Video

Brandweer weet wel waar maar niet hoe de grote Peelbrand is ontstaan

1 september 2022 om 07:09 • Aangepast 2 september 2022 om 07:00
nl
De oorzaak van de brand op de Peel is nog onduidelijk. "We weten waar hij ongeveer ontstaan moet zijn, maar we hebben nog niets gevonden dat op een oorzaak zou kunnen wijzen", zegt een woordvoerder van de brandweer. Op het hoogtepunt van de brand werden 180 brandweerlieden ingezet, woensdagnacht waren dat er nog 60. Hun werk was lastig door de duisternis en de gevaarlijke rook.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Het vuur werd woensdag herhaaldelijk aangewakkerd door de wind, maar die is donderdag volgens de woordvoerder van de brandweer minder krachtig. "Die valt wel mee", zei hij. Het verwoeste gebied van 40 hectare heeft zich woensdagnacht en donderdag niet meer verder uitgebreid.

Langs de randen van de brandhaard in de Mariapeel is donderdagmorgen nog sprake van verhoogde concentraties koolmonoxide. De brandweer verwacht dat die concentraties later op de dag zullen afnemen.

Giftige rook
Medewerkers van Staatsbosbeheer die woensdagavond de zuidkant van het vuur nathielden, moesten zich door de giftige rook rond tien uur uit het bos terugtrekken. "Zonder adembeschermende apparatuur werd het gebied onwerkbaar", laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Een peloton van 24 brandweerlieden dat op stand-by stond, kwam toen in actie en kon in de nacht een kilometer lange en metersbrede strook natuur nathouden. Zij bestreden de brand woensdagnacht vanaf de oostkant. Zij kregen bij het nablussen hulp van de handcrew uit Overijssel, een specialistisch team van tien tot vijftien brandweerlieden dat te voet het gebied in trok.

De brandweer wist het vuur tegen te houden op de stoplijn (blauwe lijn)..
De brandweer wist het vuur tegen te houden op de stoplijn (blauwe lijn)..

Blushelikopters
Bij daglicht zijn de gevolgen pas goed in kaart te brengen. Dan zal ook worden besloten of de blushelikopters van het leger opnieuw ingezet worden.

In ieder geval worden er leidingen gelegd naar de Helenavaart en het Griendtsveenkanaal om voor voldoende bluswater te zorgen. Het nablussen zal waarschijnlijk nog dagen duren.

"We weten uit ervaring, bijvoorbeeld door de brand in de Deurnese Peel in 2020, dat de situatie heel snel kan veranderen. Daarom is het sein brand meester ook nog niet gegeven. Eerst moeten we zeker weten dat we het vuur onder controle kunnen houden", meldt de woordvoerder.

De brandweer blijft omwonenden waarschuwen voor aanhoudende stank- en rookoverlast. Die kan donderdagochtend ernstiger zijn dan woensdag vanwege de lagere luchttemperatuur.

Zo zag de Peelbrand er woensdag uit vanuit de lucht:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!