Streep door emissiearme stallen: onzekerheid door uitstoot stikstof

7 september 2022 om 12:57 • Aangepast 19 september 2022 om 15:46
nl
Het is onzeker of zogeheten emissiearme stallen wel echt leiden tot minder stikstofuitstoot. Dit staat in een uitspraak van de Raad van State, die woensdagmorgen bekend is gemaakt. Die zekerheid is een belangrijke voorwaarde bij het verlenen van vergunningen om de natuur te beschermen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het hoogste Nederlandse rechtsorgaan heeft zich gebogen over drie zaken met melkveehouders in Utrecht. De uitbreidingen van hun bedrijf is voorlopig van de baan. De zaak was aangespannen door een aantal milieu-organisaties.

Mogelijk verstrekkende gevolgen
De uitspraak heeft alleen betrekking op de twee types stallen die de drie veehouders willen bouwen. Indirect kan het gevolgen hebben voor boeren bijvoorbeeld in Brabant die al vergelijkbare systemen gebruiken. Mensen zouden op het idee gebracht kunnen worden om de provincie te vragen handhavend op te treden. De provincie Brabant is een warm pleitbezorger van emissievrije stallen. Het oordeel kan dus, net als de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019, verstrekkende gevolgen hebben.

Poep en plas gescheiden
In emissiearme stallen stroomt de urine van de dieren door een sleuf in de vloer naar een kelder. De poep blijft op de vloer achter en wordt geregeld weggeschoven. Omdat de urine niet bij de poep komt, ontstaat minder ammoniak en daardoor ook veel minder stikstofuitstoot. Dat is de theorie.

Maar in de praktijk werkt het anders, zeggen milieuorganisaties op basis van wetenschappelijk onderzoek. De stikstofuitstoot van een emissievrije stalvloer is pas minder als alle omstandigheden optimaal zijn. Zo moeten de dieren het juiste voer krijgen, moet de vloer meerdere malen per dag worden schoongemaakt en moet de vloer goed worden onderhouden. Er is niemand die dit controleert.

Meer vee
Op basis van de emissievrije stallen hebben verschillende provincies de afgelopen jaren vergunningen afgegeven. Boeren konden dan meer vee houden, omdat de stikstofuitstoot in theorie niet groter werd dan hij al was.

LEES OOK:

Om de tafel met Remkes: Brabantse stallenaanpak voorbeeld voor hele land

Boer Leo móét investeren, maar weet niet of zijn bedrijf nog toekomst heeft

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.