Psychiatrie-opleiding van GGzE geschorst na klachten van studenten

24 augustus 2022 om 13:32 • Aangepast 28 augustus 2022 om 18:11
nl
De opleiding psychiatrie bij GGzE in Eindhoven is geschorst na klachten over een 'onveilig leerklimaat'. Die zijn ingediend door huidige en oud-artsen in opleiding tot specialist. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De Registratie Commissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft de studie na onderzoek onder intensief toezicht gesteld en heeft bepaald dat er tijdelijk geen nieuwe artsen in opleiding worden toegelaten. De Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven heeft bezwaar gemaakt.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

De klachten gaan onder andere over de samenwerking met hoofdopleider Machteld Marcelis. Zij is hoogleraar aan Maastricht University en heeft haar werk als hoofdopleider bij GGzE tijdelijk neergelegd. Er is een vervanger aangesteld.

Wat de klachten precies zijn, is niet bekend. De registratiecommissie wil er niets over zeggen. Vast staat wel dat ze ernstig zijn. Het schorsen van een opleiding is volgens een woordvoerder ‘zowat het zwaarste middel’ dat de RGS kan inzetten.

Enkele maanden geleden kreeg de registratiecommissie de klachtenmelding. Deze commissie beoordeelt of de kwaliteit en veiligheid van medische opleidingen in orde is. Als die en hun opleiders aan de eisen voldoen, worden zij erkend.

Hoofdopleider: 'Geschrokken'
Tijdens het onderzoek naar de klachten besloot de RGS tot de ingrijpende maatregel. Nieuwe artsen in opleiding mogen niet worden toegelaten. Volgens het tijdelijke besluit moeten de huidige 25 artsen die psychiater willen worden, per 1 januari 2023 vertrekken.

Het onderzoek gaat tijdens de schorsing door. “Betrokkenen worden gehoord. Op korte termijn buigt de commissie zich over de onderzoeksresultaten”, schrijft een woordvoerder. Er volgt dan opnieuw een besluit.

Hoofdopleider en hoogleraar Marcelis laat in een korte reactie weten 'geschrokken' te zijn van de 'signalen over een onveilig opleidingsklimaat'. Om het onderzoek naar de klachten niet te verstoren, wil ze verder niet ingaan op de kwestie. GGzE zegt direct aan de slag te zijn gegaan om de situatie te verbeteren.

Onrust onder personeel
De stevige ingreep door de registratiecommissie leidt tot onrust onder de artsen in opleiding en het personeel. Een deel vreest dat psychiaters vertrekken bij de geestelijke gezondheidsinstelling. GGzE behandelde vorig jaar zo’n 12.000 mensen, die psychische hulp nodig hebben.

Mocht de registratiecommissie besluiten de opleidingslicentie definitief af te nemen, heeft dat volgens gezondheidseconomen Richard Janssen en Xander Koolman gigantische gevolgen voor GGzE.

Artsen in opleiding tot psychiater werken namelijk onder begeleiding van psychiaters bij de GGZ. “Als er ineens 25 mensen wegvallen, ontstaan gaten in roosters. Dit terwijl er al een stevig tekort aan psychiaters is. De werkdruk neemt verder toe en de kans is groot dat minder cliënten worden geholpen", zegt Janssen, die ook oud-bestuurslid van GGZ Nederland is. Volgens Koolman lijdt dit tot financiële schade en is er nu al reputatieschade voor GGzE.

Hoofdpijndossier
Hoe groot de rol van dit hoofdpijndossier is in de huidige bestuurscrisis bij GGzE, is onduidelijk. De Raad van Toezicht zette het bestuur van GGzE twee weken geleden op non-actief. De reden zou een uit de hand gelopen conflict over de nieuwe bestuursvoorzitter zijn. Alleen door het huidige bestuur aan de kant te zetten, kan volgens de Raad van Toezicht de zorg voor cliënten op een goede manier doorgaan.

De bestuurstwist komt donderdag voor de rechter. De cliëntenraad en ondernemingsraad van GGzE eisen bij het Gerechtshof in Amsterdam dat het bestuur per direct weer aan de slag kan. Een van hun argumenten is dat er ‘tal van dossiers’ lopen, waar het bestuur actief mee bezig was.

Het besluit van de RGS om de opleiding tot psychiater te schorsen, is volgens ingewijden het belangrijkste dossier.

Weet u meer over deze kwestie? Mail dan naar [email protected]. Tips worden vertrouwelijk behandeld.

LEES OOK:

'GGzE heeft enorm probleem als psychiatrie-opleiding geschorst blijft'

GGzE over schorsen psychiatrie-opleiding: 'Zorg cliënten niet in gevaar'

Crisis bij GGzE: rechter kijkt in spoedprocedure naar positie van bestuur

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!