Spookslot in Efteling mag gesloopt worden: B en W vinden het geen monument

2 september 2022 om 20:56 • Aangepast 12 september 2022 om 16:27
nl
Burgemeester en wethouders van de gemeente Loon op Zand gaan de sloop van het Spookslot in de Efteling niet tegenhouden. Ze hebben vrijdagavond bekendgemaakt dat deze attractie van het sprookjespark in Kaatsheuvel geen gemeentelijk monument wordt.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

B en W leggen inhoudelijke bezwaren naast zich neer en ze menen ook dat een monumentenstatus de bedrijfsvoering van de Efteling zal schaden. De parkleiding wil op de plek van het Spookslot een nieuwe attractie bouwen, zo werd in januari bekend. Het Spookslot is dit weekend voor het laatst open en wat het college van Loon op Zand betreft kan de sloop maandag beginnen.

Beroep is nog mogelijk
Het Cuypersgenootschap en de Werkgroep Nostalgische Efteling wilden zich niet neerleggen bij de voorgenomen sloop. Zij hadden het B en W gevraagd om het Spookslot aan te wijzen als gemeentelijk monument. Ze kunnen nog in beroep gaan tegen het collegebesluit.

Wethouder Riekje van Vugt-Buter: “We hebben een uiterst zorgvuldige belangenafweging gemaakt. Als gemeente moeten we cultuurhistorisch waardevolle objecten beschermen. Anderzijds beperkt een monumentale aanwijzing niet alleen het eigendomsrecht maar ook de bedrijfsvoering van de Efteling."

Zij en haar collegeleden leggen met hun besluit een suggestie naast zich neer van de gemeentelijke commissie Ruimtelijke Kwaliteit. (CRK). Van Vugt-Buter: "De suggestie van de CRK om externe expertise in te winnen nemen we niet over. Dat kost namelijk tijd. En die tijd is er simpelweg niet. Er zit geen monumentale bescherming op het Spookslot en dat geeft de Efteling het recht om, per maandag, te beginnen met de sloop.”

LEES OOK:

Exclusieve Spookslotspullen worden massaal doorverkocht op Marktplaats

Spookslot 1978-2022: gelukkig hebben we de foto's nog

Efteling gaat nieuwe attractie en hotel bouwen, Spookslot wordt gesloopt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!