. Dit zou betekenen dat de 25 artsen die psychiater willen worden per 1 januari 2023 moeten vertrekken.

De werkdruk voor psychiaters wordt dan te groot en cliënten zullen langer moeten wachten op zorg. Ook lijdt GGzE dan financiële schade, zeggen meerdere gezondheidseconomen over de situatie tegen Omroep Brabant. Volgens hen is de geestelijke gezondheidsinstelling er alles aan gelegen om situatie zo snel mogelijk te verbeteren.

GGzE is een grote instelling, waar zo'n 2.300 mensen werken. Vorig jaar behandelde de organisatie 12.000 cliënten.

Weet u meer over deze kwestie? Mail dan naar [email protected]. Tips worden vertrouwelijk behandeld.

LEES OOK:

'GGzE heeft enorm probleem als psychiatrie-opleiding geschorst blijft'

Psychiatrie-opleiding van GGzE geschorst na klachten van studenten

Crisis bij GGzE: rechter kijkt in spoedprocedure naar positie van bestuur

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!