Lachgasverbod in bijna heel Brabant, Breda deelt meeste boetes uit

3 september 2022 om 13:00 • Aangepast 12 september 2022 om 16:08
nl
Sinds kort geldt ook in Asten en Hilvarenbeek een lachgasverbod. Daarmee is het bezit en gebruik van de partydrug in het merendeel van de 56 Brabantse gemeenten verboden. Maar boetes worden bijna nergens uitgedeeld. Met Breda en Halderberge als opvallende uitzonderingen, blijkt uit een rondvraag van Omroep Brabant. Bekijk hieronder hoe het in jouw gemeente zit.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Omdat een landelijk verbod na jaren nog steeds niet geregeld is, nemen steeds meer gemeenten het heft in eigen handen. Ze nemen een lachgasverbod op in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV), zodat er boetes uitgedeeld kunnen worden.

(Bijna) totaalverbod
Vorig jaar hadden 35 gemeenten zo'n verbod in hun APV staan, inmiddels zijn dat er 45. De zwaarte van de verboden wisselt wel: veel gemeenten kiezen ervoor alleen op te treden bij overlast of alleen in bepaalde gebieden.

In vier gemeenten geldt een totaalverbod, ook zonder overlast en overal binnen de gemeentegrenzen. Dat geldt voor Steenbergen, Laarbeek, Loon op Zand en Rucphen.

Nauwelijks boetes
Het is onbekend hoeveel boetes de politie de laatste tijd heeft uitgedeeld; er worden geen cijfers bijgehouden. Naast agenten kunnen ook boa's van de gemeente boetes uitdelen, en dat gebeurt mondjesmaat.

De meeste gemeenten laten weten nog nooit een boete uitgedeeld te hebben. Breda is een uitzondering, daar werden sinds de invoering van het plaatselijk verbod een jaar geleden 12 boetes uitgedeeld. In Halderberge staat de teller voor 2022 al op 7 boetes.

Bekijk hier hoe de situatie in jouw gemeente is:

Wachten op privacy instellingen...

Overlast
Het is duidelijk dat lachgas in Breda meer prioriteit heeft dan elders. Het gebruik van lachgas zorgt vaak voor overlast, en medici waarschuwden al meerdere malen voor de gevolgen.

Wel geven veel gemeenten aan dat het verbod in de APV ervoor zorgt dat BOA's makkelijker het gesprek aan kunnen gaan met lachgasgebruikers, om zo ook misbruik en overlast te voorkomen.

LEES OOK:

Lachgas niet altijd om te lachen: 6 weetjes over de partydrug

Vondst helium en lachgas schokt buurt: 'We hadden wel dood kunnen zijn'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!